Chiar daca nu au uniforme si grade, duc o viata militara la fel ca orice soldat. Este vorba despre cei noua caini-lup ai unitatii de jandarmi din Oradea. Pentru a face fata misiunilor, patrupedele sunt antrenate cu regularitate si au un program strict, de cazarma.

Inspectoratul Judetean de Jandarmi (IJJ) Bihor are la ora actuala noua caini de lupta, din care trei se afla in predresaj, iar sase sunt deja specializati pe diferite domenii, cum ar fi detectare stupefiante, urma sau insotire in interventii. "Urmeaza sa mai primim un caine care va fi specializat in detectarea explozibilului", a declarat purta-torul de cuvant al institutiei, lt. Ioan Bogdan.

Printre cei sase caini specializati, jandarmii au si un campion. Dormon a castigat, in 2004, locul I pe Jandarmerie la depistarea drogurilor, iar in 2005 locul III pe Ministerul Administratiei si Internelor la aceeasi proba.

Insa, avand in ve-dere ca pe locurile I si II s-au clasat caini-instructor de la centrele de dresaj canin, se poate afirma ca Dormon este cel mai bun din tara dintre patrupedele aflate in unitatile operative.

La dreapta fuga-mars...

Cainii jandarmi sunt antrenati cate doua ore pe zi, fiecare de cate un dresor care a urmat un curs in acest sens la Centrul de Dresaj de la Sibiu sau Cioran. "Fiecare dresor a fost impreuna cu cainele lui la un curs de patru luni. Ei sunt singurii care se ocupa de animale si singurii pe care ii asculta", a mai explicat lt. Ioan Bogdan.

In timpul antrenamentelor regulate, dresorii pun accentul pe disciplina, care reprezinta baza, indiferent de specializarea pe care o are animalul. "Cainii trebuie sa asculte pentru ca participa la misiuni in locuri cu multe persoane, care trebuie protejate. Ei ataca doar in momentul in care primesc aceasta comanda. Nu toti sunt, insa, agresivi. Doar cei specializati pe insotire interventie.

Cel specializat pe depistarea drogurilor nu are voie sa fie agresiv, pentru ca scopul lui este doar sa gaseasca stupefiantele", a adaugat reprezentantul IJJ.

Dieta de vedeta

Pe langa antrenamentul de baza, disciplina, cainii sunt instruiti fiecare in functie de specializarea lui. "Cei de urma sunt antrenati pentru a descoperi un infractor, o persoana disparuta, un cadavru ori un evadat. Cei de la insotire interventie au antrenamente diferite.

Sunt invatati sa atace un infractor care fuge de oamenii legii sau sa disperseze un grup mare de persoane care tulbura linistea si ordinea publica. In aceste cazuri in momentul in care cainele primeste comanda, ataca pe rand fiecare membru din grupul de turbulenti", a spus jandarmul Octavian Radi.

Pe langa antrenamente, cainii au un program strict pentru igiena si hrana. Pentru a face fata unor misiuni solicitante, unde consuma multa energie, acestia au o hrana bogata in proteine si vitamine. "Zilnic li se face un preparat din 500 de grame de hrana, legume, faina de malai, toate numai fierte", a afirmat unul dintre dresori.

De asemenea, vizitele medicale sunt regulate, la fel si vaccinarile, pentru a preveni aparitia unor probleme de sanatate. Cainii cei mai solicitati la ora actuala in participarea la misiuni sunt cei de insotire interventie. Acestia pot fi vazuti la meciurile de fotbal, mitinguri, concerte, sau orice alt eveniment care presupune prezenta unui numar mare de persoane.