Motivul rediscutarii contributiei BRD in Consiliul Local (CL) este faptul ca reprezentantii bancii au inaintat Primariei o plangere prealabila in care spun ca nu inteleg modificarea cuantumului datoriei, desi calculul este simplu: 100 (numarul locurilor de parcare neconstruite) inmultit cu 7.320 (pretul unui loc).

Practic, consilierii sunt pusi sa arate daca au incredere in propria gandire si daca au tarie de caracter si nu cedeaza presiunii BRD, care intentioneaza sa cheme in instanta municipalitatea.

Marul discordiei il constituie hotararea de Consiliu Local (HCL) 424 din 13 iunie, zi cu ghinion pentru BRD, deoarece consilierii locali si-au dat seama ca pot sa solicite bancii cu 430.000 de euro mai mult decat suma negociata initial de reprezentantii acesteia si executivul Primariei.

Initial, se cazuse de acord asupra sumei de 300.000 de euro, chiar daca aceeasi suma o dat-o deja Banca Comerciala Romana, dar care era datoare cu 40 de locuri de parcare mai putin decat BRD. In sedinta CL din 11 aprilie, consilierii au aprobat, prin hotararea 301, contributia BRD si au stabilit ca termen de plata data de 30 aprilie.

Banii nu au ajuns in contul Primariei pana la expirarea termenului si nici dupa. In sedinta Consiliului din 23 mai, s-a votat hotararea 398, care a schimbat total datele problemei.

Aceasta hotarare, promovata de primarul Emil Boc si rezultata in urma unui demers jurnalistic al ZIUA de Cluj, a stabilit o taxa de 7.322 de euro, taxa care trebuie platita de agentii economici din zona centrala pentru fiecare loc de parcare pe care nu-l pot asigura.

Asadar, in 13 iunie, in momentul in care s-a luat in discutie in CL modalitatea de plata a celor 300.000 de euro de catre BRD, consilierul Stefan Dimitriu le-a atras atentia colegilor ca, in contul celor 100 de locuri de parcare nerealizate, banca ar trebui sa plateasca 73* 000 de euro (100 x 7320 euro). Prin urmare, s-a votat noua contributie la bugetul local pe care trebuie sa o achite BRD.

Banii urmeaza a fi utilizati la construirea parking-ului de 380 de locuri de langa Primarie.

Atitudinea BRD, din ce in ce mai hilara

Desi situatia - asa cum am aratat mai sus - este destul de simpla, conducerea BRD Cluj precizeaza ca HCL 424 este netemeinica si nelegala, insa nu prezinta o motivatie elaborata. Nu intelegem care au fost motivele de fapt si de drept ale modificarii acestei hotarari (HCL 301 din 11 aprilie - n.red.) dupa ce ati semnat inclusiv actul aditional la contractul de concesiune (contractul prin care BRD a primit, in 1994, fara licitatie, terenul de pe Bulevardul 21 Decembrie, pe care s-a construit sediul Sucursalei Cluj a bancii - n. red.), au precizat re-prezentantii BRD in adresa trimisa Primariei in 18 iulie.

Cum explica cei de la BRD faptul ca nu au platit la timp cei 300.000 de euro, suma pe care, de asemenea, o considerau - conform unui comunicat al bancii remis reporterilor ZIUA de Cluj - incorecta, dar acceptata, fara atacarea CL in justitie, deoarece spun ca doreau deblocarea situatiei? Nu am achitat in termen contributia stabilita in sarcina noastra prin Hotararea 301 in primul rand pentru ca suma in cauza nu ne-a fost facturata in conditiile legii si, in al doilea rand, pentru ca nu ni s-a comunicat contul bancar in care sa facem plata (!? - n. red.). Dar esential este ca am acceptat plata, fapt care rezulta si din corespondenta purtata cu Primaria pe aceasta tema, precizeaza conducerea BRD Cluj.

Interesant cum de in corespondenta purtata nu s-a putut strecura si contul Primariei. Reprezentantii bancii arunca din nou vina pe Primarie, la fel ca in anii de dupa 1994, cand au scos vinovati oficialii municipalitatii pentru ne-construirea langa BRD Cluj a unui parking etajat, de realizarea caruia a fost conditionata autorizatia de construire a sediului bancar.

Dupa finalizarea sediului, cei de la BRD au mai cerut, pentru parking, un teren in aceeasi zona, pe langa cei 3400 mp primiti, teren de care muni-cipalitatea nu dispunea. Constructia BRD nu trebuia receptionata fara parcari, au spus unii dintre actualii consilieri locali.

BRD a refuzat varianta oferita de fosta administratie de a construi un parking in Piata Mihai Viteazul, astfel ca s-a ajuns, in 2006, la varianta ca banca sa contribuie financiar la construirea parking-ului Primariei. Contributia se lasa asteptata, caci BRD considera ca 100 de locuri de parcare valoreaza doar 300.000 de euro.

Pe de alta parte, reprezentantii bancii vehiculeaza, mai nou, ideea ca au amenajat din fonduri proprii peste 40 de locuri de parcare. Ceea ce e normal, avand in vedere ca intre timp au mai rasarit agentii BRD in oras.