Liderul UDMR Cluj, senatorul Eckstein Kovacs Peter, a implicat partidul in crearea unui post de radio destinat comunitatii maghiare. Viitorul radio este finantat de “nucleul dur” al oamenilor de afaceri maghiari, membri ai retelei Eureka, formata din Asociatia Intreprinzatorilor Eureka (AIE), Group Eureka SRL si Eureka Media SRL.

Reteaua Eureka reuneste forta financiara a peste 70 de societati comerciale, patronate de cei mai influenti oameni de afaceri din Transilvania si de liderii UDMR din judetul Cluj.

Noul post de radio este primul pas spre conturarea unui grup de interese, format din politicieni si oameni de afaceri maghiari, care vor fi sustinuti, de acum, si de o institutie media.

Varful de lance al UDMR Cluj, avocatul Eckstein Kovacs Peter, este unul dintre actionarii viitorului post de radio creat de membrii retelei Eureka. Infiintarea noului post de radio a fost anuntata in cotidianul de limba maghiara Uj Magyar Szo.

In materialul publicat de cotidianul maghiar se mentiona faptul ca initiatorul proiectului este chiar senatorul Eckstein Kovacs Peter, care, conform sursei citate, a gasit si calea pentru a realiza postul de radio. Societatea Eureka Media este, mai nou, titulara unei licente radio la Cluj, pe frecventa 95,10 FM, acordata de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) in 24 mai a.c.

Printre actionarii Eureka Media se numara si senatorul Eckstein Kovacs Peter. Un alt nume sonor, alaturi de senatorul clujean, implicat in crearea primului post de radio marca UDMR, este Kerekes Gabor, vicepresedinte al partidului. Viitorul post de radio nu are inca un nume, dar va fi lansat pana in 15 octombrie anul acesta.

Deoarece senatorul Eckstein Kovacs Peter este prins cu activitatea parlamentara, de punerea pe picioare a radioului este responsabil consilierul local UDMR Irsay Miklos. “Este vorba de un post de radio destinat vorbitorilor de limba maghiara, dar si romanilor”, a declarat Irsay Miklos.

El spune ca postul va avea si emisiuni, si talk-show-uri politice, dar numai dupa ce ii va creste audienta. Viceprimarul Boros Janos este, de asemenea, unul dintre membrii UDMR implicati in crearea noului post de radio. “Va fi un radio comercial, cu reclame si multa muzica”, a declarat Boros.

Reteaua Eureka promoveaza imaginea unor politicieni din cadrul UDMR Cluj si interesele celor mai importanti oameni de afaceri maghiari din Transilvania. Cei din urma vor asigura finantarea viitorului post de radio. “Banii vor veni din partea actionarilor societatii”, a declarat Irsay Miklos.

O retea de politicieni si oameni de afaceri

Postul de radio este realizat de catre politicienii UDMR, cu sprijinul retelei Eureka, aceasta din urma compusa din Asociatia Intreprinzatorilor Eureka (AIE), Group Eureka SRL si nou creata societate Eureka Media, titulara licentei radio. Actionariatul Eureka Media cuprinde atat AIE, cat si societatea comerciala Group Eureka.

De mentionat este faptul ca in asociatia Eureka si in Group Eureka SRL nu apare numele senatorului Eckstein Kovacs Peter, el fiind actionar doar la Eureka Media. Cele mai interesante persoane publice implicate in “reteaua Eureka” sunt politicienii UDMR ce detin functii importante in administratie si partid.

Astfel, 6,6 % din actiunile firmei Eureka sunt detinute de vicepresedintele UDMR Kerekes Gabor. El este seful departamentului economic si de integrare europeana al Uniunii si patron al opt societati comerciale. Un alt nume important al UDMR care are interese in cadrul societatii este consilierul local clujean Laszlo Attila, presedintele UDMR Cluj.

