In mod inexplicabil, Directia de Urbanism a Primariei a refuzat sistematic sa elibereze certificatele de urbanism solicitate de societate. Actiunea Primariei de demolare a chioscurilor de presa este lovita de nulitate, deoarece societatea Squadra Bassetti a semnat un contract de asociere cu Consiliul Local.

Prin contract, CL se obliga sa obtina avizele necesare, aceleasi avize in temeiul carora Directia de Control a decis sa demoleze chioscurile.

In acest moment, scandalul chioscurilor de distributie a presei a ajuns in instanta. Patronul Squadra Bassetti a solicitat o ordonanta presedintiala pentru a opri Primaria de la blocarea retelei de distributie a presei. Primaria a decis ca in 15 august sa demoleze chioscurile de presa care nu au fost avizate de catre Directia de Urbanism din cadrul Primariei.

La jumatatea lunii trecute, Primaria era la un pas de a inchide peste 40 chioscuri, blocand astfel reteaua de distributie a presei. Primaria a decis ca prioritate desfiintarea chioscurilor de ziare, cu toate ca in ultimele luni pe adresa institutiei au fost trimise sute de sesizari legate de constructiile ilegale din Cluj-Napoca.

Demolarea chioscurilor de presa vine in urma unui control realizat la inceputul lunii de catre Politia Comunitara, care a identificat 59 de gherete, garaje si panouri publicitare construite fara autorizatie. Proprietarii au fost somati sa inlature constructiile pe propria cheltuiala, dupa care au fost amendati.

Potrivit directiei de specialitate din Primaria Cluj-Napoca, din cele 42 de constructii, cele mai multe, si anume 21 de gherete, apartin societatii Squadra Bassetti SRL, toate fiind amplasate pe domeniul public fara autorizatie de construire si abonament de comert stradal.

Marius Baseti, patronul societatii Squadra Bassetti, sustine ca in 2000 a semnat un contract de asociere cu Consiliul Local Cluj-Napoca pentru amplasarea chioscurilor de ziare. El sustine ca a incercat sa obtina autorizatiile necesare de la Directia de Urbanism, dar a fost blocat sistematic.

Patronul Squadra Bassetti a participat la ultima sedinta de Consiliu Local pentru a incerca sa isi clarifice problema. "Nimeni nu m-a bagat in seama", a declarat Marius Baseti.

Patronul lantului de distributie a presei a decis sa apeleze la justitie. Actiunea Primarie poate fi oprita doar printr-o ordonanta presedintiala. "Am cerut ordonanta presedintiala, dar Tribunalul a decis sa fixeze termenul pe 28, adica dupa 15 august", a declarat Marius Baseti.

Patronul spune ca nu este singurul distribuitor de presa in aceasta situatie si ca unele societati de distributie au fost autorizate preferential de catre Directia de Urbanism.

Informatia furnizata de Baseti coincide cu alte informatii vehiculate pe piata de presa din Cluj-Napoca, cum ca se incearca monopolizarea distributiei de ziare in mainile unor societati obediente politic. Cine controleaza distributia de presa poate scoate de pe tarabe ziarele critice la adresa puterii politice sau anumitor grupuri de interese.

Razboiul aberant al chioscurilor de ziare

Situatia este aberanta, avand in vedere faptul ca Primaria a semnat un contract de asociere cu societatea Squadra Bassetti. Pe de alta parte, Directia de Urbanism a respins sistematic cererile distribuitorului de presa, care a solicitat legal eliberarea certificatelor de urbanism si a autorizatiei de construire.

In contractul semnat in 2000, Primaria se obliga sa elibereze actele necesare functionarii distribuitorului de presa Squarda Bassetti. Cu toate acestea, o data la trei luni, inspectorii Primariei amendeaza societatea cu sume de peste 1 000 lei pentru ca nu are autorizatiile.

Situatia este de domeniul incredibilului, deoarece Squadra Bassetti nu are autorizatiile tocmai pentru ca Primaria care s-a obligat contractual nu a respectat termenii asocierii.

Contractul de concesiune este clar: "documentatia de urbanism necesara amplasarii chioscurilor cade in sarcina Consiliului Local". Squadra Bassetti are inregistrate la Primarie peste zece cereri prin care solicita eliberarea certificatului de urbanism. Cu toate ca arhitectul-sef Adrian Iancu a promis ca va rezolva situatia, Primaria a continuat sa amendeze distribuitorul de presa.

Mai mult, Directia de Urbanism a respins cererile societatii, invocand diferite motive care nu au nici o legatura cu functionarea chioscurilor de presa. Pana si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a constatat aberatiile Directiei de Urbanism.

Mai exact, in urma unei solicitari oficiale facute de Squadra Bassetti catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), ministerul a consiliat conducerea societatii sa actioneze in justitie Primaria.

Reprezentantii MTCT au aratat, in raspunsul trimis societatii Squadra Bassetti, ca in baza contractului de asociere, administratia locala are datoria sa asigure toate avizele necesare.

Directia de control a controlat numai intr-un sens

Patronul Squadra Bassetti este decis sa mute chioscurile de ziare in judetul Bistrita in cazul in care peste doua zile Primaria va incepe actiunea de demolare. In mod inexplicabil, reprezentantii Primariei sunt decisi sa demoleze chioscurile de ziare detinute de Squadra Bassetti SRL, fara sa verifice situatia juridica a acestor amplasamente.

In 2005, viceprimarul Adrian Popa l-a asigurat pe Marius Baseti ca Primaria va organiza o licitatie pentru amplasarea chioscurilor de presa.

Cu toate acestea, documentele arata ca 8 din cele 21 de chioscuri, proprietate a Squadra Bassetti, ce risca sa fie desfiintate, fac obiectul unui contract de asociere chiar cu Consiliul Local Cluj-Napoca. In 2000, Squadra Bassetti a incheiat un contract de asociere cu Primaria, prin care municipalitatea permitea amplasarea chioscurilor in oras.

Obligatia societatii Squadra Bassetti SRL era sa achite 1% din profitul brut realizat in fiecare an, dar nu mai putin de 1,5 milioane de lei, apoi societatea a fost obligata sa cumpere chioscuri de un anumit tip, clauze respectate de societate. Directia de Control din Primarie s-a rezumat sa constate ca societatea nu are certificat de urbanism si a ignorat contractul de asociere.