Cu ocazia discursului sustinut luni in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, Traian Basescu a criticat lacunele din invatamant, sanatate si justitie. Cea mai comentata absenta de la acest eveniment este cea a premierului Calin Popescu-Tariceanu, absenta care ar putea avea anumite conotatii, in contextul relatiilor tensionate dintre premier si presedinte.

Pentru prima oara de la preluarea mandatului, presedintele Traian Basescu s-a adresat Parlamentului. Intr-un mesaj in care a abordat toate subiectele importante, Basescu a afirmat ca obiectivul Uniunii Europene este sa primeasca Romania si Bulgaria la 1 ianuarie 2007, daca acestea sunt pregatite.

Seful statului a precizat ca pregatirea pentru aderare este importanta, nu momentul aderarii: “Batalia reala nu se da cu stegulete, ci cu nevoia de performanta. Vom fi o tara care contribuie la dezvoltarea Uniunii prin propriile ei performante”.

Basescu a criticat sistemul de salarizare, precizand ca pana in luna decembrie principala preocupare trebuie sa fie reformarea institutiilor executive ale statului.

“Educatia si cercetarea reprezinta un capitol cheie. Rata de abandon scolar este printre cele mai ridicate din Europa. Bugetul pentru educatie este facut pe capitole, nu pe prioritati”, a indicat Basescu. In ceea ce priveste sanatatea, seful statului a subliniat faptul ca populatia are acces limitat la sistemul sanitar. “Speranta de viata in Romania e inca mica.

Legile pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea pe domeniul sanatatii sunt un balast legislativ care necesita adoptarea a inca 80 de acte normative”, a aratat Traian Basescu. In ceea ce priveste justitia, Traian Basescu a reafirmat ca populatia are o incredere foarte scazuta in magistrati. “Prin lege, magistratilor le este garantata o independenta totala.

Justitia trebuie sa devina un sistem caruia romanii sa i se adreseze cu incredere. Asistam cu totii la balbaieli ale justitiei si nu vedem vinovatii”, a subliniat seful statului.

Presedintele a mai aratat ca si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) trebuie sa stabileasca standardele de exigenta profesionala, calitatea actului de justitie si sa-i sanctioneze pe magistrati. El a atras atentia asupra faptului ca trebuie ocupate posturile vacante din magistratura.

“Prin activitatea lor, DNA si DIICOT au inceput sa isi justifice existenta”, a apreciat totusi Traian Basescu.

La sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului au participat majoritatea membrilor Guvernului, dar nu si premierul Calin Popescu Tariceanu, absenta care a starnit controverse.

Reactiile oamenilor politici nu au intarziat sa apara.

Senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs apreciaza discursul presedintelui drept realist. “Problemele sesizate de Traian Basescu sunt in mare parte reale. Pot sa zic ca mi-a placut foarte mult analiza facuta pe invatamant. Iar problemele administrarii fondurilor este intr-adevar o prioritate”, a afirmat senatorul UDMR.

“Nu comentez lipsa domnului Tariceanu, prezenta membrilor Guvernului a fost una protocolara. E vorba de un mesaj al presedintelui care nu se discuta. Agenda primului ministru a fost mai incarcata”, a incheiat Eckstein-Kovacs.

Deputatul PD Daniel Buda considera ca: “Traian Basescu a avut un discurs extrem de echilibrat si echidistant. Iar domnul Tariceanu cred ca a fost prost sfatuit de consilierii dansului, mesajul Presedintelui viza si Guvernul”. Deputatul PD exclude varianta potrivit careia primul ministru ar fi lipsit din cauza agendei prea incarcate.

“Agenda ti-o faci in functiile de problemele stringente pe care le ai. Iar aceasta era o problema stringenta”, a concluzionat Buda.

Aceleasi reactii le-a starnit lipsa premierului si in tabara PSD. “In calitatea sa de prim-ministru si de parlamentar, Calin Popescu Tariceanu trebuia sa participe la sedinta, sa asculte punctul de vedere al Presedintelui si sa actioneze in consecinta. Ar trebui sa existe un respect atat fata de persoana, cat si fata de Institutia Presedintelui”, afirma Vasile Soporan, deputat PSD.

Privind mesajul lui Traian Basescu, Soporan a afirmat ca au fost reluate multe din punctele de vedere ale Partidului Social Democrat. “Ce inseamna diagnosticul fara terapie?”, a incheiat deputatul PSD.

Horea Uioreanu, deputat PNL, considera ca mesajul Presedintelui e o dinamizare a sistemului: “Mi s-a parut realist, il privesc ca pe un impuls asupra institutiilor statului”. Deputatul PNL nu a comentat lipsa premierului Calin Popescu-Tariceanu, necunoscand motivele absentei acestuia, dar respinge ideea unei tentative de sfidare a partenerilor de Alianta.