Inainte de a afla daca cele patru partide aflate la putere vor negocia solutii si de reorganizare a ministerelor, ZIUA de Cluj a incercat sa afle, de la alesii nostri in Parlament, daca ministrii fara portofoliu sunt utili bunului mers al Guvernului si, daca da, in ce fel? PNL are trei ministri delegati: Radu Stroe, pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Cristian David, pentru

implementarea programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, si Mihai Voicu, pentru relatia cu Parlamentul.

„Ministrul pentru relatia cu Parlamentul face legatura dintre Guvern, in ansamblul sau, si nu doar dintre un minister sau altul, si Parlament si trebuie sa sustina punctele de vedere ale Guvernului in comisiile sau in plenul Parlamentului”, a afirmat deputatul PNL Horea Uioreanu, convins fiind ca o asemenea functie necesita un rang de ministru.

„Nu este un simplu canal de legatura sau doar un purtator de cuvant, tocmai pentru ca el nu doar transmite, ci trebuie sa sustina punctul de vedere al Guvernului”, si-a explicat el parerea, recunoscand, insa, ca despre ceilalti ministri delegati nu prea stie cu ce se ocupa.

Un fel de inlocuitori de ministri

„Vicepremierii sunt mai mult functii politice”, a recunoscut deputatul UDMR Mate Andras Levente, recunoscand, implicit, ca cele trei functii nu prezinta o importanta prea mare in economia functionarii Executivului.

Trebuie mentionat ca UDMR, pe langa vicepremierul Marko Bela (care, conform denumirii postului sau, ar trebui sa se ocupe cu „coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene”), ii mai are pe Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, si pe Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert.

Mate considera, in schimb, drept utila si necesara activitatea ministrilor delegati. „Ministrii delegati ajuta, uneori, activitatea ministrilor titulari ai portofoliilor de care raspund”, a afirmat Mate. El a dat exemplul lui Winkler, care a semnat numeroase contracte internationale in locul ministrului de resort, Codrut Seres.

„Atunci cand titularul portofoliului este ocupat cu probleme legate de domeniul sau de activitate, poate fi inlocuit, in unele ocazii, de catre ministrul delegat”, a detaliat Mate. Cu toate acestea, el nu considera ca ministrii delegati ar fi un fel de rezerve ale titularilor, rol indeplinit, indeobste, de catre secretarii de stat.

„Cand se semneaza un contract international, nu o poate face un secretar de stat, este nevoie de cineva cu rang de ministru”, a justificat Mate utilitatea ministrilor delegati.

„Sa li se elimine, dintre atributii, taiatului frunzelor la caini!”

Conservatorii au un singur ministru fara portofoliu - si acela, aflat la un pas de suspendare - vicepremierul George Copos, insarcinat cu coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii. Cu toate acestea, presedintele PC, Dan Voiculescu, refuza sa renunte la acest post.

„Sustinem un Guvern mic, eficient si ieftin”, a declarat, ieri, Voiculescu, dar cu conditia ca PC sa nu renunte la nici unul dintre cei doi ministri pe care ii are in acest moment. El a mai anuntat ca este de acord si cu reducerea celor trei posturi de vicepremieri la unul singur, cu conditia ca acesta sa revina PC.

Cu alte cuvinte, al patrulea partid al Coalitiei, ca pondere, isi doreste sa detina a doua functie, ca importanta, in Guvern.

„Consider ca ministrii fara portofoliu ajuta, cu conditia sa aiba fiecare cate o fisa a postului mult mai concreta, sa li se elimine, dintre atributii, taiatul frunzelor la caini si sa fie obligati sa dea, lunar, rapoarte primului ministru, cu privire la activitatea pe care au desfasurat-o”, a declarat deputatul PC Petru Calian, dand, la randul sau, de inteles ca, pana acum, ministrii

respectivi au fost mai mult decorativi. „Se scurg atatia bani prin multe alte parti, incat nu facem cine stie ce mare economie daca renuntam la ministrii fara portofoliu, numai sa aiba de lucru si sa fie eficienti”, a conchis Calian.

„Majoritatea sunt un fel de sinecuri”

Cum actuala structura a Guvernului a fost mostenita de catre Coalitie de la vechea administratie, rezulta ca functiile de ministrii fara portofoliu au fost infiintate de PSD. Cu toate acestea, senatorul PSD Vasile Dincu nu are nici o rezerva in a spune lucrurilor pe nume.

„Unii ministri delegati ajuta, pentru ca sunt legati de o functie anume a administratiei, dar majoritatea au aparut ca o consecinta a algoritmului politic si nu ajuta cu nimic”, a comentat Dincu. „Majoritatea acestor functii sunt un fel de sinecuri pentru recompensat diversi oameni ai partidului”, a completat Dincu.

El a dat exemplul ministrilor delegati pentru relatia cu Parlamentul si pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, atributii care, in opinia sa, nu necesita rang de ministru, fiind suficient cel de secretar de stat.

„Restructurarea se face tinand seama de eficienta”

Cum propunerea renuntarii la ministrii fara portofoliu a venit din partea democratilor, in mod firesc, deputatul PD Daniel Buda a fost extrem de transant in privinta utilitatii acestor functii.

„Taie frunze la caini”, a caracterizat Buda, scurt, activitatea ministrilor respectivi, incluzandu-l aici, implicit, voit sau nu, si pe vicepremierul democrat Gheorghe Pogea, raspunzator de coordonarea activitatilor din domeniul economic. Totusi, Buda a tinut sa dea dovada si de fair-play.

„Chiar daca nu ma voi inscrie in linia partidului, trebuie sa recunosc ca ministrul delegat Borbely (UDMR - n. red.) a fost mult mai activ decat multi ministri cu portofoliu”, a afirmat Buda, subliniind ca Borbely s-a evidentiat in special la implicarea in reconstructia caselor dupa inundatii si in proiectele ANL.

Intepatura la adresa lipsei de implicare a democratului Gheorghe Dobre, „amic” mai vechi de-al lui Buda, este evidenta. „Restructurarea nu se face tinand seama de partide sau de oameni, ci numai de eficienta actului de guvernare”, a tinut sa sublinieze Buda. El a comentat ultimele pozitii exprimate ieri de catre unii lideri ai Coalitiei.

„Daca tin bine minte, PD-ul a propus primul sa ne modelam Guvernul dupa structura guvernelor din Uniunea Europeana (UE). Ma bucur ca domnul Tariceanu a ajuns, in sfarsit, in consens cu PD”, a descris Buda proiectul propus de Tariceanu privind construirea unui Guvern „in oglinda” cu cele din UE.

Cat despre „varianta” lui Voiculescu, aceasta este „un mod tipic dambovitean de a face politica, sa restructuram pe oricine, dar nu pe ai nostri”, conform caracterizarii lui Buda.