Migratia politica a alesilor locali va fi interzisa * Incepand cu data de 7 august va intra in vigoare legea care interzice traseismul politic * Primarii, viceprimarii, consilierii locali si judeteni nu vor mai putea trece dintr-un partid in altul * Altfel isi vor pierde calitatea de ales local * Potrivit noului proiect de lege, alesii trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere privind formatiunea politica de care apartin.

Legea 249/2006 privind statutul alesilor locali, adoptata curand de Parlament, ii obliga pe primari, viceprimari, consilieri locali si judeteni sa ramana in partidul pe listele caruia au fost alesi. Menita a fi un prim pas spre moralizarea clasei politice, legea poate genera un adevarat haos in administratia publica locala, deoarece permite o serie de interpretari.

Astfel, proiectul nu aminteste exact ce se va intampla cu alesii care, dupa alegerile din 2004, au trecut deja de la un partid la altul.

PSD si PD sunt in top

In judetul Mures, oamenii politici au sarit fara rusine dintr-un partid in altul, fara sa tina cont de electoratul umil care i-a promovat pe scena "mirajelor". O data la patru ani, alesii nostri si-au schimbat brusc ideologiile, regasindu-se subit in ideile si idealurile noului partid de guvernamant. Principalii pioni implicati in traseismul politic sunt PD si PSD.

Un exemplu in acest sens ar fi Doru Opriscan care, dupa ce a candidat in 2000 pe listele taranistilor, a debarcat un timp in PNL de unde a iesit pe usa din dos. A stat o vreme independent dupa care a migrat spre... PD.

Devenit vicepresedinte al democratilor de Mures, consilierul considera ca noul proiect de lege va creste rolul politicului in administratia locala, dar ca un asemenea plan ar fi trebuit conceput mult mai bine. "Eu cred ca o astfel de lege este buna dar nu in forma in care a iesit. De la bun inceput am sustinut ideea alegerilor nominale.

Altfel, ramai la decizia pur politica, unde nu mai conteaza parerea ta", a afirmat consilierul.

Cantaretul migrator

Un alt caz este cel al cantautorului Mircea Rusu care a devenit primar al comunei sale natale, pe listele PSD. O data ajunsa Alianta D.A., "omul bun" al Bandului a migrat la PNL. Din perspectiva edilului cantaret, promovarea unei astfel de legi reprezinta o actiune cat se poate de fireasca, dar care are nevoie de multe... bandaje.

"Mi se pare o lege normala, dar trebuie sa urmeze un proces de insanatosire. Sa vizeze distributia bunurilor spre cetateni in functie de necesitati, nu de culoarea politica. De asemenea, este necesar ca toti politicienii sa isi faca treaba indiferent de culoarea politica. La noi, daca esti in opozitie, o arzi aiurea", a declarat primarul Mircea Band.

PC o adunatura de transfugi

Partidul Conservator reprezinta o alta formatiune politica care a adunat tot ce s-a putut de prin judet. Astfel, peste 80 la suta dintre membrii acestei grupari au migrat fie de la PUNR, fie de la PD si chiar PSD. Poate si din acest motiv, presedintele PC Mures, Marian Cornaciu, considera migratia o problema obisnuita, specifica politicienilor nostri: "Legea e foarte buna.

Pentru ca migratia politica este specifica politicii romanesti. Iar asta inca de la inceputuri, de dupa 1989. Ar fi bine sa creasca astfel profesionalismul, pentru ca 80 la suta din administratia locala nu sunt profesionisti. Sa vedem exercitiul acestei legi dupa ce se fac optiunile. Nu se va mai fugi dupa vaca cu lapte'', a declarat presedintele conservatorilor.

In timp ce presedintele PSD Mures, Ovidiu Natea, a afirmat ca a sustinut acest principiu inca de foarte mult timp. "In momentul in care ai adoptat un partid politic si o anumita formatiune este bine sa mergi pana la capat", sustine Natea. Referindu-se probabil la perioada in care randurile social-democrate incepusera sa se subtieze tot mai simtitor.

Un partid - o doctrina!

Proiectul de lege care stopeaza traseismul politic a fost initiat chiar de catre deputatul muresean Eugen Nicolaescu. Actualul ministrul al Sanatatii este de parere ca o astfel de hotarare va determina omul politic sa respecte decizia poporului. "Proiectul va intra in vigoare incepand cu data de 7 august.

De ce am promovat o astfel de idee? Pentru ca nu vreau sa se repete ceea ce s-a intamplat pe vremea cand la guvernare se afla PSD-ul. Faptul ca toata lumea a migrat spre aceasta formatiune", a conchis Nicolaescu. Legea 249/2006 urmareste responsabilizarea clasei politice in sens larg.

O identitate, o doctrina, o logica in practica politica presupune apartenenta la un partid pe termen lung, asumarea valorilor si modelelor specifice acestuia. In caz contrariu, politicienii "turisti" isi pierd legitimitatea.

De asemenea, tot prin intermediul acestui proiect se urmareste stoparea migratiei politice de mandat, oportunista, forma cea mai des intalnita, in care politicianul se indreapta spre formatiunile ce detin puterea, pentru un numar de avantaje. Printre cei mai expusi acestei variante sunt primarii, motivati de lipsa fondurilor in situatia in care edilul vine din randurile partidelor de opozitie.

Opinia Consiliului Judetean

"Faptul ca nu se va mai putea trece dintr-un partid in altul reprezinta un lucru foarte bun. Este chiar de dorit acest lucru deoarece, astfel, se va putea realiza o elita politica. Si poate, in acest mod, se vor pune bazele unor principii clare despre ceea ce inseamna sa faci politica.

Este foarte important ca o persoana sa adere la un partid, numai daca principiile sale coincid cu cele promovate de o anumita grupare", a declarat Andrea Magyarossy, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Mures.