Facturile la incalzire platite de suceveni ar urma sa se dubleze la iarna. Pe de o parte, Guvernul va elimina subventiile pentru societatile de termoficare, iar pe de alta, pretul gazului metan va creste.

Scumpirea gazului metan ii va afecta cel mai tare de proprietarii centralelor termice de apartament. Daca in anul 2005, pretul unui metru cub de gaz metan livrat la Suceava era de aproape 6.200 de lei, in prezent el costa peste 10.000 de lei vechi.

Gazul metan ar urma sa se scumpeasca in fiecare luna, cu circa 3-3,5 la suta. Proprietarii cetralelor de apartament nu vor primi nici un fel de compensatie financiara din partea autoritatilor.

Si asta desi, potrivit unor estimari neoficiale, pretul unui metru cub de gaz metan livrat in Suceava ar urma sa fie de 12.000 de lei vechi. Rezulta ca sucevenii vor plati pentru incalzirea unui apartament 3,12 milioane de lei, la un consum mediu lunar de 260 de metri cubi de gaz.

Scumpirea gazului metan ii va afecta si pe abonatii societatii de termoficare. Aceasta va ramane de la 1 ianuarie 2007 fara subventii de la stat, pentru ca acestea sunt incompatibile cu politica economica a Uniunii Europene.

La Suceava, pretul combustibilului reprezinta mai mult de jumatate din pretul final al gigacaloriei. In conditiile in care in 2007 gazul metan va costa dublu fata de 2005, si gigacaloria va costa cu cel putin 50 la suta mai mult.

In prezent, o gigacalorie costa 2,5 milioane de lei. De anul viitor, ar ar putea costa circa trei milioane de lei.

Ca sa atenueze socul scumpirilor, Guvernul ar putea subventiona 45 la suta din valoarea combustibilului cumparat de societatile de termoficare. Masura insa ar putea fi anulata de cresterea pretului international al gazului.

Rusii anuleaza efectele subventiei

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a anuntat rezultatul unor negocieri preliminare cu concernul rus Gazprom. Acesta este cel mai mare furnizor de gaz natural al Romaniei.

In prezent, Romania plateste 285 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz. De la iarna, pretul ar urma sa creasca la aproximativ 300 de dolari.

O alta masura ar fi obligarea Consiliilor Locale sa subventioneze 10 la suta din valoarea finala a gigacaloriei. Numai ca aceste subventii nu au fost autorizate de autoritatile din domeniul concurentei din Uniunea Europeana.

Sucevenii platesc acum 1.075.000 lei pentru o gigacalorie. Cu toate subventiile, daca acestea vor fi autorizate, pretul va fi cel putin dublu.

Pentru incalzirea unui apartament cu doua camere, in general se folosesc 1,5 gigacalorii. Astfel, factura la incalzire va costa cel putin trei milioane de lei.