Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, in colaborare cu Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Institutul Cultural Roman - Centrul de Studii Transilvane si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, cu sprijinul Consiliului Judetean Alba, al Primariei Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de Alba Iulia, Fundatiei "Bod Peter" din Alba Iulia, Institutului Cultural Roman, Centrului de Studii Transilvane si Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, organizeaza simpozionul international "Intre lumi: Ioan/Iancu de Hunedoara si vremea sa" ce marcheaza 550 de ani de la marea victorie antiotomana obtinuta de Iancu de Hunedoara la Belgrad.

Simpozionul care va debuta astazi, la ora 18.00, in Sala Unirii, printr-un recital de muzica medievala, isi propune readucerea in atentia marelui public si a specialistilor a personalitatii lui Iancu de Hunedoara. Maine dimineata de la ora 9.00, la Catedrala romano-catolica din Alba Iulia, este programata o depunere de jerbe de flori langa sarcofagul lui Ioan de Hunedoara. Vor depune omagiul lor la sarcofag academicianul Ioan-Aurel Pop, presedintele simpozionului, reprezentantii Consiliului Judetean Alba, cei ai Primariei Alba Iulia precum si reprezentantii Primariei Hunedoara.

Arhiepiscopul Gyorgy Jakubinyi va rosti rugaciunile obisnuite in ritul catolic, cunoscut fiind ca, din anul 1456, in fiecare zi, la ora 12.00, clopotele bat in amintirea lui Iancu de Hunedoara in toate bisericile catolice, "pana la sfarsitul veacurilor", dupa cum a fost decretat prin Bula Papala. Urmeaza apoi deschiderea oficiala a lucrarilor simpozionului, de la ora 10.00, in aula Facultatii de Teologie Ortodoxa.

Si-au anuntat deja prezenta la acest eveniment Virgil Nitulescu (secretar de stat, Guvernul Romaniei, Ministerul Culturii), Szentpeteri Istvan (consulul Republicii Ungaria in Romania), prof. univ. dr. Doru Radosav (seful Catedrei de Istorie Medie si Istoriografie a Facultatii de Istorie si Filosofie, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca), Camil Muresan (membru al Academiei Romane, presedintele de onoare al conferintei), precum si renumiti specialisti din Marea Britanie, Franta, Italia, Ungaria si Serbia.

Lucrarile simpozionului se vor incheia vineri, 11 august la orele amiezii, cand noua garda a celor trei fortificatii din Alba Iulia va da onorul cu salve de tun celui a carui amintire va fi mereu legata de Alba Iulia, prin sarcofagul sau din Catedrala romano-catolica.