Directorul general al Minei Sarmasag, Teodor Ardelean, demis de ministrul Codrut Seres. Viorel Stanca ameninta ca va da in judecata ministerul condus de Codrut Seres. Ssalariatii unitatii au oprit ieri dimineata lucrul protestand pentru decizia de disponibilizare a inca 70 de angajati, ceea ce va insemna ca firma va ramane cu putin peste 30 de salariati

Administratorul grupului de firme Vidalis Zalau, Viorel Stanca, a amenintat ca va da in judecata Ministerul Economiei si Comertului, pentru ca imaginea grupului a fost afectata prin „tam-tamul” care s-a facut in ultima perioada pe seama unui contract incheiat intre societatea Salajul Sarmasag SA si societatea Primarom Exim SRL (parte a grupului de firme Vidalis), contract care ar fi

pagubos pentru producatorul de carbune din Sarmasag. Viorel Stanca a declarat ca la mijloc ar fi „interese” si „atacuri” la adresa sa din partea liderului de sindicat Eugen Scurtu din cadrul societatii miniere, atacuri venite dupa ce omul de afaceri ar fi concediat de la una din firmele sale pe unul din membrii familiei sindicalistului.

Lia Stanca, actionar in cadrul Primarom, a spus ca nu se urmareste altceva decat inchiderea unitatii miniere, iar Eugen Scurtu ar dori sa „puna mana pe functia de director, pentru ca dupa disponibilizarea a 70 de angajati va ramane fara obiect de activitate”. Viorel Stanca a mai amenintat chiar ca va renunta la contractul cu Salajul Sarmasag SA tocmai din cauza acestor probleme.

In replica, Eugen Scurtu a declarat ca nu are nici un interes pentru a ocupa functia de director, ca nu a atacat niciodata familia Stanca si ca oricum va pleca la toamna (n.r. de la societate).

Intre timp, Ministerul Economiei si Comertului prin ministrul Codrut Seres a decis destituirea directorului general al SC Salajul Sarmasag SA, Teodor Ardelean si inlocuirea sa cu un anume George Mihail, de la Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti.

"Exista indicii” de infractiuni

Am primit un comunicat oficial din partea Ministerului Economiei si Comertului pe care il redam in intregime: „Corpul de Control al MEC a efectuat o analiza a activitatii economice la aceasta societate in luna martie 2006. Ca urmare, a acestui control, au fost propuse si aprobate de domnul Ministru Ioan Codrut Seres, masurile: 1. Schimbarea din functie a directorului general; 2.

Renegocierea contractului cu SC Primarom SRL si incheierea, pe viitor, a unor contracte directe cu beneficiarii pentru vanzarea directa a productiei de carbune, fara intermediari. Avand in vedere faptul ca exista indicii ca sunt intrunite elementele constitutive ale unor infractiuni prevazute de Codul Penal, documentatia necesara a fost trimisa la IGPR pentru continuarea cercetarilor”.

Va reamintim ca, potrivit unui articol aparut in presa centrala, contractul dintre cele doua firme ar aduce o „paguba” de aproximativ 1 milion de euro societatii miniere, acesta fiind si motivul controlului demarat de MEC.

"Nu stiu nimic”

L-am contactat ieri pe directorul societatii Salajul Sarmasag SA, Teodor Ardelean, care nu stia de decizia ministerului si care a ramas surprins cand a auzit ca va ramane fara functie, „nu stiu nimic, nu am aflat nimic”.

In acelasi timp, Eugen Scurtu a afirmat ca este impotriva schimbarii lui Ardelean si ca prin verificarea celor de la minister nu s-au descoperit nereguli, persoana aflata in control spunand doar ca e o neregula in ceea ce priveste pretul practicat la carbune. Problemele nu se opresc aici.

Salariatii unitatii au oprit ieri dimineata lucrul protestand pentru decizia de disponibilizare a inca 70 de angajati, ceea ce va insemna ca firma va ramane cu putin peste 30 de salariati. Ce inseamna asta? Aproape ca putem spune faliment.

Asta in conditiile in care din mineritul salajean au fost disponibilizati in ultimii trei ani peste o mie de salariati, iar toate minele subterane au fost inchise, inclusiv cea de la Sarmasag, fara sa fie rezolvata problema datoriilor de peste 800 de miliarde de lei vechi acumulate de fosta Exploatare Miniera Sarmasag la bugetul statului.