In urma cu un an, „Gazeta de Oradea sustinea ca omul de afaceri italian Carlo Giovenzana este vinovat de instigare la incendiere si omor si ca ferma de porci a acestuia polueaza strandul din Madaras

Acum, acelasi saptamanal sustine ca Giovenzana este nevinovat, ca este o victima a institutiilor Statului roman, si ca ferma sa de porci nu polueaza defel strandul in discutie

Interesant este faptul ca ambele articole sunt semnate Catalin Manea, unul dintre pseudonimele lui Alexandru Lele, motivele schimbarii de „atitudine” a acestuia putand fi doar banuite

Contra

In numarul 122 (25 aprilie - 1 mai 2005), „Gazeta de Oradea” a publicat, sub semnatura lui Catalin Manea, un material intitulat „Intre porcii de carne si porcariile administrative”.

Articolul se referea, in principal, la modul in care ferma de porci detinuta de afaceristul italian Carlo Giovenzana in localitatea bihoreana Madaras polueaza strandul situat in imediata vecinatate a acesteia. In debutul materialului, autorul nu s-a putut abtine sa nu „informeze” cititorii ca Giovenzana este autorul „moral” al unui omor.

"Incidentul cu incendierea s-a petrecut in 1999. Intrucat cei angajati de Carlo Giovenzana erau niste amatori, paznicul unitatii a murit in urma hemoragiei, dupa ce a fost impuscat in picior de „mercenarii” acestuia, condamnati la inchisoare pentru fapta lor.

In timpul cercetarilor, acestia au declarat ca au fost platiti de Giovenzana pentru a incendia „obiectivul” amintit, motiv pentru care s-a decis punerea italianului sub acuzare. Giovenzana, pentru a scapa de puscarie, s-a declarat bolnav si a stramutat procesul la Craiova, reusind chiar, in ciuda probelor, sa iasa basma curata.

Giovenzana a gasit portita sustragerii de raspundere penala, internandu-se la o clinica din Cluj-Napoca, specializata in tratarea bolilor nervoase.

Cum-necum, din spitalul prevazut cu gratii la ferestre, Giovenzana primeste bilete de voie cand vrea el, chiar pentru iesiri in strainatate, ba pentru „aranjarea” stramutarii dosarului sau de la Tribunalul Bihor, ba pentru a cumpara niste grajduri la Madaras”, se spune in articolul amintit.

In ceea ce priveste ferma lui Giovenzana de la Madaras, autorul articolul este categoric: aceasta functioneaza ilegal si polueaza strandul din vecinatatea sa! „... inspectorul Viorel Veres, de la DSP Bihor, insotit de viceprimarul comunei, Dumitru Patcas, au descins la grajdurile SC Scuad SRL in data de 11 februarie a.c. (2005 - n.n.).

Procesul verbal intocmit cu acel prilej confirma, si el, aspectele sesizate de patronii strandului. „Societatea mentionata este reclamata pentru producerea de disconfort prin poluarea mediului cu mirosuri neplacue. Cele mentionate se confirma si in realitate, in sensul ca nu sunt respectate distantele impuse de normele sanitare in vigoare...”.

Spre stupefactia patronilor strandului, desi directoarea executiva a DSP Bihor (la vremea aceea - n.n.), dr.

Daniela Rahota, a fost ea insasi la fata locului si a constatat ca in strand „se percep curenti de aer care aduc mirosuri de reziduuri agrozootehice generate de catre ferma porcina...”, in raspunsul trimis reclamantilor spune ca „reclamatia este nefondata”.

Primarul comunei Madaras, Dan Tiurbe, a incercat sa fie neutru, dar, din discutia telefonica purtata cu el, a reiesit din nou pasivitatea ci clementa autoritatilor fata de Giovenzana...”, mai spune Manea.

Ideile principale ale articolului mentionat - faptul ca Giovenzana este vinovat de comiterea unui omor si faptul ca ferma sa de porci polueaza strandul - sunt, de altfel, exprimate in chiar fraza de debut a acestuia: „Judecat pentru instigare la incendiere si crima, italianul Carlo Giovenzana se razboieste cu patronii strandului din Madaras, langa care „il padrone”, cu acceptul tacit al autoritatilor locale si in ciuda legii, si-a tras o crescatorie de porci”.

... si pro

Ei bine, in numarul 186 (31 iulie - 6 august 2006) al saptamanalului „Gazeta de Oradea”, apare un nou material pe tema strandului din Madaras. Si a lui Carlo Giovenzana, evident. Numai ca, intre timp, din motive ce pot fi doar banuite, autorul Catalin Manea si-a schimbat pozitia cu 180 de grade.

Adica, Giovenzana nu mai este criminal, iar ferma lui de porci nu polueaza defel strandul din Madaras.

"O companie de presa bine tintita spre concurenta si o dezinformare orchestrata l-ar fi putut usor discredita pe omul de afaceri Carlo Giovenzana, cum de altfel, s-a si intamplat, fiind adus in pragul falimentului (Manea uita sa spuna ca si el a scris „de rau” despre Giovenzana, dovada fiind articolul din care am citat mai sus - n.n.).

Autorii omorului... au declarat ca nu au discutat niciodata cu Carlo Giovenzana... Dupa presiuni, care au fost recunoscute ulterior, au declarat ce le-au cerut vanatorii lui Giovenzana... Carlo Giovenzana a fost achitat si are dreptul sa solicite despagubiri si daune de la Statul roman.

Pe care, ulterior, Ministerul Finantelor le va recupera de la tortionarii lui...”, spune acelasi Catalin Manea.

Cat despre strand, Manea este tot categoric: nu este poluat de ferma de porci a lui Giovenzana, ci este chiar el toxic! „Toate aceste reclamatii (facute de patronul strandului - n.n.) au fost verificate si s-au lasat cu zile intregi de controale si inspectii, cu nervi, cu scotociri in arhive, cu timp pierdut... Faptul ca, de cativa ani, Giovenzana e o tinta predilecta a inspectorilor si controalelor de tot felul e dovedit de imprejurarea ca toate firmele lui au fost luate, una cate una, periodic, la purecat... Inutil sa mai precizam ca, avertizat de aceasta „atentie” deosebita de care se bucura, a suflat si in iaurt si nu s-au constatat nereguli in activitatea firmelor lui...”, spune Manea.

"In data de 05 aprilie 2005, specialistii directiei (DSP Bihor - n.n.) au recoltat probe de apa din cele trei bazine ale strandului din Madaras si le-au supus unor analize chimice si microbiologice.

Rezultatele consemnate in buletinele de analiza sunt edificatoare: apa nu este corespunzatoare din punct de vedere al compozitiei chimice, continand amoniac cu mult peste limitele admise de normele sanitare!”, mai sustine autorul.

Motive, motive

Putem doar banui motivele pentru care „Catalin Manea” si-a schimbat, in timp, cu 180 de grade parerea despre Carlo Giovenzana si strandul din Madaras. Autorul se considera, se pare, o victima a Statului Roman si a reusit sa ii „insufle” si italianului aceeasi teorie. Daca a fost contra cost sau nu, stiu doar cei doi.

Mai multe surse credibile sustin ca cel care scrie sub pseudonimul „Catalin Manea” este nimeni altul decat procurorul suspendat Alexandru Lele, cercetat pentru comiterea mai multor fapte grave de coruptie. Situatie in care totul devine limpede...