Liberalii si democratii din municipiul Alba Iulia s-au intalnit, miercuri seara, pentru discutii, dupa ce timp de cateva luni s-au ignorat complet. Intalnirea a fost una informala si a avut loc pe terasa unui local din oras, "la o bere". Fiecare echipa s-a prezentat cu aproximativ 20 de persoane, majoritatea membri ai structurilor de conducere a organizatiei municipale sau apropiati ai acestora.

"Sedinta" a fost initiata de presedintele PD Alba Iulia, Calin Potor, directorul Spitalului Judetean. Din partea democratilor au participat o serie de consilieri municipali, printre care Cornel Sandu, Avram Iancu si Marius Anghel, presedintele Organizatiei de tineret a PD Alba Iulia - Dorin Sava (seful de cabinet al primarului Mircea Hava) si alti membri ai biroului local.

Au lipsit, insa, consilierii "de incredere" ai primarului Hava (presedintele organizatiei judetene a PD - n.r.): Mihai Baco si Horea Bardas.

Acest lucru poate fi interpretat si prin prisma relatiei glaciale pe care o are presedintele filialei PD cu liderul organizatiei municipale, Calin Potor. De cealalta parte, "delegatia" liberala a fost condusa de presedintele PNL Alba Iulia, Gabriel Plesa.

Surprinzator, la discutii a fost prezent si fostul contracandidat al lui Plesa, Stefan Cosmeanu, in prezent seful Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale si, totodata, un apropiat al ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, care este presedintele filialei din judet a liberalilor.

De la PNL au mai participat consilierul local Liviu Hondola, presedintele TNL Alba Iulia, Marius Filimon (directorul de cabinet al prefectului Cosmin Covaciu), Rares Buglea - vicepresedinte al PNL Alba Iulia, sau Dan Bratean etc.

De cealalta parte, Gabriel Plesa a afirmat ca a fost un "inceput" care va avea continuare.

"Nu a fost o intalnire politica. Am discutat in special despre oras. A fost un inceput dat de colegii de la PD, care ne-au invitat. Urmatoarea intalnire va avea loc la invitatia noastra", a spus liderul liberal.

Initiativa presedintelui organizatiei municipale a democratilor vine dupa un sir lung de atacuri intre reprezentantii celor doua organizatii judetene. De fapt, liderii din Alba ai PD si PNL nu s-au inteles niciodata prea bine. Poate si pentru ca in mandatul 2000-2004, in Alba democratii au fost aliatii PSD.

PD si PNL au candidat impreuna pe listele Aliantei "D.A." in anul 2004 din nevoie si pentru ca au vazut prin aceasta singura posibilitatea de a-i inlatura pe social-democrati de la guvernare. Dupa alegerile din 2004, singurele intalniri ale liderilor celor doua partide au avut loc atunci cand au impartit functiile de conducere din institutii.

Ulterior, timp de aproape un an, a fost liniste. Scandalul a reaparut dupa ce primarul orasului Zlatna, Silviu Ponoran, exclus din PNL, a fost primit in PD. Ministrul Atanasiu a vazut in aceasta "manevra" incalcarea protocolului de catre democrati si a anuntat ruperea oricaror legaturi cu democratii.

Starea conflictula dintre liderii judeteni ai celor doua partide persista si astazi. Intalnirea la "sprit" organizata, miercuri seara, pare cu atat mai surprinzatoare. Poate fi, insa, un pas important in reconcilierea dintre cele doua formatiuni politice.