Mitropolitul Bartolomeu Anania strange si cu dintii de limba clopotelor bisericilor greco-catolice care ar fi trebuit retrocedate credinciosilor de drept inca din anii ‘90. Ultimul as pe care Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului il scoate din maneca sutanei este o amenintare cu tenta politica.

Membrii ortodocsi ai sinodului bisericesc doresc sa forteze rezolvarea problemei cu greco-catolicii in favoarea lor, amenintand ca, in caz contrar, inaltii prelati vor renunta la neutralitatea politica. Acest aspect ne aminteste de precedentul din 2000, de la alegerile locale din Cluj, cand Bartolomeu Anania i-a indemnat pe credinciosi, in cadrul slujbei, sa se “inchine” lui Funar.

Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a amenintat, in urma cu doua zile, ca va reconsidera neutralitatea in perspectiva viitoarelor alegeri, in cazul in care nu se va reglementa disputa cu greco-catolicii.

Mesajul Sinodului a fost lansat la Manastirea Nicula, unde inaltii prelati ortodocsi au cerut elaborarea si votarea, in regim de urgenta, a unei legi speciale, care sa reglementeze disputa patrimoniala referitoare la bisericile si casele parohiale dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Greco-Catolica.

Membrii Sinodului Mitropolitan au apreciat ca un act normativ ar duce la asigurarea “pacii sociale” in contextul disputelor dintre ortodocsi si greco-catolici.

Membrii Sinodului Mitropolitan l-au acuzat pe Nuntiul Apostolic din Romania, Jean-Claude Perisset, ca este implicat direct in aceasta ofensiva, prin depasirea “in mod repetat si persuasiv a atributiilor diplomatice cu care este investit de Statul Vatican”.

“Astfel de atitudini risca sa puna sub semnul intrebarii continuarea Dialogului Teologic International ortodox - romano-catolic. Presiunile sunt atat de puternice, incat au determinat cedari de neinchipuit la nivelul conducerii Mitropoliei Banatului, spre dezamagirea preotimii si a credinciosilor.

Acest fenomen ingrijorator are loc si cu concursul autoritatilor locale si centrale, ceea ce ne va obliga la o revizuire a neutralitatii noastre in perspectiva viitoarelor alegeri”, au mai sustinut membrii Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Precizam ca Sinodul s-a reunit miercuri la Manastirea Nicula din judetul Cluj sub presedintia Mitropolitului Bartolomeu Anania.

Declaratii riscante

Greco-catolicii spera totusi ca aceste probleme se vor rezolva intr-un cadru legal si fara vreo implicare de natura politica. “Eu cred ca problema proprietatilor este sensibila si nu trebuiesc amestecate interese politice si nici macar religioase. Aceasta problema trebuie rezolvata printr-o lege a cultelor foarte clara.

Fostii proprietari trebuie sa primeasca inapoi bunurile pe care le-au detinut in conformitate cu legile statului roman. Politizarea acestei chestiuni, in care se amesteca elemente ortodoxe si politice, este neavenita.

Statul roman este singura institutie care trebuie sa rezolve aceste diferente”, ne-a declarat Daniel Avram, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Greco-Catolice Cluj -Gherla. Totodata, Avram sustine ca declaratiile facute in cadrul intalnirii Sinodului Mitropolitan la Manastirea Nicula sunt cel putin riscante.

“Nu cred ca era necesara declaratia Prea Sfintitului Bartolomeu Anania”, a mai spus Avram.

Totodata, intr-un comunicat de presa remis de Biroul de Presa al Episcopiei Greco-Catolice Cluj-Gherla se arata ca nu se justifica “un nou atac” asupra Bisericii, dupa experienta suferita in comunism.

“Speram intr-o aplicare reala a principiilor democratice la noi in tara acum in pragul integrarii europene, iar din partea Bisericii Ortodoxe o atitudine de intelegere frateasca in spiritul adevarului. Nu este justificat atacul ortodox asupra BRU - o biserica aflata in plina reconstructie dupa prigoana comunista”, se mai arata in pozitia oficiala a Episcopiei.

Purtatorul de cuvant al Episcopiei Cluj-Gherla a contrazis si acuzatiile aduse Nuntiului Apostolic, Jean-Claude Perisset, potrivit carora acesta si-ar fi depasit in mod repetat si persuasiv atributiile diplomatice cu care este investit de catre Statul Vatican. “Credinciosii catolici se bucura ca exista un astfel de reprezentant care aduce la cunostinta Romei problemele din Romania.

Nuntiul a evidentiat niste probleme grave cum ar fi cazul Bisericii Sf. Iosif de la Bucuresti sau cazul demolarii Bisericii din ”aga”, a spus Daniel Avram, purtatorul de cuvant al Episcopiei Cluj-Gherla.

Mentionam ca Nuntiul Apostolic din Romania, Jean-Claude Perisset, are mandat din partea Statului Vatican, de a face cunoscute problemele cu care se confrunta catolicii din Romania si nu se implica in mod activ in luarea deciziilor in unele probleme care apar intre reprezentantii cultelor.

