Pe an ce trece, Oradea devine capitala prostitutiei studentesti. Fenomenul, dezvoltat in faza incipienta in primii ani de dupa 1989, a capatat cu totul alte conotatii acum, cand prostitutia a devenit un mijloc de trai pentru zeci de studente. Pentru multe, unicul.

Tot mai multe tinere studioase care aleg Universitatea din Oradea pentru a urma o facultate si-au facut un obicei din a oferi placeri discrete “domnilor cu dare de mana”, dar nu numai. Viata voluptoasa gustata din plin in caminele studentesti oradene a transformat complexul intr-un veritabil bordel. Asta, spre exasperarea studentelor care au venit la facultate doar pentru a studia.

Fie ca isi agata clientii printr-un simplu anunt la ziar, fie ca isi unduiesc formele mladioase prin cluburile oradene, cele care urmeaza aceasta practica nu vad nimic anormal in a-si spori veniturile si, mai mult, nu vad in aceasta practica o forma de prostitutie. Desi prostitutie se cheama.

Acest “putin“ castiat din placerile carnale depaseste, uneori, ordinul sutelor de euro castigate lunar pe sex. Cluburile oradene sunt intesate de oferte trupesti, mai toate studente, care-si etaleaza nurii la alegere. Tot ce trebuie sa faci e sa-ti arati interesul fata de una dintre ele si gata, se poate face targul. Asta, daca te tine buzunarul. Gazeta de Oradea scoate la lumina fata nevazuta a studentiei oradene.

Studenta si curva

Ioana B. are 22 de ani si este studenta in anul III de facultate la Universitatea din Oradea. A venit la scoala taman din Alexandria, pentru ca a auzit ca la Oradea e mai usor. Provine dintr-o familie cu o situatie materiala buna, parintii i-au asigurat cam tot ce a avut nevoie pana acum.

Dar traiul in Oradea, pe picior mare, cere sacrificii si investitii mult mai mari decat ii pot asigura “babacii”. Asa ca Ioana a gasit solutia. Ofera companie discreta domnilor generosi, sau cel putin cam asa suna anuntul publicat de ea la mica publicitate. “Eu nu sunt prostituata”, sustine Ioana. “Nu o fac in mod organizat. Am inceput in urma cu un an si jumatate.

Era un tip care a insistat foarte mult sa ne intalnim, desi mie nu imi placea de el. Tin minte ca am mers la cumparaturi si am putut sa imi satisfac multe dintre capricii. M-am simtit printesa pentru o zi si m-am simtit datoare, intr-un fel, sa fac sex cu el”, isi aminteste Ioana despre prima experienta de sex pe, mai precis pentru bani din facultate.

“Cand ne-am intalnit a doua oara, mi-am facut curaj si l-am dus direct la un magazin de haine. De aici, la a primi bani, a fost un pas destul de mic”, mai povesteste Ioana. Studenta nu regreta deloc, deoarece, in opinia sa, este la varsta la care are nevoie de foarte multe lucruri pe care nu si le poate permite si ii este incomod sa tot apeleze la ajutorul parintilor.

“Ei imi platesc studiile si chiria, cu restul ma descurc eu foarte bine”, spune aceasta.

Serviciu contra serviciu

Ioana recunoaste ca exista si un dram de pericol in toata afacerea aceasta. Isi aminteste ca a intalnit si clienti violenti. “S-a intamplat o singura data, cu un arab”, spune studenta ahtiata dupa bani, sex si iar bani. “A vrut sa facem sex anal si eu nu am acceptat. M-a lovit de cateva ori, dar s-a speriat de reactia mea si a plecat. Am fost o norocoasa atunci, se putea termina mult mai rau pentru mine”.

De obicei, studentele care recurg la astfel de practici nu au o grila fixa de tarife. Pretul variaza de la client la client, in functie de pozitia sociala a acestora si de nevoile fetelor din perioada respectiva. “De racolat, ii racolez din cluburi”, isi continua Ioana confesiunea. “De fapt, ei ma racoleaza pe mine. Cel mai mult am primit 500 de euro pentru o noapte intreaga.

Cel mai putin? O sa radeti... Aveam nevoie de 500 de mii de lei sa imi iau o curea. Am luat-o, iar el m-a avut”, povesteste zambind Ioana.

“Nu stiu de ce va mira”, spune si Angela, o alta studenta voluptoasa si dornica de sex pe bani. “In toate centrele studentesti se intampla asa ceva. Poate ca, aici la Oradea, putin mai mult ca oriunde altundeva. Eu cunosc cel putin inca noua fete care fac chestia asta. Nu e vorba despre vreo retea organizata, condusa de vreun peste.

Lucrurile sunt mult mai simple: ei au nevoie de sex, eu am nevoie de bani. Serviciu contra serviciu. Nu sunt o ahtiata dupa sex si pe cat posibil ma protejez. Atat de boli, cat si de publicitate pentru ceea ce fac”, afirma studenta prostituata.

