Fereste "tira" ca te "arde"

Hotii din buzunare din Ploiesti opereaza cu predilectie numai in zonele foarte aglomerate, cum ar fi anumite trasee ale mijloacelor de transport in comun si pietele sau Oborul. Seful Compartimentului Furturi din Buzunare, din cadrul Politiei Ploiesti, inspectorul principal Liliana Radu spune ca "traseele RATP cele mai frecventate de suti sint 30, 44, dar si tramvaiul 101".

Pe 30, segmentele de actiune sint cele cuprinse intre Hale si Geleriile Comerciale, Posta si Bariera Bucuresti, iar in sens invers Bariera Bucuresti - Centru. Pe traseul 44, hotii din buzunare opereaza de regula intre statiile Hale - Xenia. Tramvaiul 101 este foarte aglomerat intre statiile Hale si Spitalul Judetean, dar atunci cind dau lovitura, "sutii" coboara la prima statie.

"Au mai existat furturi din buzunare si in autobuzele care circula pe traseul 5, precum si in troleul 202, dar mai rare", a mai declarat Liliana Radu. Cit priveste alte locuri de interes pentru "suti", acestea sint Piata Halele Centrale si Oborul din Ploiesti. Conform politistilor, modul de operare al hotilor din buzunare a evoluat in ultimii ani.

In primul rind, acestia actioneaza acum in grup. In jargon, ei spun, atunci cind reusesc sa-i fure cuiva portofelul, ca l-au "ars pe fraier". Pentru a nu fi prinsi, unul dintre hoti tine "tira", adica impinge victima sau se lipeste de aceasta, in timp ce altul o fura sau "arde" la buzunar. De obicei, hotii tin pe brat o haina sau o plasa, pentru a ascunde rapid obiectul furat.

Pentru a nu risca sa fie prins in flagrant, autorul furtului "paseaza" prada altui individ din grup, iar apoi coboara la prima statie sau se fac nevazuti in multime.

Sfaturile politistilor

Oamenii legii fac eforturi deosebite pentru a-i prinde pe hotii din buzunare. Ei spun ca doar atunci cind sint prinsi in flagrant, "sutii" pot fi condamnati. "E foarte greu de realizat un flagrant. De aceea, e foarte importanta si atitudinea cetatenilor, pentru a preveni asemenea fapte", spune seful Compartimentului Furturi din Buzunare.

Atunci cind urca in autobuz, femeile trebuie sa tina geanta in fata si cu mina tot timpul pe fermoar. Portofelele nu trebuie tinute la vedere, in sacose sau in buzunare exterioare. Vulnerabili sint si tinerii care poarta rucsace, pe care nu le dau jos de la spate.

Politistii se pling ca nici cetatenii nu dau dovada de un spirit civic dezvoltat si din diferite motive nu se implica in prinderea hotilor in flagrant. La rindul lor, "sutii" nu recunosc niciodata fapta comisa, nici atunci cind sint prinsi asupra faptului.

"Cam 10% dintre hotii din buzunare sint femei, iar acestea dau un adevarat spectacol, cu injuraturi si blesteme, cind sint prinse de noi", ne-a declarat inspectorul principal Liliana Radu. Conform legii, hotii din buzunare prinsi in flagrant risca din partea instantei intre 3 si 12 ani de inchisoare. In primele 5 luni din acest an, au fost prinsi 11 hoti, care se afla acum in arest.

In 2005, alti 30 de "suti" au ajuns si ei la inchisoare. In prezent, in urma sesizarilor, politistii ploiesteni au in vizor inca 25 de persoane suspectate ca fura din buzunare. Intre acestia, predomina minorii, de 13-14 ani.

"Sutii" pot fi recunoscuti

Orice persoana atenta la ce se petrece in jurul ei, si cu un spirit de observatie ascutit, poate recunoaste cu usurinta un hot, atunci cind se pregateste sa "arda" pe careva. "Cind individul isi alege victima se uita fix la buzunarul sau geanta acesteia.

Este foarte concentrat si nici nu mai vede sau aude nimic in jur", povesteste comisarul Alexandru Steoalfa, adjunctul Politiei Ploiesti. El este ajutat de ceilalti hoti din grup. O alta caracteristica a "sutilor" este aceea ca devin foarte amabili la urcarea sau coborirea din autobuze si incearca sa faca loc altor persoane sa treaca in fata lor, dar numai pentru a-i fura.