Prefectul de Mures, Ciprian Dobre, a cedat un metru patrat de teren de pe Valea Muresului in favoarea ambasadorului Italiei la Bucuresti, Daniele Mancini. Gestul a fost facut de reprezentantul Guvernului in teritoriu in cadrul Festivalului Etnografic al Vaii Muresului, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute.

Titlul de proprietate asupra suprafetei de pamant respective a fost unul special, gravat in lemn si semnat de prefect si titular, dar si de primarii celor sase comune de pe Valea Muresului, care au demarat, anul trecut, proiectul intitulat "Festivalul Etnografic al Comunitatilor Mures-Calimani".

Daniele Mancini a vizitat cateva standuri ale comunitatilor din zona, a gustat produse traditionale, precum cas si sarmale si s-a ospatat cu palinca in ritmurile muzicii populare romanesti de pe Valea Muresului.

Ieri, in ultima zi a festivalului, oficialul strain a condus echipa de fotbal formata din patroni italieni cu afaceri in Mures si Cluj, care a jucat un meci de fotbal in compania unei echipe romanesti pe terenul de la Rusii Munti.

La festival a fost prezent si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care, impresionat de portul popular din zona, a cautat sa ii cumpere fiicei sale o ie si un fluier ciobanesc. El s-a infruptat din plin din mancarurile traditionale de pe Valea Muresului Superior, cel mai incantat fiind de painea cu untura cu boia si cu ceapa, dar si de palinca.

Din 2007, manifestarea de pe Valea Muresului va avea caracter national. Incantat de cum a iesit editia din acest an, Bogdan Olteanu a reafirmat ca Ministerul Culturii intentioneaza ca din 2007 sa transforme evenimentul in festival national.

"Am discutat, telefonic, cu Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, care a intarit promisiunea ca din 2007 festivalul va putea deveni national", a spus presedintele Camerei Deputatilor.