Desi campania de racolare a primarilor si consilierilor locali si judeteni s-a incheiat, cel putin teoretic, liderii politici ai Aliantei "D.A." din Alba continua lupta pentru doi dintre parlamentarii "disponibili". Unul este deputatul independent Mugurel Sarbu (fost PSD), iar celalalt deputatul conservator (inca) Nicolae Popa.

De aici, o intreaga increngatura de intrigi politice, asa-zise negocieri, promisiuni si mai ales disponibilitatea fatisa a democratilor si a liberalilor de a-i primi pe oricare dintre cei doi intr-unul dintre partide, cu toate ca pana nu demult criticau vehement traseismul politic.

Sarbu, intre democrati si liberali

Competitia dintre liberalii si democratii din judet se da acum pentru atragerea celor doi parlamentari care au in acest moment o situatie incerta. Pe de o parte este vorba despre Mugurel Sarbu, un politican tanar care, dupa ce a fost presedinte al filialei PSD, a fost silit sa paraseasca partidul din cauza conflictului cu actualul presedinte al organizatiei, avocatul Ioan Rus.

De atunci, Sarbu este independent, insa este curtat intens atat de liberali, cat si de democrati. Ambele partide vad in el candidatul ideal pentru Primaria municipiului Sebes, unde deputatul a mai candidat cu succes si pentru PSD inainte de a deveni prefect al judetului si ulterior a castigat un mandat in Camera Deputatilor.

Desi a fost intens criticat in trecut de reprezentantii PD si ai PNL, in frunte cu senatorul democrat Alexandru Peres, deputatul Tiberiu Barbuletiu (PNL) si ministrul de acum al Apararii, Teodor Atanasiu (PNL), Sarbu a devenit acum interesant pentru ambele partide. Negocieri cu acesta au avut loc din partea ambelor formatiuni politice, deocamdata nefinalizate.

Pentru deputat pare a fi o decizie dificila. De partea PD il atrage faptul ca aceasta formatiune politica este "pe val" si ii poate promite un viitor politic mult mai sigur decat la PNL. Pe de alta parte, el este bun prieten cu presedintele filialei liberalilor, ministrul Teodor Atanasiu, care insista foarte mult pe langa parlamentarul independent ca sa devina membru al partidului.

Faptul ca este o decizie foarte importanta l-a determinat pe Mugurel Sarbu sa amane inrolarea politica si sa ramana independent.

Nicolae Popa, curtat si el de partidele Aliantei

Intr-o situatie asemanatoare se afla si Nicolae Popa (PC), inclus pe lista neagra a sefului sau pe linie de partid, Dan Voiculescu. Politicienii Aliantei si-au uitat deocamdata discursul vehement impotriva migratorilor politici si il curteaza intens pe acesta, care, la randul sau, incearca sa negocieze cat mai bine.

Senatorul democrat Alexandru Peres a recunoscut, ieri, ca intre liderii PD si Popa au avut loc "discutii" si a spus despre acesta ca este un parlamentar activ si foarte cunoscut. Mai mult, Peres crede ca Popa ar putea aduce voturi PD.

Acesta a uitat, insa, se pare, meciurile dure pe care conservatorul le-a avut pe vremea cand era vicepresedinte al CJ Alba, imediat dupa alegerile locale, cu un alt democrat, respectiv cu presedintele institutiei, Ion Dumitrel.

Atunci, Dumitrel l-a trimis fortat pe Popa in concediu pentru a nu mai folosi masina si telefoanele institutiei in campania electorala pentru alegerile generale din 2004, care tocmai incepuse. Nicolae Popa este curtat si de reprezentantii PNL Alba, care vad in el un posibil candidat viabil la functia de primar al municipiului Alba Iulia.

De asemenea, si liberalii mizeaza pe capitalul politic important de care beneficiaza parlamentarul, care s-a dovedit a fi un organizator bun.

Filiala PC a obtinut la alegerile locale cele mai bune rezultate comparativ cu restul organizatiilor judetene din tara. Romane, insa, de vazut daca Nicolae Popa mai are viitor in PC si daca, in situatia in care va schimba partidul, se va multumi cu oferta care i se va propune. Aceasta, pentru ca liderului conservatorilor din Alba a inceput sa-i placa postul de parlamentar.