Aria zonelor din judetul Alba afectate de dezastrele naturale s-a extins in urma precipitatiilor abundente, insotite pe alocuri de caderi de grindina de marimea unui ou de bibilica, inregistrate in ultimele doua zile, numarul localitatilor afectate ajungand la 13 orase si comune.

Ieri dimineata a fost convocat Comitetul judetean pentru situatii de urgenta din cadrul Prefecturii Alba pentru a analiza gravitatea situatiei din teritoriu si pentru a dispune masurile care se impun, rezultatele discutiilor fiind prezentate apoi intr-o conferinta de presa la care au participat prefectul Cosmin Covaciu, subprefectul Clement Negrut, presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion

Dumitrel si lt. col. Dorel Sofica, primul adjunct al inspectorului-sef al ISU Alba.

La Aiud, doua subsoluri au fost inundate iar mai multe strazi au fost spalate de ape pe lungimea totala de 800 de metri.

In zona localitatii Baia de Aries, drum de acces spre iazul de decantare Valea Sartasului, in lungime de 400 de metri, a fost distrus pe 3 sectoare, iar pe 8 portiuni este acoperit cu aluviuni, statia Trafo este colmatata in proportie de 75 la suta cu copaci si bolovani, iar statia de tratare chimica a fost decuplata de la energie electrica.

Se lucreaza cu utilaje pentru decolmatarea bazinelor de neutralizare si realimentarea cu energie electrica a statiei de neutralizare, iar pana la finele lunii galeria va fi degajata de aluviuni, daca apa va scadea.

Numai pentru executarea acestor lucrari ar fi necesare 10 miliarde de lei, potrivit estimarilor reprezentantilor Minvest Deva, motiv pentru care vor fi solicitate fonduri suplimentare din partea ministerului de resort.

In orasul Teius, 385 de hectare de teren au fost inundate sau afectate de caderile de grindina, iar la Stremt 267 de hectare. La Zlatna, a fost avariat un post de transformare, in comuna Livezile au fost afectate doua poduri, iar malul Vaii Aiudelului a fost erodat pe o distanta de 500 de metri.

Tot in centrul comunei, drumul satesc este distrus pe lungimea de 500 de metri, ramanand izolate 6 locuinte cu 14 persoane. Din nou sunt izolati de restul comunei Miraslau si locuitorii satului Cicau, care au mai trait o asemenea experienta trista si anul trecut, cand podul de acces s-a rupt, ca si acum.

In aceasta comuna, DC 82 a fost spalat de torenti pe un tronson de 150 de metri, alte doua poduri si podete au fost afectate, iar 30 de fantani sunt inundate. De asemenea, se afla sub ape 50 de hectare de teren arabil si 10 hectare de fanete si pasuni.

Blestemul inundatiilor i-a lovit si pe locuitorii comunei Ocolis, greu incercati si anul trecut.

Pe DN 75, intre Ocolis si Vidolm au fost colmatate 15 podete si se circula cu dificultate, drumul fiind inundat pe lungimea de 600 de metri si blocat cu aluviuni pe un sens pe un tronson de 100 de metri, in timp ce alte 11 podete si paraie s-au colmatat pe DJ 750 G (unde zidul de sprijin a fost rupt pe distanta de 50 de metri) si DC 184 Ocolis-Lunca Larga, cele doua drumuri fiind spalate de ape si acoperit de aluviuni pe o portiune totala de 1,7 km.

Un drum satesc este rupt pe lungimea de 20 de metri, iar aductiunea de apa a fost distrusa. DJ 107 Ramet-Ponor, oricum aflat intr-o stare deplorabila, a fost spalat de torenti pe lungimea de 15 km, DC 103 este erodat si colmatat pe distanta de 300 de metri, la Valea Inzelului, torentii spaland alti 26 de km de drumuri comunale.

Si D.C. 216 Sugag-Valea Martiniei a fost acoperit cu aluviuni pe o portiune de 1 km, in prezent fiind degajat partial. In comuna Mihalt au fost afectate 3 posturi de transformare, locuitorii ramanand fara energie electrica inca de luni seara, alte 6 posturi de transformare fiind avariate la Segagea.

Autoritatile judetene si locale s-au mobilizat exemplar pentru a degaja drumurile si pentru a limita pagubele, care la prima estimare se apropie de 100 de miliarde de lei, iar la primarii a fost instituita permanenta pana in data de 22 iunie.

O problema care s-ar putea sa apara insa este plata contravalorii interventiei utilajelor, fiind necesara constituirea la nivel national a unui fond de urgenta care sa poata fi accesat in astfel de situatii.

Ultima ora: Ieri dupa-amiaza o noua rupere de nori a facut pagube in zona municipiului Aiud. Digul de pe Valea Aiudului a cedat in zona Bufa izoland de restul localitatii cateva zeci de localnici. ISU a trimis rapid in zona barci pentru evacuarea localnicilor.