Holdingul turc Kastamonu Entegre, actionar majoritar la societatea Prolemn SA Reghin, a ales Bulgaria pentru o investitie de 100 de milioane de dolari, in detrimentul tarii noastre. Argumentul pentru retragerea in sudul Dunarii a fost procesul intentat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) turcilor pentru nerespectarea clauzelor din contractul de privatizare.

Compania Kastamonu Entegre intentiona sa construiasca in Romania, pe langa platforma industriala de la Reghin, o fabrica de PAL melaminat, locatiile vizate fiind situate in judetele Braila sau Galati. Investitia pe care turcii vroiau sa o aloce acestui proiect se cifra, conform declaratiilor oficialilor firmei, la 100 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, saptamana trecuta turcii au decis sa nu mai investeasca in Romania, preferand sa construiasca fabrica de PAL in Bulgaria. Ei si-au argumentat decizia, acuzand faptul ca au fost dati in judecata de catre AVAS, dar si dezavantajele legislatiei romanesti.

Voalat, conducerea companiei a amenintat ca in cazul in care AVAS ar avea castig de cauza Kastamonu s-ar putea sa-si inceteze planul de investitii la fabrica din Reghin.

Orientarea spre Bulgaria nu este insa atat de surprinzatoare in conditiile in care grupul turcesc detine in tara vecina doua fabrici de PAL.

Reprezentantii Kastamonu nu exclud alte investitii in Romania, dar numai dupa ce tara noastra va adera la Uniunea Europeana si va adopta legislatia acesteia.

Statul vs Prolemn

Proprietarul SC Prolemn SA Reghin, holdingul turc Kastamonu Entegre, a fost actionat luna trecuta in judecata de catre AVAS pentru ca compania nu a respectat clauzele privind planul de investitii, asumat in contractul de privatizare. In procesul aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, AVAS solicita Kastamonu 30 de milioane de dolari cu titlu de daune.

Kastamonu Entegre a cumparat in 1998 fostul IFET Reghin, aflat in pragul falimentului, obligandu-se sa investeasca in primii trei ani de la achizitia actiunilor 75 de milioane de dolari.

Compania turca nu a reusit sa-si respecte obligatiile asumate, investind doar 50 de milioane de dolari, pe fondul si a schimbarii legislatiei care pana in 1999 ii scutea pe investitorii straini de la plata anumitor obligatii catre bugetul statului.

De altfel, in 2002, Curtea de Conturi a stabilit ca Prolemn mai datoreaza aproximativ 50 de milioane de dolari investitii in utilaje, la care se adaugau penalitati de 30 la suta.

Cu toate acestea, reprezentantii departamentului postprivatizare din cadrul fostului APAPS nu au luat decizia de a rezilia contractul de privatizare, marsand doar pe impunerea unor penalitati companiei Kastamonu.

Legat de litigiul de la Bucuresti, oficialii companiei Prolemn SA au declarat ca, desi cumparatorul turc nu si-a respectat obligatiile asumate initial, acesta a investit pana in prezent 110 milioane de dolari in fabrica de la Reghin pentru retehnologizarea societatii, recent inaugurand a doua linie de productie fete de usi din municipiu.

Prolemn nu se afla la prima problema cu statul roman. Va reamintim ca la un an de la privatizare, echipa de control a Garzii Financiare a descoperit ca Prolemn a cumparat masa lemnoasa de la persoane fizice neautorizate sa efectueze astfel de tranzactii. Comisarii GF au constatat ca turcii au procedat la fel si cand au achizitionat cherestea.

Turcii au fost suspectati de spalare de bani prin procurarea unor utilaje second-hand prin intermediul unor firme off-shore din Malta, acuzatii nedovedite. (R.M.)