Aproximativ 30 de sateni din comuna bihoreana Chisleaz sunt pe cale sa piarda sume considerabile de bani, care in schimb, vor intra in conturile unor oameni de afaceri din Oradea.

Afacerea este denuntata de avocatul Vasile Lupu, fostul vicepresedinte al PNTCD si autorul legii privind restituirea pamanturilor confiscate in timpul regimului comunist, care a deschis un proces pentru anularea tranzactiilor referitoare la retrocedarea terenurilor de pe traseul autostrazii Transilvania.

Vasile Lupu spune ca a fost angajat de un bucurestean care avea de recuperat o serie de terenuri din comuna Chisleaz. Pe terenurile respective au fost, insa, puse in posesie alte persoane. Avocatul taranist afirma ca oamenii i-au declarat ca autoritatile le-au spus ca vor primi terenul cu conditia sa il vanda unor oameni de afaceri indicati de catre consilierii locali sau de catre primar.

Terenurile acordate acestora au fost vandute iar apoi revandute rapid. Vasile Lupu precizeaza ca a descoperit cel putin 30 de oameni ale caror terenuri erau situate pe traseul autostrazii si care au ramas fara ele, prin aceasta metoda. Toti acestia au pornit procese pentru retrocedarea pamanturilor.

Mai mult, chiar satenii care au primit terenuri cu conditia sa le vanda apoi rapid sunt nemultumiti deoarece au primit foarte putini bani.

Vasile Lupu afirma ca este curios faptul ca ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, a stabilit despagubiri minime de 40.000 de euro pe hectar pentru terenurile expropriate in folosul autostrazii, in conditiile in care valoarea de piata a acestora este de doar cateva sute de euro pentru un hectar.

Avocatul taranist sustine ca are o lista cu oamenii de afaceri care au pus mana pe terenuri, pe care urmeaza sa o faca publica.