Cel mai important punct de pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Municipal Constanta a fost, fara doar si poate, litigiul declansat de pretentia familiei Damadian cu privire la actualul sediu al RATC.

Maia Maria Damadian, Irina Tinca si Elisabeta Gulbenkian au castigat printr-o sentinta definitiva si irevocabila a Curtii Supreme de Justitie aproape 10 hectare de teren intravilan, preluat abuziv de statul comunist.

Problema este ca pe acest teren se afla una dintre cele trei autobaze ale RATC, iar mostenitorii familiei Damadian au solicitat si obtinut in instanta obligarea autoritatilor locale la demolarea tuturor cladirilor ridicate pe suprafata retrocedata (operatiune care ar fi costat circa 700.000 euro), plus despagubiri de peste 5 milioane euro, reprezentand estimarea lipsei de folosinta a terenului.

„Suntem pusi la colt”, a recunoscut ieri primarul Radu Mazare, „cine se opune punerii in executie a unei decizii definitive si irevocabile este pasibil de puscarie”. Initial, Consiliul Local, Primaria si RATC au vrut sa continue procesul cu mostenitorii familiei armene Damadian, dar, dupa consultarea mai multor specialisti, au realizat faptul ca nu au nici o sansa.

In aceste conditii, partile implicate au cazut la invoiala, Consiliul Local aproband ieri modalitatea de stingere amiabila a litigiului. Astfel, familia Damadian va intra in posesia celor 10 hectare de teren, iar RATC trebuie sa-si gaseasca urgent un nou sediu.

Partea buna e ca demolarea cladirilor nu se va mai face pe cheltuiala municipalitatii, ci a noilor proprietari, iar materialele astfel obtinute si care pot fi refolosite vor fi luate inapoi de RATC.

Regia este obligata prin aceasta intelegere sa elibereze terenul in maxim 5 luni, iar proprietarii au si ei un termen de executie a demolarilor, in caz de nerespectare, partea vinovata urmand sa achite penalitati de 1050 euro pe zi. Evenimentul a fost unul destul de important, tinand cont de faptul ca s-au strecurat in sala si proprietarii terenului, insotiti de avocatul lor, Ionel Hasotti.

Acesta le-a explicat consilierilor prezenti care sunt avantajele aprobarii acestui compromise, oferind si alternativele unui refuz: plata de catre RATC catre proprietari a unei chirii anuale de 15 milioane euro, la tarifele minime aprobate chiar de Consiliul Local sau continuarea procesului, familia Damadian avand sanse maxime sa castige in toate instantele posibile, caz in care Primaria si RATC ar fi fost oricum obligate sa demoleze singure cladirile si sa achite si 5 milioane euro despagubiri.

Nicolae Moga: „Sa nu ma faceti homosexual, ca sar barbatii pe mine”

Atitudinea sobra si civilizata a avocatului Ionel Hasotti nu le-a caracterizat insa si pe clientele sale, care s-au aratat scandalizate de faptul ca sunt fotografiate intr-un loc public, motiv pentru care i-au facut in repetate randuri „nesimtiti” pe ziaristii prezenti.

Restul sedintei a decurs fara probleme, printre proiectele votate meritand a fi amintita aprobarea acordului de principiu privind preluarea CET-ului de catre administratia locala, incepand cu primavara anului viitor, daca Ministerul Economiei isi da acordul in acest sens.

Cea mai pitoreasca aparitie de ieri a fost cea a consilierului PSD Nicolae Moga, care a venit la sedinta dotat cu o pipa imensa in coltul gurii si o pereche uriasa de ochelari de soare negri.

Foarte bine dispus, Moga le-a reprosat ziaristilor prezenti ca l-au uitat: „Mai, de ce nu mai scrieti nimic de mine? Puteti scrie orice, numai homosexual sa nu ma faceti, ca sar barbatii pe mine!”. Dincolo de sedinta de Consiliu, o aparitie „de vara” a fost Gheorghe Dinu, care oferea generos interviuri pe faleza de langa Cazino, la concurenta cu sedinta Consiliului Local.

Fostul sef al serviciilor secrete a declarat ca Traian Basescu nu a fost, in mod sigur, colaborator al Securitatii.