Pe litoral, cazarea cea mai ieftina este cea... moca! Metoda este aleasa in special de turistii de week-end, cu posibilitati materiale ceva mai reduse, iar cazarea „la masina“ este practica si aproape pe degeaba.

Adeptii acestui stil de cazare "la firul ierbii“ nu platesc locul unde dorm (decat, cel mult, parcarea), singura cheltuiala pe care o fac fiind aceea pe mancare.

Turistul, insotit de familie sau nu, isi parcheaza autoturismul undeva in zone mai putin aglomerate (zona verde, la malul lacului dintre statiunile Saturn si Venus fiind ideala in acest sens, pentru ca este destul de circulata si pe timpul noptii, asa ca pericolul de a fi deranjat de hoti este minim), se bronzeaza pe plaja, serveste masa la zecile de terase existente pe tot litoralul, intr-un cuvant, distractia il costa cateva sute de lei. Mai mult, la marginea drumului care leaga statiunile sudului, la sfarsit de saptamana, se incing adevarate „intreceri“ de intors fripturile la gratar, turistii de week-end, cei ce isi petrec o mini-vacanta la malul marii, dormind pe banchetele autoturismelor proprii.

Urmatoarele pe lista turistilor sositi la mare cu bani putini se afla campingurile. La Vama Veche, camparea pe plaja este, si anul acesta, aproape gratuita, tinerii vamaioti fiind nevoiti sa achite numai taxa de salubrizare, de 4 lei/zi. In campingurile special amenajate, cu „stele“, pentru corturile turistilor din tara, „cazarea“ este 10 lei de persoana pe zi.

De exemplu, la Campingul „Elodie“ din Jupiter, fiecare turist achita 10 lei pentru campare si 4 lei pentru autoturism (paza este asigurata 24 de ore din 24) in cost fiind incluse si de mai multe facilitati - energie electrica, grupuri sanitare cu cabine de dus individuale, club cu televizor si cablu, un loc special pentru joaca celor mici, spatii pentru servit masa, serviciu de receptie permanent, in care sunt informati, primesc sau expediaza corespondenta si isi pot pune la adapost obiectele de valoare. „Suntem la mare de mai bine de o saptamana“, ne-a declarat un bucurestean sosit in camping impreuna cu familia.

"Pe langa cortul pentru dormit avem si unul pe care il folosim drept „sufragerie“, iar putin mai incolo avem „bucataria“. Aici exista si un loc amenajat pentru copii, iar ziua, daca nu este de plaja, ne plimbam prin statiuni. Camparea este un alt mod de viata, poti sa simti natura, de zece ani venim la mare si ne cazam in acest fel“.

Particularii care inchiriaza locuinte la cheie au un „sediu“ propriu

Relativ foarte ieftina este, ca o alternativa la cazarea la unitatile hoteliere „cu stele“, cazarea la particulari: in prezent, in sudul litoralului, o camera este intre 30 de lei si 140 de lei, in functie de zona si de dotarile locuintei, ajungand la cateva milioane bune, pentru un week-end intreg, intr-o zona foarte apropiata plajei.

Perioada de varf a preturilor va fi pana dupa Festivalul „Callatis“, cand se va termina si „varful de sezon“. Zeci de „chei“ fluturate cu disperare, la marginea soselei, de intermediarii care stau in soare si peste 12 ore pe zi, din zori si pana noaptea, pot fi intalnite din primul moment in care te-ai apropiat de litoral.

Desi nu platesc nici un fel de taxe - nici de o parte, nici de cealalta, adica nici intermediarii si nici „particularii“ - acestia si-au amenajat chiar si chiosc propriu, pentru ca turistilor sa le fie mai usor sa isi gaseasca o gazda pentru concediul la mare. Acesta se afla in Halta Neptun, chiar in fata info-chioscului Primariei Mangalia.

In prezent, in plin „varf de sezon“, cel putin 40% din apartamentele din Mangalia (in special cele amplasate in preajma plajei) gazduiesc familii de turisti din tara. O alta modalitate, am spune noi la fel de ieftina, i-a costat pe turisti doar o investitie „initiala“.

Circa 10-20% din apartamentele din Mangalia si Neptun apartin unor persoane din tara, care le-au cumparat pentru a le transforma in locuinte de vara. „M-am indragostit de mare acum 30 de ani si, imediat dupa ce m-am pensionat am decis sa imi cumpar un apartament aici.

Am trei camere, chiar la malul marii, in care nu am bagat prea multi bani si, in plus, l-am cumparat acum cinci ani, cand inca preturile erau destul de mici. Acum nu mi-as mai putea permite sa fac acelasi lucru.

Stau in aceasta casa cam doua luni pe an, dar aici imi vin si celelalte rude, din toata tara“, a declarat pentru „Replica“ Elisabeta Popescu, de 59 de ani, din Bucuresti.

Pe langa faptul ca acest mod de cazare pe litoral este gratuit - nu se platesc decat utilitatile - cele mai multe astfel de apartamente, ramase goale in cea mai mare parte a anului, sunt debransate de la sistemul de incalzire centrala, deci nu costa absolut nimic in timpul sezonului rece.

In fine, pe ultimele locuri in acest top al cazarii ieftine se afla, desigur, unitatile hoteliere de la malul marii, care, incepand cu saptamana viitoare, isi vor majora pentru ultima oara tarifele, pentru „varful de sezon“.

Turistii se vor putea caza la unitatile de o „stea“, unde cu nu mai mult de 70-80 de lei/noaptea camera dubla si micul dejun inclus, la doua stele - 130 de lei camera single, la trei stele - 160 de lei camera dubla cu micul dejun inclus sau la patru stele - 350 de lei/noaptea, cu micul dejun-bufet suedez.