Cu toate ca nu intentionam sa ii acordam prea multa importanta valutistului care si-a pus poza pe toate tramvaiele, acuzatiile pe care acesta le face la adresa noastra nu pot ramane fara raspuns

Declaratiile pe care "conservatorul” Calin Raita le-a dat fituicii "Gazeta de Oradea” s-au soldat cu trei plangeri penale depuse impotriva sa la Judecatoria Oradea, pentru calomnie si insulta

Materialul urmator explica cum, stresat de tampeniile debitate despre personalitatile orasului in discutia inregistrata de noi, Raita, a pus la cale planul "santajul”.

Aberatiile unui fost pietar, ajuns politician de circumstanta

Pentru ca opinia publica sa poata aprecia corect situatia, reproducem, in cele ce urmeaza, continutul discutiei dintre reporterul Ioana Mada si Calin Raita, care a avut loc pe terasa barului „Danessa”, in apropierea Pietei Rogerius, in data de 19 iulie, ora 13.20.

Ioana Mada: Cum ati obtinut primul milion de dolari?

Calin Raita: Primul milion de dolari l-am obtinut prin munca!

I.M.: Atunci cand ati facut declaratii impotriva domnului Kiss, ati avut vreun interes?

C.R.: Eu nu am facut nici o declaratie impotriva domnului Kiss, nu am zis nici un nume, eu am facut o declaratie contra celor care au facut licitatia. Nu am dat nume, presa a fost cea care s-a sesizat si a dat anumite nume. Am spus despre institutia respectiva, nu despre o anumita persoana. Eu am spus ca Consiliul Judetean mi-a adus un prejudiciu de 10 milioane de euro.

I.M.: Ati reusit sa primiti autorizatia de constructie pentru investitia de 10 milioane de euro pe care a-ti promis-o?

C.R.: Pentru o parte am primit autorizatie, iar pentru restul suntem in curs de rezolvare. Probabil ca in lunile urmatoare vom primi si ultima autorizatie.

I.M.: In cazul in care Partidul Conservator nu va intra in Parlament la viitoarele alegeri, veti ramane in continuare la Partidul Conservator?

C.R.: Da, noi nu vom pleca de la Partidul Conservator dintr-un anumit motiv. Daca doream, puteam trece in tabara cealalta. Am ramas la Partidul Conservator dintr-un singur motiv, vreau sa fac politica si nu ma intereseaza puterea. Eu nu fac afaceri cu statul, fac afaceri pe buzunarul meu.

I.M.: Pretul de 120 mii de euro pentru un apartament cu patru camere vi se pare rezonabil?

C.R.: Depinde ce suprafata are acest apartament de 120 de mii de euro. Noi am creat apartamente ultramoderne... Stiti ca dl primar Petru Filip a suferit un AVC (accident vascular cerebral - n.n).

Cum se poate reface un om dupa AVC in decurs de numai o luna de zile? Din cate stiu eu, ca am terminat kinetoterapia, dupa un astfel de accident vascular nu te poti face bine intr-o luna! Presa nu a scris despre asa ceva!... Oradea este condusa de un nebun! Puteti merge la spital si sa aflati mai multe amanunte!

Daca doriti mai multe despre afacerile pe care le au alesii Oradiei, ma puteti suna, sa va dau detalii. Daca ati sti in cate afaceri necurate este bagat Alexandru Kiss! Cea cu cartierul de blocuri e numai una din ele! Sunt multe de spus, daca doriti, va stau la dispozitie! M-am gandit sa scot un ziar in care sa se scrie toate lucrurile murdare care le fac unii si altii pe care noi i-am ales, dar deocamdata proiectul cu ziarul a ramas pe mai tarziu.

D-le Raita, ramane sa le dovedesti celor despre care ai facut aceste afirmatii ca lucrurile stau intr-adevar asa cum sustii dumneata! Fiindca noi nu am facut decat sa te citam.

