Parlamentarii - ca reprezentanti ai puterii legislative - au obligatia de a crea un cadru legislativ cat mai coerent si cat mai apropiat de nevoile electorilor. Deputatii si senatorii sunt trimisi in Parlament pentru a contribui la elaborarea unor acte normative de calitate, care sa reglementeze problemele esentiale ale societatii.

Insa, pentru unii dintre ei, implicarea in aceasta activitate cere un efort prea mare, astfel incat prefera sa urmareasca de pe „tusa” procesul de elaborare a legilor. Iar numarul lor nu este neglijabil. Exista si o alta categorie, a celor care exceleaza in semnarea diverselor initiative legislative, majoritatea fara finalitate si fara sens.

Acestea sfarsesc fie prin a fi respinse de ambele Camere ale Parlamentului, fie prin a fi retrase tocmai de initiator sau initiatori.

Efervescenta PRM

Primul in topul parlamentarilor clujeni, prin prisma initiativelor legislative lansate in actuala legislatura, este senatorul PRM Gheorghe Funar. Fostul primar clujean este, din acest punct de vedere, cel mai harnic parlamentar clujean, initiind nu mai putin de 128 de proiecte legislative.

Insa numai prin prisma cantitatii, respectiv a propunerilor legislative cu care se poate lauda in fata electorilor.

In schimb, dupa o privire mai atenta asupra sortii initiativelor lansate de senatorul PRM, se poate lesne observa ca, in acest caz, cantitatea si calitatea nu au nimic in comun, deoarece nici una dintre propunerile parlamentarului clujean, initiate individual sau impreuna cu alti senatori PRM, nu s-a concretizat pana in prezent intr-un act normativ.

Despre utilitatea si necesitatea initiativelor lansate de Funar vorbeste numarul mare al propunerilor care au fost respinse pana in prezent de ambele camere. Astfel, mai mult de jumatate dintre proiectele legislative propuse, 65, au fost respinse definitiv atat de Senat cat si de Camera Deputatilor, 7 au fost respinse, deocamdata, numai de Senat, iar trei au fost retrase de initiator.

Frenezia senatorului clujean, ramas singurul reprezentant al PRM in Parlament din partea judetului Cluj, nu este singulara. In legislatura trecuta, tot un fost peremist a reusit sa se remarce ca fiind cel mai activ parlamentar clujean. Este vorba despre deputatul Damian Brudascu, cu 66 de initiative legislative, dintre care numai trei s-au transformat in legi in perioada 2000-2004.

Doar doua legi

Activitatea celorlalti senatori clujeni nu a fost la fel de tumultoasa ca si cea a lui Gheorghe Funar, la polul opus situandu-se senatorul PSD Vasile Dincu, fara nici o initiativa legislativa. Acesta ar avea, totusi, o circumstanta atenuanta, data de faptul ca este unul dintre observatorii trimisi din partea legislativului roman la Parlamentul Europei.

Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs se poate lauda cu o singura initiativa in actuala legislatura, aceasta fiind in prezent inregistrata pentru dezbatere la Senat.

Norica Nicolai, senator PNL, a fost mai determinata decat ceilalti doi senatori amintiti anterior, in incercarea de a-si lasa amprenta asupra cadrului legal din Romania. In perioada scursa de la ultimile alegeri generale, Norica Nicolai a lansat 10 initiative legislative, dintre care doua au fost retrase inainte de a fi dezbatute in plen.

Unul dintre proiecte a devenit lege, doua fiind adoptate deja de Senat si inaintate Camerei Deputatilor, restul ajungand fie in comisiile Senatului, fie inregistrate pentru dezbatere.

Eficienta Aliantei

Mai putin apatici decat senatorii, deputatii clujeni si-au luat rolul in serios si au lansat o multime de proiecte de legi. Doar un singur deputat, Konya Hamar Sandor, din partea UDMR, nu a depus nici un proiect legislativ, insa si acesta este observator in Parlamentul European.

Colegul sau de partid, deputatul Mate Andras-Levente, a depus 9 proiecte legislative, 8 dintre ele in actuala sesiune parlamentara. Unul a devenit deja lege, doua fiind inregistrate pentru dezbatere la Senat si doua respinse definitiv. Celelalte trei sunt inregistrate la comisiile de specialitate din Camera Deputatilor.

Dintre deputatii clujeni ai Aliantei DA, democratul Daniel Buda a depus cele mai multe proiecte, 27, dintre care 11 in actuala sesiune parlamentara. Doar doua initiative s-au materializat, devenind legi si fiind publicate in Monitorul Oficial. Un proiect a fost retras de initiator, in vreme ce 7 au respinse definitiv si 9 inaintate Senatului, restul fiind trimise sau retrimise la comisii.

La distanta mica de Daniel Buda se afla liberalul Horea Uioreanu, cu 20 de initiative, 7 fiind proaspete, din actuala sesiune. Sub aspect calitativ, activitatea lui Uioreanu este mai buna decat a colegului sau democrat, trei dintre proiectele inaintate spre dezbatere fiind adoptate de ambele camere.

Alte 9 initiative sunt in prezent supuse atentiei senatorilor, si doar 6 au fost respinse definitiv.

Celalalt liberal clujean, Mircea Pusca, a semnat un numar de 12 propuneri legislative, dintre care 5 in actuala sesiune. Un singur proiect a devenit lege, 6 au fost trimise la Senat si numai doua au fost respinse definitiv.

Cea mai eficienta, sub aspectul raportului dintre numarul initiativelor si numarul legilor care a luat nastere in urma acestora, este deputata conservatoare Gratiela Iordache. Din cele 11 propuneri legislative initiate, trei au devenit legi, doua au fost respinse definitiv si trei au ajuns la Senat.

In schimb, proaspatul coleg de partid al Gratielei Iordache, fostul deputat PRM Petru Calian, se situeaza la extrema cealalta. Desi a depus cele mai multe proiecte legislative, 34, doar unul a fost adoptat de Parlament, chiar saptamana terecuta, 23 fiind respinse, 2 retrase si 5 inaintate Senatului.

Din categoria deputatilor care desi au avut initiative, nu s-au materializat, se numara si independentul Mircea Giurgiu, cu 19 proiecte, pesedistii Vasile Soporan, cu 7 initiative, si Vasile Puscas cu 5.