Dumitru Matei, directorul Colegiului Agricol „Traian Savulescu" din Targu Mures, este noul secretar de stat pentru invatamant preuniversitar, in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Primul - ministru Calin Popescu Tariceanu l-a numit ieri in functie pe directorul muresean, conform pozitiilor oficiale facute publice de Guvern si Ministerul Educatiei, experienta manageriala fiind criteriul determinant pentru aceasta decizie. Dumitru Matei are 55 de ani, fiind nascut in comuna Ibanesti, pe 13 martie 1951.

A urmat intre anii 1975 - 1979 Universitatea "Babes Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Chimie Tehnologica, specializare fizica - chimie, iar intre 2003 - 2004 a participat la un curs postuniversitar Management Competitiv - Finante, Marketing si Resurse Umane la Universitatea Politehnica Timisoara. Detine gradul didactic I, obtinut in 1988, specializarea chimie.

Limba straina stapanita foarte bine este franceza. Din 2 aprilie 2001 si pana ieri, Dumitru Matei a ocupat functia de director al Colegiul Agricol „Traian Savulescu" din Targu Mures, iar timp de opt ani de zile a fost la conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Mures. Astfel, el a detinut aceasta functie intre 10.01.1991 - 21.10.1993 si 1.09.1996 - 2.01.2001.

Printre stagiile de formare profesionala mentionate in CV-ul sau figureaza managementul educatiei scolare, formarea inspectorilor si directorilor, inspectia scolara, educatia pentru Drepturile Omului, sau management educational.

La scurt timp dupa numirea sa, Dumitru Matei ne-a declarat ieri ca nu se teme de disputele politice din jurul Ministerului Educatiei, precizand ca merge sa administreze un sistem nu sa faca politica. „Plec cu gandul de a munci, imi doresc sa formez o echipa care sa fie eficienta. Prioritatile mandatului meu sunt calitatea, descentralizarea si formarea personalului didactic.

Consider ca aceste mecanisme reglate vor influenta sistemul pentru redarea motivatiei pentru educatie", a spus Dumitru Matei. Despre situatia din Inspectoratul Scolar Judetean Mures, Dumitru Matei a declarat ca este una confuza si ca se va apleca in perioada urmatoare asupra rezolvarii problemelor pentru intrarea in legalitate. Mircea Muresan, directorul de comunicare al M.Ed.C. ne-a declarat ca determinanta pentru alegerea lui Dumitru Matei in echipa minsiterului a fost experienta manageriala de 21 de ani a dascalului muresean.