Prefectura Dolj a realizat un prim bilant al pagubelor produse pe teritoriul judetului in urma revarsarii apelor Dunarii la jumatatea lunii aprilie. Cifrele indica daune in valoare de 1.421 de miliarde de lei vechi, in conditiile in care suma poate creste odata cu retragerea apelor din zonele inca inundate.

Bilantul indica un total de 2.268 de case afectate, dintre care 1.061 sint avariate, 636 distruse si 571 in pericol de prabusire, cu mentiunea ca, datorita excesului de umiditate, numarul caselor distruse sau in pericol de prabusire poate creste.

Tot la capitoul „imobile“ afectate sint trecute si trei scoli, doua gradinite si camine, un spital, trei dispensare, doua biserici, precum si sediul primariei Cirna, caminul cultural din Cirna, sediul Piscicola Dunareni si o casa parohiala din Bechet.

Aproape 1.800 de fintini inundate

In ceea ce priveste infrastructura, au fost afectate 11,2 km de drumuri nationale, 5,2 km de drumuri judetene, 23,1 km de strazi si 24 km de diguri. Au fost inundate 1.791 de fintini si distruse 14 poduri si 16 podete. Bilantul continua cu terenurile agricole invadate de apa, care insumeaza 32.403 ha, dintre care 11.025 ha de griu si secara si 1.001 hectare de porumb.

Cea mai afectata localitate a fost Rastul, avind peste 3.800 de persoane evacuate, 800 de gospodarii inundate, 140 de case prabusite, 8.800 de animale evacuate si 4.500 de hectare de terenuri agricole inundate.

O casa prabusita, evaluata la 15.500 de euro

Cele mai mari pagube financiare sint produse de casele inundate. Pentru a stabili daunele, prefectura a luat in calcul un pret unitar de 544 de milioane de lei vechi pentru fiecare casa distrusa sau prabusita, adica aproximativ 15.500 de euro.

De asemenea, pentru o casa ce va trebui consolidata a fost calculat un pret mediu de 3.500 de euro, intrucit s-a considerat o valoare medie de 70 de metri patrati pentru fiecare gospodarie, pretul unui metru patrat fiind de 50 de euro.

La Cirna, scoala este inca sub apa

Datele furnizate in raport vor fi modificate in perioada urmatoare. „Avem cinci scoli si gradinite afectate. Ele nu au fost supuse evaluarii pentru ca, de exemplu, la Cirna, scoala este inca sub apa“, a declarat Eugen Marinescu, directorul contenciosului administrativ din Prefectura Dolj.

Raportul provizoriu privind efectele cresterii debitului Dunarii in cursul lunii aprilie 2006 a ajuns la Bucuresti, pe baza lui urmind a se lua decizii la nivelul Guvernului pentru despagubiri.