Angela sustine ca nu practica prostitutia zilnic, ci numai atunci cand vrea ceva. “Nu merg la agatat in fiecare zi. Doar asa... din cand in cand. Acum am patru «sponsori» cu care ma vad. Macar pot sa spun ca imi traiesc viata si pot sa fac ce vreau”, sustine studenta.

Aceasta se lauda ca, in ultimul an, a reusit sa stranga o suma frumusica, de ajuns cat sa isi ia o masina mai de Doamne-ajuta. “Vreau sa imi iau masina acum. Prieteni am destui, acum e momentul. Si, oricum, vor mai fi si altii”, afirma Angela. Cand se intoarce acasa, Ioana e privita cu invidie.

Lumea o vede pe strada imbracata elegant si mirosind a parfum scump, dar aparenta nu schimba nimic din ceea ce este de fapt: o femeie ieftina, de vanzare.

Din dragoste...

Mircea este un tanar din Oradea care a avut o prietena din Beius, si ea studenta la Universitatea din Oradea. Au fost impreuna mai bine de un an de zile. “Am cunoscut-o pe Raluca intr-un club, in centrul orasului”, povesteste tanarul. “A fost frumos la inceput. Ce nu mi-a placut a fost ca mi-a cedat de la prima intalnire.

Pentru ca imi permit, familia mea e destul de instarita, i-am cumparat de toate. Tot ce a vrut i-am luat. M-am indragostit de ea, la inceput, nu mi-e rusine sa recunosc”, spune Mircea. Nu i-a luat mult timp sa realizeze ca a muscat-o. Dupa o vreme, Mircea a aflat ca nu era singurul barbat din viata Ralucai.

“Intamplator, am aflat de la un prieten ca Raluca ma insala si m-a deranjat enorm, asa ca am lasat-o balta. Peste cateva luni, Mircea a aflat intreaga poveste. “Am aflat ulterior ca eu eram de fapt doar un sponsor, asa ca am profitat de situatie. Daca e curva, sa fie curva pana la capat”, spune acesta.

Mircea s-a mai intalnit cu Raluca la cate o partida de sex, taxata de studenta cu cate 50 de euro. Incet, incet, acesta si-a pasat fosta iubire si prietenilor, uneori platind el pentru serviciile aduse acestora. “De la Raluca am aflat ca la Universitate mai sunt multe fete care nu se dau in spate de la sexul pe bani. Asa am ajuns sa mai cunosc doua.

Nici nu imi amintesc cum le cheama”, spune Mircea, deja expert in sexul cu studentele de la Oradea. Tanarul prefera sa le viziteze pe fete decat sa mearga pe malul Crisului sau in alte locuri unde se aduna traseistele. “Macar stiu ca astea sunt curate si frumoase. Nu te scarbesti de ele”.

Cu toate ca studentele prostituate din campusul oradean nu recunosc ca sunt curve, deoarece - zic ele - nu practica prostitutia in mod organizat si sunt extrem de discrete, acestea ar face orice pentru un ban in plus. Oricum am privi problema, fenomenul a luat o amploare de nestapanit in Oradea, iar sexul pe bani tot prostitutie se numeste, fie ca e in mod organizat ori ba.

Preturi, dupa buzunar

Tarifele “clasice” practicate in campusul oradean sunt variate, adaptate dupa pretul pietii. Adica dupa tarifele curvelor traseiste: partida de sex oral costa cel mai ieftin - 25 de Euro, sexul normal - 70/100 de Euro, sex anal - 150 de Euro, iar o noapte de amor platit costa intre 200 si 500 de Euro.

La toate acestea se mai adauga si consumatia fetei, dupa buzunarul si placerea clientului. In multe cazuri, insa, daca prostituatei ii cade cu tronc vreun tanar frumusel, accepta chiar o relatie constanta, transformandu-l in client fidel. Si, dupa cum spun fetele, un client fidel beneficiaza de reduceri de tafire, chiar cate-un sex oral drept bonus, ori chiar sex pe datorie.

Surse din Inspectoratul de politie al Judetului Bihor confirma ca de la prostitutia studenteasca la transformarea ei intr-un mod de viata permanent este doar un pas. Politia Municipala nu are, insa, in lucru niciun caz de prostitutie in campusul oradean.

“Noi nu am avut pana acum nicio situatie din cele semnalate de dumneavoastra“, spune subcomisarul Adrian Bucur, adjunctul sefului Politiei Municipiului Oradea. “Daca situatia semnalata este veridica, noi ne vom autosesiza si vom demara cercetarile de rigoare. Insa, pana in prezent, nu avem in atentie niciun astfel de caz.

Daca studentele nu practica sexul intr-un cadru organizat, nu au mai multi clienti pe zi, nu ii racoleaza prin telefon, nu au peste, ci doar sunt intretinute, nu se cheama prostitutie.

Cu toate ca pot exista situatii cand tanara are mai multe persoane, declarate prieteni, apropiate care contribuie financiar la intretinerea ei, este greu de demonstrat ca practica prostitutia”, a mai declarat Bucur.