Comisarii Garzii Financiare Botosani au retinut, joi, 10.000 de litri de bauturi alcoolice fara documente de provenienta. Din primele cercetari a rezultat ca marfa provine din judetul Dambovita, autovehiculul care transporta marfa fiind inmatriculat in Bucuresti. Corneliu Mihai, comisarul sef al Sectiei Botosani a Garzii Financiare, a refuzat sa ofere detalii suplimentare despre acest caz.

„Nu pot sa spun decat ca am retinut transportul cu 10.000 de litri de bauturi alcoolice si ca urmeaza sa verificam sursa de provenienta a acestora. Nu pot fi oferite mai multe detalii deoarece nici noi nu stim inca totul despre acest transport”, a declarat comisarul sef Mihai.

Intreaga cantitate de bauturi alcoolice retinute a fost depozitata la sediul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Botosani. Comisarii nu au descoperit, inca, daca bautura urma sa ajunga la o firma din Botosani sau sa tranziteze granita cu Moldova sau Ucraina.

Este a doua mare captura a autoritatilor botosanene, dupa cea de acum doua luni, atunci cand au fost retinute peste 9.000 de litri de alcool etilic, cazul fiind inca anchetat de procurori si politisti.

De asemenea, in decembrie 2005, politistii si comisarii financiari au confiscat 14.000 de litri de bauturi alcoolice, iar in toamna anului trecut Garda Financiara Bistrita a confiscat un tir incarcat cu 5.000 de litri de alcool etilic fara documente de provenienta, care era transportat de o firma din Botosani si despre care se banuieste ca a fost produs tot in Botosani.

Toate aceste cazuri s-au produs in ciuda faptului ca numarul producatorilor de alcool si bauturi alcoolice din Botosani este in scadere continua, in momentul de fata mai multi producatori avand licentele suspendate sau revocate, iar multi dintre ei sunt amenintati cu disparitia de normele impuse de Uniunea Europeana.

Merita precizat faptul ca in ultimii trei ani nu a fost condamnat nici un producator de alcool sau bauturi alcoolice din Botosani, chiar daca au fost descoperite cantitati importante de bauturi fara documente de provenienta sau care erau prevazute cu timbre false.