Compania Nationala a Huilei Petrosani a pierdut toate actiunile depuse la sectia Comerciala si Contencios Administrativ a Tribunalului Hunedoara, pentru recuperarea sumelor platite nejustificat catre firma care asigura hrana calda a minerilor. Este vorba despre "Global Invest" Aninoasa, societate condusa de cumnatul omului de afaceri Adrian Gardean, Sorin Avramescu.

De asemenea, o alta cauza in care CNH este parte, iar parata este SC "Grup 95" SA, de asemenea controlata de Adrian Gardean, a fost respinsa de Sectia Comerciala a Tribunalului Hunedoara, in ciuda probatiunii administrate.

CNH, alaturi de celelalte parti implicate in procesele pierdute spera acum ca vor castiga la Curtea de Apel Alba Iulia, unde au formulat apel fata de sentintele pronuntate de Tribunalul Hunedoara.

Incercari esuate de recuperare a banilor

Compania Nationala a Huilei Petrosani, prin toate unitatile miniere subordonate, a incercat sa recupereze in instanta de la SC "Global Invest" Aninoasa suma calculata drept prejudiciu, prin majorarea nejustificata a portiilor de mancare trecute la plata. Suma a fost stabilita de catre reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Hunedoara, in urma unui control.

Faptele s-au petrecut pana la sfarsitul anului 2002, dar, desi au fost impuse termene ferme de remediere a deficientelor constatate, abia recent conducerea companiei din Petrosani s-a indreptat in instanta impotriva "Global Invest", valoarea calculata a sumelor platite nejustificat fiind de circa 20 de miliarde de lei.

Mancare rece la pret de hrana calda

Astfel, potrivit datelor oficiale, intre anii 2000 si 2002 furnizorii de servicii au facturat in plus 133.624 de mese calde, in valoare de peste 5 miliarde lei la vremea respectiva.

De asemenea, organele de control au scos la iveala ca a fost practicat un tarif superior celui contractat, ceea ce a condus la majorarea cheltuielilor cu inca 5,2 miliarde lei si, in plus, au fost servite minerilor suplimente constand in hrana rece la acelasi tarif cu cel ne-gociat pentru hrana calda.

Conform desfasuratorului, Exploatarea Miniera Petrila are de recuperat 3,3 miliarde lei, EM Vulcan - 5,24 miliarde lei, EM Barbateni - 1,07 miliarde lei, EM Lupeni - 3,62 miliarde lei, EM Uricani - circa un miliard de lei, Valea de Brazi - 1,25 miliarde lei, EM Paroseni - aproape 2 miliarde lei, EM Aninoasa - 1,8 miliarde lei, iar EM Tebea - 148 de milioane de lei.

"Global Invest" este firma care a preluat, oarecum din "zbor" activitatea derulata de "Servmin" Petrosani pana la ruperea acesteia de CNH si face parte din "conglomeratul" de firme condus de omul de afaceri Adrian Gardean sau apropiati de ai sai.

De fapt, "Global Invest" este condusa de cumnatul lui Gardean, Sorin Avramescu, la fel ca si societatea care se ocupa acum de hrana calda a minerilor din Valea Jiului, "GTS Company".

In ciuda raportului intocmit de reprezentantii DGFP, CNH a pierdut in instanta, la Tribunalul Hunedoara, absolut toate procesele intentate prin unitatile miniere firmei in cauza, dar directorul general al CNH, Daniel Surulescu, a declarat ca sentinta a fost atacata la Curtea de Apel Alba Iulia, unde se spera ca vor avea parte de o solutie favorabila.

Cesiune de creante contestata, dar aprobata de instanta

CNH a mai fost parte si in alt proces aflat pe rolul Sectiei Comerciale si Contencios Administrativ a Tribunalului Hunedoara, in care parata este tot o firma a omului de afaceri Adrian Gardean, respectiv "Grup 95" SA Aninoasa, iar obiectul cauzei il constituie o cesiune de creante.

Cauza se afla de asemenea pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia, dupa ce tribunalul Hunedoara s-a pronuntat in favoarea "Grup 95".

Cererea a fost depusa de ICPM Petrosani care a solicitat instantei sa constate nulitatea absoluta a unui contract de cesiune incheiat in 2003 "prin incalcarea conditiilor esentiale de validitate a unei conventii, respectiv lipsa consimtamantului liber exprimat al ICPM, lipsa capacitatii de a contracta a EM Petrila".

Cauza trimisa la Curtea de Apel Alba Iulia

Reprezentantii legali ai CNH, care in acest proces a avut de asemenea calitatea de parata, alaturi de "Grup 95" si EM Petrila, au recunoscut in fata instantei de judecata ca "la data incheierii contractului de cesiune de creante 1208/ 14.10.2003 nu au fost indeplinite conditiile esentiale de validitate ale unui contract", actul in cauza cuprinzand o semnatura indescifrabi-la, iar stampila

Consiliului de Administratie nu era insotita si de o imputernicire care sa ateste puterile depline pentru incheierea contractului. De asemenea, EM "Petrila" a solicitat constatarea nulitatii absolute a contractului de cesiune, motivat de "lipsa consimtamantului liber exprimat al cedentului si scopul ilicit si imoral al conventiei".

Dupa audierea partilor si ana-lizarea probelor depuse, instanta a dat totusi castig de cauza celor de la "Grup 95" SA. Cauza se afla acum pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia, care urmeaza sa se pronunte in cazul apelului introdus.

Sectia Comerciala a Tribunalu-lui Hunedoara este compusa din 4 judecatori, unul dintre acestia fiind Nicolae Durbaca, ruda omului de afaceri Adrian Gardean, iar presedintele sectiei este venit din Petrosani.