Furt intre frati

In anul 1999, Lorant Exchange SRL, cu sediul declarat pe strada Adevarului nr. 46 Oradea si activitati declarate "intermedieri financiare”, avea 6 angajati si venituri modeste, de numai 412.334.000 de lei, terminand anul cu datorii de 32.282.000 de lei.

La sfarsitul lui 2003, cifra de afaceri era de 5.545.958.000 de lei, iar datoriile de 5.269.907.000 de lei, deci aproape cat cifra de afaceri. In 2004, veniturile firmei lui Raita au fost de 24.593.792.000 de lei, cheltuielile de 24.540.224.000 de lei, iar datoriile de 26.898.366.000 de lei (!).

Firma sefului conservatorilor oradeni a intrat in atentia politiei dupa un furt dubios, petrecut la finele anului trecut la una din casele de schimb valutar ale societatii.

Conform datelor furnizate de Biroul de Presa al IJP Bihor, aproape un miliard de lei vechi, in diferite valute, a fost furat intr-o seara, la inceputul lunii noiembrie 2005, din masina cu care se colectau incasarile zilnice de la punctele de lucru din Oradea ale casei de schimb valutar patronate de fostul traficant de valuta Calin Raita.

Soferul, nimeni altcineva decat fratele patronului firmei, a parcat autoturismul in apropierea casei de schimb, lasand nepazit, pe locul din dreapta-fata, sacul de panza in care se aflau banii colectati de la patru puncte de lucru.

Cand a iesit din incinta casei de schimb, acesta sustine ca a observat geamul din dreapta-fata al masinii spart si o anvelopa taiata, iar un alt autoturism se indeparta in viteza. Furtul s-a petrecut pe una din arterele centrale ale orasului, in prezenta catorva zeci de trecatori care au fost audiati de Politie.

Comandantul IJP Bihor, comisarul Liviu Popa, a declarat ca nu este exclus ca furtul sa fie unul „aranjat”. Adica, in complicitate cu cineva din cadrul firmei, daca nu chiar cu stiinta patronului.

"Masina firmei Lorant Exchange, condusa de fratele patronului, este o masina civila, care nu a fost amenajata pentru transporturile de valori, iar conducerea firmei refuza sa colaboreze cu anchetatorii, proprietarul chiar afirmand ca poate acoperi usor prejudiciul prin vanzarea unui teren si ca nu intelege insistenta cu care Politia doreste sa stabileasca exact suma furata”, a spus comisarul Liviu Popa.

Autoturismul casei de schimb valutar, un WV Polo, nu detinea, asa cum ar fi trebuit, o cutie de valori, iar banii au fost lasati la vedere, nesupravegheati. Administratorul caselor de schimb valutar nu stia, cica, cu precizie care este suma de bani pe care o avea, iar politistii s-au lovit de refuzul acestuia de a colabora.

"Ofiterii care au ajuns la fata locului pentru a investiga cazul au dorit sa mearga sa verifice actele de ridicare si predare a banilor pentru a afla cu exactitate despre ce suma este vorba. Ne-am lovit insa de refuzul administratorului, care nu vrea sa colaboreze cu noi”, a mai mentionat comisarul Liviu Popa.

Pe langa refuzul administratorului de a colabora cu politia, oamenii legii nu inteleg de ce fratele patronului, cu toate ca a vazut masina cu care au actionat jefuitorii, nu a pornit in urmarirea acesteia. „Chiar a indicat o combinatie de litere pentru numarul masinii cu care au fugit hotii.

Nu inteleg aceasta pasivitate a pagubitului, care, chiar daca avea roata de la autoturism taiata, putea sa apeleze la taxiurile care se aflau in zona si sa plece in urmarirea masinii”, a mai adaugat seful IPJ Bihor. Dupa cum era de asteptat, autorii dubiosului furt nu au fost inca identificati si, probabil, nu vor fi niciodata. Concluziile le trageti singuri.

In legatura cu activitatea politica si afacerile lui Calin Raita vom reveni in curand.