Datorita mediului sau de afaceri lax si permisiv, Romania ofera afaceristilor straini un adevarat paradis fiscal. Grupul Industrie Maurizio Peruzzo (IPM) va deschide in curand a doua fabrica de calorifere in comuna Iclod (jud. Cluj), pe un teren cumparat de la satenii din localitate in niste conditii cel putin misterioase.

In afara faptului ca “explodeaza” de fericire pentru aceasta noua “mana cereasca”, autoritatile comunale nu au reusit sa ne ofere detalii despre modul cum decurg afacerile grupului italian de afaceri IPM.

Patron al mai multor firme din Italia, Polonia, Bulgaria si Romania, Maurizio Peruzzo controleaza aproximativ jumatate din afacerile imobiliare si de constructii din vestul tarii noastre.

Presa a speculat pe seama unei posibile legaturi de interese politice intre grupul de afaceri al lui Peruzzo si fostul premier italian Silvio Berlusconi, care ar finanta infiintarea in Romania a unui partid popular.

Grupul Industrie Maurizio Peruzzo isi extinde acum tentaculele si in judetul Cluj, construind la Iclod cea de-a doua fabrica de calorifere. In demersul italienilor, ridica suspiciuni faptul ca terenurile pe care se construieste noul obiectiv industrial au fost achizitionate in conditii cel putin misterioase.

Maurizio Peruzzo este patronul mai multor firme din Italia, Polonia, Bulgaria si Romania. Prin grupurile “Euroholding” si “IMP Romania” SA, pe care acesta le detine, Maurizio Peruzzo controleaza aproape jumatate din afacerile imobiliare si de constructii din vestul tarii.

In presa au aparut insa informatii potrivit carora afaceristii italieni ar urmari in Romania si alte scopuri decat afacerile. Se pare ca aceasta grupare italiana ar fi primit de la fostul premier italian Silvio Berlusconi incuviintarea de a finanta crearea unui partid popular in Romania.

La inceputul acestui an, filiera “Peruzzo-Berlusconi” a ajuns si in Bulgaria, iar la 25 ianuarie a luat fiinta “Europrefabricate Bulgaria”, prin fuzionarea societatii Naftex Engineering cu grupul financiar al lui Peruzzo, IPM. Dupa doua saptamani, premierul bulgar, Sergey Stanishev, face o vizita in Italia unde are o intalnire de afaceri cu Silvio Berlusconi.

Probabil ca detaliile de culise au fost stabilite in cadrul acestei intalniri protocolare.

Clujul a devenit “paradisul fiscal” al italienilor inca din perioada funariota. Din motive necunoscute, investitorii italieni au fost preferatii fostului edil clujean, Gheorghe Funar, nu de putine ori, in detrimentul altor oameni de afaceri din alte tari europene.

Stabiliti in Romania in 1995, prin firma I.M.P. Romania International Co. SRL, italienii si-au concentrat activitatea in vestul tarii, mai exact la Timisoara, unde au fost implicati, prin firma Monlandys, intr-un mare proiect de infrastructura care a starnit o serie de scandaluri si anchete in care sunt implicati procurori italieni, FBI si PNA.

Presa centrala a aratat in repetate randuri jocurile de culise ale italienilor prin care au scos Consiliul Judetean Timis din proiectul Interporto (o investitie de peste sapte milioane de euro prin parteneriat public-privat, care va contribui la aparitia unui micro oras al marfurilor in Timisoara) si au acaparat intreaga afacere, care s-a dovedit a fi una de tip latifundiar.

Statul Roman ar fi pierdut aproape 140 de miliarde de lei din manevrele imobiliare ale italienilor, care au obtinut terenuri la preturi ridicol de scazute, sustin surse din Directia Generala a Finantelor Timisoara.

La sfarsitul anului 2004 si in ianuarie 2005, Maurizio Peruzzo a generat aici un scandal de proportii, soldat cu demiterea fostului sef al sectiei SRI Timis, Constantin Matargiu, precum si a comandantului diviziei economice din SRI Timis. Cei doi au fost acuzati ca au intretinut relatii comerciale cu mai multi afaceristi italieni controversati.