De asemenea, membru al AIE si actionar al Group Eureka este si viceprimarul Boros Janos. Legatura dintre politicieni si oamenii de afaceri este realizata de omul de afaceri Francis Iosif Koos, actionar la nu mai putin de opt societati comerciale (Saint Impex SRL, Romclima International SRL, Ana Design SRL, Art Impex SRL, Sequence SRL, Eu Proiect Partner SRL, Jollycontor Impex SRL, Jollylux SRL).

AIE a fost infiintata de catre Francis Iosif Koos in 2003 si are sediul pe strada Jupiter 1/9, din Cluj-Napoca. Koos a intrat si in politica, fiind nominalizat in 2004 pe listele UDMR pentru Camera Deputatilor.

Eureka a finantat campania electorala a UDMR

Asociatia non-profit a fost creata pentru a prelua legal fonduri de la diverse companii maghiare si de la societatea comerciala Eureka, al carei singur scop declarat este de a alimenta asociatia non-profit. Circuitul acestor transferuri financiare sustine interese politice (cu finalitate, inevitabil, economica) ale UDMR.

Cei 15 asociati ai Group Eureka SRL detin, impreuna, peste 70 de societati comerciale. Finantarea din “umbra” a partidului de catre “reteaua Eureka” a iesit la lumina in urma unui control efectuat de Curtea de Conturi in 2005, privind sponsorizarile primite de UDMR pentru alegerile din 200

Curtea de Conturi a descoperit atunci ca UDMR a beneficiat de o donatie ilegala din partea asociatiei oamenilor de afaceri maghiari. Legaturile dintre oamenii de afaceri de origine maghiara si membrii UDMR sunt evidente.

Partidul este sustinut financiar de cei mai puternici patroni maghiari din Transilvania, fapt demonstrat de catre inspectorii Curtii de Conturi, care au verificat legalitatea donatiilor primite de UDMR in perioada campaniei electorale din 200

Primul aspect care creeaza suspiciuni in ce priveste finantarea campaniei este faptul ca UDMR nu a declarat, in 2004, donatii primite in valoare de peste 13000 de lei. Intr-un raport intocmit de Curtea de Conturi in 2005 se arata ca UDMR a incasat, ilegal, de la Asociatia Intreprinzatorilor Eureka (AIE) o donatie in valoare de * 300 de lei. Donatia a fost ilegala deoarece, in conformitate cu articolul 16 din Legea nr. 43/2003, se interzice, in orice mod, finantarea campaniei electorale a unui partid de catre o asociatie sau o fundatie.

ZIUA de Cluj a incercat sa poarte un dialog cu senatorul maghiar, referitor la Eureka Media SRL si la planurile UDMR de a-si construi un mic “imperiu” media, insa Eckstein Kovacs Peter a refuzat - in repetate randuri - sa discute cu reporterii nostri.

Eckstein urmeaza modelul Verestoy

Senatorul clujean Eckstein Kovacs Peter urmeaza exemplul colegului sau de partid Verestoy Attila, care a pus bazele unui mic trust media. Senatorul Verestoy Attila este actionar la doua publicatii de limba maghiara, dintre care una cu difuzare nationala. Cotidianul Uj Magyar Szo este editat de societatea Scripta SRL, unde unul dintre actionarii importanti este Verestoy Attila.

Uj Magyar Szo este urmasul cotidianului Romaniai Magyar Szo. Despre publicatia controlata de senatorul UDMR Verestoy Attila, presa centrala a relatat ca a primit o sponsorizare de 1,2 miliarde de lei vechi de la Fundatia Communitas, fonduri puse la dispozitie de Guvernul maghiar pentru sustinerea culturala a comunitatii maghiare din Romania.

Verestoy Attila mai detine si publicatia Erdely Riport, un saptamanal de limba maghiara din judetul Bihor. Eureka Media a fost creata de liderul UDMR Eckstein Kovacs Peter pentru a pune bazele unui mic trust de presa. Urmatorul pas este crearea unui post de televiziune. “Nu exista inca un proiect concret pentru o televiziune, ci doar idei”, a declarat consilierul local Irsay Miklos.