In anul 2000, dupa Olimpiada de la Atena, Gabriela a primit din partea Primariei municipiului Cluj-Napoca titlul de Cetatean de Onoare, iar, in luna februarie a anului 2004, cu putin timp inaintea Olimpiadei de la Atena, a luat decizia retragerii din activitate.

In prezent, Gabriela Szabo este vicepresedintele Federatiei Romane de Atletism si a avut amabilitatea acordarii unui interviu pentru cititorii ZIUA de Cluj.

ZIUA de Cluj: V-ati retras din activitate in urma cu doi ani. S-a gandit Gabriela Szabo sa reintre in circuitul competitional?

Gabriela Szabo: Nu! Este o decizie definitiva si irevocabila. De altfel, nu m-am gandit nici un moment sa revin.

Z.C.: Mai alergati?

G.S.: Da, de acest lucru nu m-am lasat, desi acum nu mai am atat de mult timp liber.

Z.C.: Putina lume stie cu exactictate cu ce va ocupati acum.

G.S.: In urma alegerilor de la Adunarea Generala a Federatiei Romane de Atletism, am fost aleasa in functia de vicepresedinte si conduc departamentul de marketing si dezvoltare, pe care, de altfel, l-am organizat din temelii. Am simtit ca este nevoie de un astfel de departament pentru dezvoltarea si promovarea imaginii atletismului si a sportivilor.

Primul program pe care l-am initiat s-a numit “Sport pentru Viata” si a avut loc in perioada 1-4 iunie. A fost o campanie sociala, cu tematica sportiva, cu multe evenimente, in care am incercat sa le aratam copiilor ca se pot intrece in diverse forme, prin demonstratia ca toate sporturile pleaca de la atletism.

Z.C.: Care este starea generala a sportului si a sportivilor romani?

G.S.: O sa va spun un mare secret: sportul romanesc este intr-un evident declin. Fotbalul face exceptie, prin cele doua echipe care au patruns pana in sferturile si semifinalele Cupei UEFA, insa, la nivel de echipa nationala, nu se simte nici el prea bine. In categoria sporturilor cu performante as mai adauga handbalul feminin si masculin. In rest, e cam jale.

Z.C.: Cum vedeti participarea atletilor romani la olimpiada de la Beijing, de peste doi ani?

G.S.: Nu stiu ce va fi la Beijing, dar mai mult de 3-4 medalii de aur nu cred ca vom putea cuceri. Nu cunosc nici strategia federatiei, si nici a sportivilor, care, de regula, se pregatesc separat, in mod individual.

ZIUA de Cluj: De ce nu ati imbratisat cariera de antrenor, asa cum se astepta multa lume?

G.S.: Am fost o sportiva talentata si muncitoare, insa nu e ceva ce simt ca as putea face. Sunt fericita si multumita cu ceea ce fac la federatie.

ZIUA de Cluj: Daca presedintele Traian Basescu v-ar fi propus functia de consilier prezidential, ati fi acceptat?

G.S.: Ah, nu stiu, nu m-am gandit, insa pot sa va spun ca domnul Octavian Belu si doamna Mariana Bitang muncesc mult si isi fac bine treaba. Colaborez excelent cu ei, in cadrul Comisiei de Onoare a Sportivilor, din care mai fac parte doamnele Elisabeta Lipa, Nadia Comaneci, Laura Badea, Iolanda Balas si domnii Cristian Topescu, Ivan Patzaichin si Leonard Doroftei.

Impreuna, am infiintat o fundatie prin care ajutam cluburile sportive din Romania. Evident, nu vom reusi sa acoperim intreaga arie a ramurilor sportive, insa macar incercam sa facem bine sportului.

Z.C.: Cum arata programul zilnic al Gabrielei Szabo?

G.S.: Am un program foarte incarcat. Imi incep munca de birou la ora 8 si o termin in cel mai fericit caz la ora 16.30, insa sunt zile cand pot fi gasita in sediul federatiei si pe la ora 2