Acestia achizitionau firme falimentare, care inregistrau pierderi uriase, iar in urma tranzactiilor datoriile fabricilor de stat si cele ale creditorilor dispareau peste noapte. In acest fel se executa presupusele spalari de bani. Ofiterii SRI demisi au fost acuzati neoficial si ca au ascuns relatiile italienilor care operau in vestul tarii cu mafia din Italia.

In primavara anului 2004, a fost randul Consiliului Judetean Cluj sa netezeasca drumul pentru o investitie cu capital italian, in comuna clujeana Iclod, unde Industrie Maurizio Peruzzo (IMP) a inceput construirea unei gigantice fabrici de calorifere.

Grupul Peruzzo face obiectul unei anchete a FBI, care banuieste ca mega-afacerea Interporto din Timisoara, in care IMP este implicata prin firma Monlandys (care detine 92% din actiuni), ascunde o retea italiana care are ca scop spalarea de bani. Si PNA s-a autosesizat in acest caz, procurorii acuzand o posibila fraudare a Statului Roman cu aproape 140 de miliarde de lei.

IMP detine in Romania numeroase firme prin care controleaza afacerile imobiliare si de constructii.

Grupul italian IMP si-a facut aparitia in Cluj, in comuna Iclod, chiar in primavara anului trecut prin intermediul a doua firme& Euro Construct si Euro Prefabricate. Cele doua societati, una in calitate de contractant, iar cealalta de subcontractant, executa construirea unei fabrici de calorifere al carei beneficiar este o alta firma italiana, Aliagrest SRL din grupul IRSAP Spa.

Autorizatia de construire a fost data de Consiliul Judetean Cluj in 2004, cu doua zile inainte de turul doi al alegerilor locale. Proiectantul a fost SC Ambient Proiect Import Export SRL, firma arhitectului Vitoc, binecunoscut clujenilor pe vremea administratiei Funar. Conform tablei de santier, lucrarile ar urma sa fie terminate in iunie anul curent.

Dincolo de aspectul social benefic pentru locuitorii comunei Iclod, faptul ca IMP a intrat pe piata constructiilor din Cluj poate fi un semnal de alarma pentru autoritati, avand in vedere afacerile dubioase pe care le-a derulat firma italiana in judetul Timis.

Pe langa mega afacerea Interporto, derulata prin intermediul firmei imobiliare Monlandys, IMP a lucrat, prin Euro Constructii, la Metro Timisoara, la fabrica Coca-Cola, la Facultatea de Stiinte Economice, la modernizarea pistei de aviatie si a cladirii centrale pentru Aeroportul International Timisoara. In lucrari publice sau private, IMP detine monopolul in Timis.

Contactat telefonic, fostul primar al comunei Iclod, Ionel Hurducas, a declarat redactorilor “Buna ziua, Ardeal” ca el a fost cel care a atras investitorii italieni, pe care i-a intalnit la Jucu. Se pare ca italienii cautau teren, iar Hurducas le-a indicat comuna Iclod.

Nicolaie Inoan, primarul comunei Iclod, ne-a declarat ca el este multumit de faptul ca se construieste o alta hala in Iclod& “Italienii au absorbit aproape toata forta de munca din zona noastra!”, justifica primarul Inoan. Consilierul PSD Iclod, Simion Cenean, spune ca italienii vor produce calorifere si pentru Romania, desi in prezent ei lucreaza numai pentru export.

Italienii au promis initial autoritatilor din comuna ca vor sprijini cu fonduri intarirea digului de pe malul stang al Somesului Mic, dar pana in prezent, promisiunea grupului Peruzzo nu s-a concretizat.

Numele cetatenilor italieni care au cumparat terenul de 17 hectare pe care se construieste fabrica nu a putut fi indicat nici de actualul, nici de fostul primar. Am aflat doar ca cei care au cumparat initial terenul l-au vandut ulterior altor italieni.