Un angajat al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bihor a acordat o autorizatie de mediu unei clocitorii amplasate intr-un loc catalogat drept arie protejata. Autorizatia a fost data societatii respective fara ca reprezentantul agentiei sa ceara acordul custodelui zonei, adica Muzeului Tarii Crisurilor, asa cum prevede legea.

Mai mult, desi in urma sesizarilor demersul angajatului APM, Mariana Vasiu, urma sa fie analizat de catre o comisie de disciplina, lucrurile au fost taraganate pana cand cauza a fost clasata, intrucat au trecut sase luni de la sesizare.

Conform sesizarii facute de actualul director al institutiei, Calin Mocanu, catre Comisia de Disciplina, Muzeul Tarii Crisurilor, in calitate de custode al ariei naturale protejate "Defileul Crisului Repede", acesta a sesizat APM in legatura cu faptul ca in interiorul ariei protejate se executa lucrari de extindere a unei clocitorii apartinand SC "Vis Avis" SA Vadu Crisului si ca firma respectiva a obtinut toate avizele necesare, inclusiv cel de mediu.

"In conformitate cu legislatia in vigoare autorizarea activitatii in perimetrul ariilor naturale protejate si in vecinatatea acestora se face cu acordul structurilor de administrare a zonelor respective, iar Muzeului Tarii Crisurilor nu i s-a solicitat acordul pentru aceasta lucrare, dupa cum nici Dorina Radovet, din cadrul Compartimentului Protectia Naturii al APM, nu a fost consultata in acest sens", se arata intr-una dintre sesizari.

Totodata, Marianei Vasiu i s-a solicitat o nota explicativa referitoare la avizarea solicitarii de acord de mediu pentru lucrarea de investitii de la clocitoarea din Vadu Crisului. Raspunsul angajatei APM a fost, insa, acela ca proiectul are un impact redus asupra mediului, iar clocitoria nu este amplasata in perimetrul protejat de lege, prin urmare sesizarea nu este fondata.

Ulterior au fost consultati alti doi specialisti. Seful Serviciului Implementare Politici de Mediu, Monika Ciuple, a declarat ca Defileul Crisului a fost declarat rezervatie naturala prin mai multe hotarari atat ale Consiliului Local, cat si ale Consiliului Judetean si prin Legea 5/2000, intrand in situl "Natura 2000 - Padurea Craiului".

Ea a adaugat ca serviciul pe care il conduce are hartile cu delimitarea rezervatiei, insa nici institutia pe care o conduce nu au fost consultata de angajata APM sau de investitor pentru a-i informa in legatura cu obligatiile legale ce le revin in asemenea situatii.

La randul sau, unul dintre consilierii asistenti in cadrul Compartimentului Protectia Naturii, Dorina Radovet, a declarat ca serviciul din care face nu a fost nici el consultat. Totodata, potrivit aceleiasi surse, nu a fost consultat nici custodele legal al rezervatiei, nu a fost solicitat avizul Academiei Romane si nici avizul "Natura 2000 - Padurea Craiului".

De asemenea, directorul APM, Calin Mocan, a spus ca angajata a incalcat o serie de legi, inclusiv Codul de Conduita al functionarilor publici.

Cu toate astea, la fiecare intrunire a comisiei de disciplina au lipsit fie Mariana Vasiu, fie unul dintre membrii comisiei. Astfel, analizarea situatiei si tragerea la raspundere a angajatului APM au fost amanate timp de sase luni, pana cazul a fost clasat.

Zona Defileului Crisului Repede este foarte cautata de turistii care sunt pasionati de alpinism si sporturi montane, fiind una din cele mai frumoase zone din Bihor.