Politica, dar nu in Casa Domnului

Adin Pop, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolice de la Blaj, a mai explicat ca principiul proportionalitatii credinciosilor, pe care l-au inventat ortodoxii pentru a le veni in sprijin, nu are nimic in comun cu Legea dreptului de proprietate sau cu Legea retrocedarii bisericilor.

“Este foarte bine daca Sinodul ortodox isi va reconsidera neutralitatea in perspectiva viitoarelor alegeri. In acest fel, ortodocsii macar vor juca cu cartile pe masa. Noi dorim sa oferim solutii concrete de rezolvare a acestor probleme pe care le avem de atata timp. Nu cred ca biserica greco-catolica isi va reconsidera relatia pe care o are cu politica”, a mai spus Pop.

Streza neaga ca ar fi probleme

Contactat de catre reporterii BZA, Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, nu stie foarte multe de propunerea ortodocsilor de la Cluj. “Abia aseara (acum doua zile - n.r.) m-am intors din Franta si nu sunt la curent cu aceste lucruri. In ce priveste reprezentantii Bisericii Greco-Catolice din Sibiu, acestia fac parte din comitetul local.

Mai fac si la noi unele lucruri, dar, deocamdata, nu mai sunt probleme mari”, a declarat mitropolitul Laurentiu Streza. In ceea ce priveste impactul pe care astfel de atitudini din partea ortodocsilor le-ar avea asupra organizarii celei de-a treia Adunari Ecumenice Mondiale la Sibiu, IPS Streza nu s-a aratat ingrijorat. “Aceasta adunare nu o fac, oricum, ai nostri. Este organizata de afara”, a comentat Laurentiu Streza.

Directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, Vasile Crisan, spune ca in mandatul de patru ani pe care il are in fruntea acestei institutii nu s-a intalnit cu astfel de probleme. “In opinia mea, la Sibiu este loc destul pentru toata lumea”, sustine Vasile Crisan. Preotul greco-catolic Nicolae Serban nu a putut fi contactat in cursul zilei de ieri.

Boc, pe urmele lui Funar

Mesajul Sinodului condus de Bartolomeu Anania, potrivit caruia va reconsidera neutralitatea in perspectiva viitoarelor alegeri, in cazul in care nu se va reglementa disputa cu greco-catolicii, evoca un precedent care a “facut istorie” in Cluj.

Astfel, in 2000, in turul doi de scrutin din alegerile locale, Serban Radulescu, candidatul la acea vreme al Conventiei Democrate, a fost invins de Gheorghe Funar tocmai “gratie” interventiei lui Bartolomeu Anania. Acesta a tinut cu cateva zile inainte de alegeri, tocmai in Casa Domnului, o predica in care a inserat mesaje politice, inclinand decisiv balanta spre candidatul PRM.

Se pare ca si primarul in exercitiu al Clujului, Emil Boc, a invatat din “experienta” lui Serban Radulescu. Doar asa poate fi explicata promptitudinea cu care a sarit in sprijinul lui Anania, neluand in calcul implicatiile declaratiilor membrilor Sinodului.

Astfel, Boc a sustinut, ieri, ca este de acord cu ideea Mitropolitului Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu de a elabora a lege care sa reglementeze disputele legate de patrimoniu, intre Biserica Ortodoxa Romana (BOR) si Biserica Greco-Catolica.

Doar 45 de biserici restituite in 16 ani

Numarul total al bisericilor restituite, pe diverse cai (trecere a credinciosilor / ocupare / sentinta judecatoreasca / dialog), a ajuns doar la 45 in toata tara.

Astfel in judetul Alba s-au restituit 19 lacasuri de cult in localitatile Blaj (Catedrala +Capela Arhiereilor), Teius, Saracsau, Tauni, Garbovita, Ponorel, Daia Romana, Dumitra, Posaga de Jos, Spatac, Cenade, Valea Lunga, Secasel-Ohaba, Corna, Decea, Ocna-Mures, Rosia Montana, Cetatea de Balta, Farau. In jud.

Mures au fost retrocedate 13, in localitatile Tarnaveni, Atintis, Poenita, Balauseri, Ibanesti, Hodac, Chetani, Zau de Campie, Grindeni, Gurghiu, Petelea, Bernadea, Cucerdea, Custelnic, Mihesul de Campie. In judetul Sibiu s-au restituit sapte biserici in localitatile Armeni, Medias, Biertan, Darlos, Mihaileni, Porumbacu de Jos, seica Mare.

In judetul Cluj s-au restituit tot sapte biserici in localitatile Turda Poiana, Podeni, Suatu, Craiesti, Aiton, Sandulesti, Prundis-Sutu, aceste localitati apartinand canonic de Eparhia de Alba-Iulia si Fagaras, in timp ce in Brasov s-au retrocedat bisericile din Berivoii Mici, Dragusi, Sercaia.