Asa cum v-a obisnuit, GAZETA va prezinta in fiecare saptamana ce inseamna o zi de munca pentru o personalitate clujeana. Astfel, sub “lupa” GAZETEI s-au aflat pana acum presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, viceprimarul Adrian Popa, prefectul Alin Tise si directorul Aeroportului International Cluj-Napoca, David Ciceo.

In aceasta saptamana, GAZETA a trecut la monitorizarea unei zi de munca a colonelului Vasile Somlea din cadrul Grupului de Pompieri “Avram Iancu” al judetului Cluj. Definitia uzuala a unui pompier este aceea de a stinge focuri. Realitatea arata insa o echipa profesionista, in care se mizeaza pe munca in echipa si in care liderul directioneaza si nu impune.

Astfel, in cele sapte puncte din judet subordonate Grupului de Pompieri “Avram Iancu” cat si in unitatea “Avram Iancu” viteza de interventie (apel / plecare din unitate) este de un minut pe timp de zi vara, un minut si jumatate noaptea pe timp de vara si doua minute pe timp de iarna.

Juramant si donatii

Programul colonelului Somlea incepe in fiecare dimineata la ora 7.00 si se incheie undeva dupa-masa. Cu toate acestea, atunci cand telefonul de serviciu suna, ora nu mai conteaza, pentru ca nici probleme comunitatii nu tin cont de ore sau zile libere.

In toata unitatea exista doar trei persoane avizate sa conduca o interventie sau sa semneze hartiile necesare unei operatiuni in care sunt implicati pompierii clujeni. Astfel, unul dintre primii trei oameni in ordine ierarhica din unitate trebuie sa fie mereu prezent la datorie pentru a actiona prompt in cazul oricarei situatii neprevazute.

Dimineata, colonelul Somlea preia comanda unitatii, procedeu care se repeta la fiecare 24 de ore. In continuare, urmeaza lectura presei pe internet si o sedinta de comanda cand primul om din unitatea Grupului de Pompieri “Avram Iancu” primeste informatii cu privire la evenimentele petrecute in ziua precedenta de la ofiterul de serviciu din ziua respectiva.

In dimineata in care GAZETA l-a monitorizat pe colonelul Somlera, la ora opt fix, acesta a intrat in sedinta cu sefii departamentelor existente in unitate pentru a dezbate rugamintea Ministrului Apararii Nationale Teodor Atanasiu ca pompierii sa adune o cota parte din salar si sa-l depuna in contul celor care au avut de suferit de pe urma inundatiilor.

Astfel, in functie de ordinea ierarhica si deci compensatia financiara, fiecare angajat va dona benevol o suma cuprinsa intre 10 si 30 RON.

Cum GAZETA a nimerit exact in toiul pregatirilor pentru depunerea juramantului ultimilor soldati care au fost incorporati in cadrul Grupului de Pompieri “Avram Iancu” al judetului Cluj-Napoca, intreaga unitate era angrenata in pregatirea acestui eveniment.

Agitatie

Intre doua telefoane si mapele cu acte care necesita aprobarea colonelului unitatii, Somlea isi pune semnatura pe “actele de identitate ale fiecarui soldat in termen”, carnetul primit de la unitate de catre fiecare soldat in care se trec avansarile in grad sau eventualele transferuri.

La ora zece fix, pe agenda zilei in curs figureaza o intalnire cu primarii din judetul Cluj, cu reprezentanti ai protectiei civile din Cluj Napoca pe tema protectiei civile in situatii de urgenta precum si pe cea a inundatiilor din ultima perioada, cand in zone precum Bogata s-au inregistrat si precipitatii de 150l apa /mp.

In calitatea sa de lider al operatiunilor de acest gen, Somlea le-a sugerat celor prezenti sa se inventarieze in mod frecvent de catre consiliile locale situatia reala din teren. De asemenea, Somlea a cerut luarea unor masuri care sa previna dezastrele, Clujul fiind pe locul trei in ceea ce priveste inundatiile si efectele lor negative.

Urmatorul punct pe ordinea de zi a fost prezentarea de catre colonelului Somlea la ora 12 fix, conform regulii unitatii, a programului pentru urmatoarea zi. Mai departe, Somlea isi indeplineste datoria de prim om al Pompierilor de la “Avram Iancu”, repetand alaturi de soldati festivitatea de depunere a juramantului.

Exact la incheierea repetitiilor, alarma unitatii a inceput sa sune cu disperare, anuntand ca undeva exista nevoie de pompierii clujeni. In mai putin de un minut una din masinile de interventie a parasit unitatea pentru a stinge niste containere care au luat foc din cauza neatentiei unui clujean.

Atata timp cat una din obligatiile pompierilor este de a raspunde nevoilor comunitatii, angajatii de la “Avram Iancu” se ocupa de orice problema semnalata, evident in limitele resurselor existente.

Astfel, mai mult de jumatate din cazurile rezolvate de la inceputul acestui an se leaga de interventii in cazurile inundatiilor din judet sau ajutorarea unor animale de companie, numarul incendiilor fiind relativ mic.