17 localitati din judetul Botosani vor produce energie eoliana. O firma din Italia va investi in judetul Botosani si Suceava in jur de 800 de milioane de euro pentru realizarea de parcuri eoliene.

Nu mai putin de 17 localitati din judetul Botosani cum ar fi Radauti Prut, Darbani, Dragalina, Cotusca, Saveni, Dorohoi, Vf.Cimpului, Braiesti, Santa Mare, Paltinis, Ungureni, Trusesti si altele vor fi beneficiarele acestei investitii fara ca unitatea administrativ-teritoriala sa suporte vreun leu din valoarea investitiei care se va face in comunitate.

Mai mult, firma care va realiza investitia, respectiv Energia & Servizi srl, se obliga sa acorde niste beneficii comunelor selectate in vederea realizarii acelor centrale electrice din surse regenerabile eoliene.

"Fiecare comuna va primi minim 500 de euro pe Mw instalat sau 1% din valoarea facturii pulsata in sistemul national, pentru ca ei vor produce o energie electrica pe care o vind la o anumita valoare si atunci 1%, conform contractului, se intoarce in cadrul primariei. Nu mai vorbim de contravaloarea concesiunii societatii", a precizat subprefectul David Salgau.

Derularea acestei investitii va presupune si crearea unor locuri de munca in comunitatea locala respectiva, la fiecare 0,5 Mw fiind necesar angajarea unui om, ceea ce inseamna ca firma va angaja pentru fiecare comuna in jur de cinci-sase oameni care sa se ocupe cu intretinerea instalatiei