Corpodean controleaza si Agromec SA Mociu, societate ce a ajuns in reorganizare judiciara.

Acesta a anuntat, saptamana trecuta, ca vrea sa achizitioneze pachetul majoritar de 61,6% din actiunile societatii turdene de panificatie. Directorul Turdapan ofera 2 lei/actiune pentru un pachet de 92.287 de unitati. Oferta publica, care se desfasoara intre 21 iunie si 11 iulie, este intermediata de societatea de servicii de investitii financiare BT Securities.

Corpodean detine deja, fie ca persoana fizica, fie prin intermediari persoane fizice, 38,4% din actiunile Turdapan si acum vrea sa obtina diferenta de pana la 100%. Mentionam ca majoritatea actiunilor din pachetul de 61,68% vor fi transferate Fondului Proprietatea, care va detine 40%.

Pachetul detinut de fondul de investitii nu poate fi preluat inca, din cauza ca Proprietatea nu e listat, deocamdata, la bursa. “Daca fac o investitie, o fac pentru mine, nu pentru altii!”, a explicat Corpodean de ce vrea pachetul majoritar.

Corpodean, inginer zootehnist, a ajuns director general la Turdapan in 25 august anul trecut, cand l-a inlocuit pe fostul director, Vasile Nemes. Actualul director general detine 3,3% din actiunile Turdapan ca persoana fizica, alte 32% prin Agromec, care ii apartine tot lui, si, potrivit unor surse oficiale, alte 3% printr-un intermediar persoana fizica.

In aceste conditii, Corpodean detine 38,4% din actiunile Turdapan si are cuvant greu de spus in adunarea generala a actionarilor. Directorul Turdapan sustine ca, in cel mult o luna si jumatate, firma va ajunge pe profit, de la datoriile de peste doua milioane de lei acumulate pana acum. “Orice banca ne da credit”, a declarat, increzator, Corpodean.

Precedentele Turdalact si Agromec

In schimb, raportul financiar al firmei pe anul trecut arata ca, “in ultimii doi ani, fiind in pierdere, societatea nu a putut beneficia de nici un fel de creditare, fiind nevoita sa traiasca din surse proprii”. Potrivit lui Corpodean, creditele bancare care vor finanta investitiile in Turdapan pot fi contractate prin Agromec, care ii apartine tot lui.

Ramane de vazut cum va obtine Corpodean creditul pentru investitii, avand in vedere istoricul financiar al Agromec sau gradul de indatorare al Turdapan, de aproape 300% in 2005. Corpodean a fost director general si la fabrica de produse lactate Turdalact, care a ajuns falimentara si a fost radiata de la Oficiul Registrului Comertului in ianuarie anul trecut.

Compania Dac Expert s-a ocupat de lichidarea judiciara a Turdalact, dupa ce productia efectiva a incetat la 22 decembrie 2001. O alta firma controlata de Corpodean, Agromec Mociu, a avut acelasi administrator judiciar, Dac Expert, prin reprezentantul acesteia, Dragos Potolea. Corpodean a ajuns la Agromec in anul 2000.

In trei ani, datoriile Agromec au ajuns la 900.000 de lei, plus penalitati, iar firma a ajuns in reorganizare judiciara. Reorganizarea a fost incheiata abia in 2004, printr-o sentinta civila din octombrie 2004, semnata de judecatorul sindic Mirela Badiu.

Activele, vandute sau sechestrate

Turdapan, aproape falimentara si cu datorii imense, a ramas, in 8 februarie 2006, fara moara de porumb din Turda, vanduta de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP) in contul datoriilor societatii la bugetul de stat. Moara de grau este, de asemenea, sub sechestrul MFP.

“Consideram ca nici nu e a noastra”, a spus Corpodean, referitor la posibilitatea ca moara sa ajunga, din nou, in patrimoniul firmei. Aproape jumatate din productia Turdapan este distribuita in Turda si in zona limitrofa, potrivit raportului anual al societatii pe 2005.

Utilajele au norma de casare depasita cu cateva zeci de ani. “Utilajele conducatoare au o vechime de aproape 65 de ani. Tehnologia actuala de productie este energofaga, cu un nivel al randamentului foarte scazut, iar calitatea productiei este fluctuanta”, a admis Corpodean. Pierderile imense au fost cauzate, in ultimii ani, si de uzura morala si fizica a utilajelor de productie.

“In ultimii trei ani, vanzarea produselor finite a cunoscut un ritm descendent, din cauza uzurii materiale si morale a tehnologiei, care a dus, implicit, la costuri de productie si desfacere mai mari decat ale concurentei”, se arata in raportul pe 2005 al Turdapan.

Cota de piata a societatii in zona municipiului Turda este de 40% pentru produsele de patiserie si de 20% cele de panificatie.