Celebra trupa rock "Phoenix" a oferit sambata seara, la Alba Iulia, un concert pentru toti fanii din Transilvania. In ciuda vremii nefavorabile, peste 5.000 de persoane au tinut sa-i vada "la lucru" pe cei sapte membri ai trupei, considerata pe drept cuvant ca fiind cea mai reprezentativa pentru rockul romanesc.

A fost primul concert "Phoenix" la Alba Iulia si al doilea in judetul Alba, dupa cel sustinut in 1977 pe Campia Libertatii din Blaj. Efortul financiar depus de Consiliul Local si Primaria Alba Iulia a meritat din toate punctele de vedere, "Phoenix" aducand pe scena din Cetate cantecele care i-au facut celebrii de-a lungul celor peste 40 de ani de existenta.

Concertul rock al trupei "Phoenix" a fost, de altfel, atractia "Zilelor municipiului Alba Iulia". Nicu Covaci, Josef Kappl, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan-Tandarica, Mani Neumann, Cristi Gram si Ionut Contras au aratat sambata la Alba Iulia de ce trupa "Phoenix" se afla de departe in fruntea rockului romanesc.

Au venit sa-i vada tineri de la 15 la 60 de ani, prima categorie avand ocazia sa vada, poate, pentru prima data un concert "Phoenix". Cei mai in varsta au venit sa revada trupa si sa reasculte piesele care, foarte probabil, le-au marcat tineretea. In concluzie, un manifest in favoarea muzicii adevarate, care s-a lasat asteptata destul de mult la Alba Iulia.

In afara de concertul "Phoenix", un alt moment interesant al manifestarilor "Zileleor municipiului" a fost parada cetatii in costume de epoca. Costumele au fost inchiriate special pentru aceasta ocazie de la studiourile din Buftea.

In frunte cu reprezentantii autoritatilor locale si judetene, acompaniati de fanfara militara din Cluj Napoca, au defilat pe principalele bulevarde din Cetatea Alba Iulia figuri emblematice pentru istoria poporului roman. Dupa "regele dac Decebal" si soldatii sai, au urmat "imparatul roman Traian" si legiunea sa, dar si "voievodul Mihai Viteazul", primul unificator al tarilor romane.

Au incheiat parada, insotiti de soldatii moti, "Horea, Closca si Crisan", precum si "craisorul muntilor" Avram Iancu.