Cornel Caraba, un fost securist, este in acest moment inspectorul sef al Biroului de Securitate Postala din cadrul Directiei Regionale de Posta Cluj (DRP Cluj), avand atributii in prevenirea unor eventuale acte de terorism care ar putea surveni in sistemul postal romanesc, in prevenirea activitatilor ilicite si in protectia informatiilor clasificate.

Caraba a activat in anii t80 in cadrul DIE, fiind ofiter de spionaj al Securitatii. Caraba este reactivat si dupa anii t90 a devenit, la cererea lui Virgil Magureanu, sef al sectiei SRI Cluj.

Colonelul de securitate Cornel Caraba este o personalitate de trista amintire binecunoscuta clujenilor.

In anii t80, in calitatea sa de ofiter de spionaj din cadrul Directiei de Informatii Externe (DIE), avea printre alte atributii si aceea de a se deplasa cu ‘‘geanta diplomatica’‘ pentru a schimba cifrul la ambasadele din tarile occidentale si a plati fantomele aflate ‘‘la post’‘.

Ca urmare a activitatii sale laborioase de spionaj pe teritoriul fostei Republici Federale a Germaniei, dupa Revolutie, Cornel Caraba a fost promovat de catre con-judeteanul sau salajean, Magureanu, in inalta functie de sef al sectiei SRI Cluj. Timp de sapte ani, Caraba a fost implicat in toate jocurile politice zonale ale ‘‘Sarpelui cu Ochelari’‘.

Securistul Cornel Caraba a fost angajat in cadrul Directiei Regionale de Posta Cluj (DRP Cluj) de catre fosta administratie. Aurel Perde, actualul director al DRP Cluj, ne-a declarat ca nu a avut nicio legatura cu angajarea securistului Caraba in cadrul regionalei Cluj.

‘‘Cand am ajuns director in cadrul DRP Cluj, Cornel Caraba era deja angajat al Biroului de Securitate Postala’‘, ne declara Perde.

Colonelul de securitate Cornel Caraba este o personalitate de trista amintire binecunoscuta clujenilor.

In anii ‘80, in calitatea sa de ofiter de spionaj din cadrul Directiei de Informatii Externe (DIE), avea printre alte atributii si aceea de a se deplasa cu ‘‘geanta diplomatica’‘ pentru a schimba cifrul la ambasadele din tarile occidentale si a plati fantomele aflate ‘‘la post’‘.

Ca urmare a activitatii sale laborioase de spionaj pe teritoriul fostei Republici Federale a Germaniei, dupa Revolutie, Cornel Caraba a fost promovat de catre con-judeteanul sau salajean, Virgil Magureanu, in inalta functie de sef al sectiei SRI Cluj.

Timp de sapte ani Caraba a fost implicat in toate jocurile politice zonale ale ‘‘Sarpelui cu Ochelari’‘, cu deosebire in planul Cristal t96, care viza supravietuirea fostei Securitati in situatia caderii regimului Iliescu.

Debarcat din functie in urma dezvaluirilor incendiare aparute in cotidianul nostru, Cornel Caraba a fost transferat pe relatia consilierilor prezidentiali Dorin Marian si Constantin Degeratu pe o functie similara in Bucuresti, de unde a trecut ulterior la pensie.

Caraba a fost ‘‘reciclat’‘ de catre actualii guvernanti care l-au investit drept responsabil al unui serviciu care se ocupa de documentele secrete din cadrul DRP Cluj. Adica supervizorul documentelor secrete din cea mai importanta regie judeteana de stat.

In ciuda insistentelor noastre, Cornel Caraba nu a putut fi contactat pentru a ne explica unele aspecte privitoare la modul in care a obtinut functia de inspector sef in cadrul Biroului de Securitate Postala din DRP Cluj.

Caraba si Mesagerul stirilor false

Imediat dupa infiintarea SRI, un clujean, fost ziarist - Dan Pantea - ii propune sefului SRI, Virgil Magureanu, infiintarea unei agentii de presa. Obiectivul acestei operatiuni a fost manipularea opiniei publice atat din Romania, cat si din strainatate. Asta, in ciuda faptului ca SRI nu are atributiuni in afara granitelor Romaniei. Serviciul de Informatii Externe nu stia nimic despre jocurile lui Magureanu.

In perioada Caritas - toamna lui 1993 - ‘‘afacerea’‘ infloreste teribil. Pantea castiga o avere din Caritas. Cumpara o tipografie si agentia sa, Milenium III este coeditor la un cotidian din Cluj (Mesagerul Transilvan, n.r.). Apoi incepe declinul. Caritas-ul se prabuseste. Pantea se inglobeaza in datorii. Banii de la Bucuresti nu mai vin.

Generalul Marcu si generalul Popescu, seful Diviziunii Logisticii si Inzestrare, ii taie craca lui Pantea, refuzandu-i alocarea de noi fonduri. Cu toate ca intr-o vreme Caraba, de pe pozitia de sef al SRI Cluj, l-a sprijinit pe acesta, in cele din urma, si Caraba il abandoneaza pe Pantea.

Caraba si ‘‘Cristalul’‘

Cornel Caraba a fost ofiter de Securitate in cadrul UM 0110. In ultima perioada a regimului comunist, acest personaj a lucrat in Serviciul de Spionaj al Securitatii, respectiv UM 0544, de unde, in 1986, a fost detasat la Cluj. Dupa decembrie 1989, a fost reincadrat in SRI, unde a avansat pana la gradul de colonel, cu functia de sef al sectiei SRI Cluj.

Caraba a fost implicat in planul secret ‘‘Cristal 1996’‘, care viza elaborarea unei strategii de supravietuire si mentinere a influentei fostei Securitati in cazul caderii regimului Iliescu.

In perioada sa de suprematie in SRI Cluj, examenele erau o mascarada, motiv pentru care au ajuns in structura, la Serviciul financiar al institutiei, de exemplu pana si chelnerite. Col. Caraba a fost destituit in t98 in urma materialelor de presa, dar a fost pastrat o perioada in cadrul Sectiei de analize-sinteze de la SRI Bucuresti.

Biroul de Securitate Postala si Protectia Informatiilor Clasificate se ocupa de prevenirea unor eventuale acte de terorism care ar putea surveni in sistemul postal romanesc, de prevenirea activitatilor ilicite si de protectia informatiilor clasificate.