Maghiarii sunt mai interesati decat romanii de proiectul de exploatare a aurului si argintului de la Rosia Montana (judetul Alba). Cel putin aceasta poate fi concluzia desprinsa in urma dezbaterilor organizate, marti, la Budapesta pe marginea acestei investitii, care s-au intins pana dupa miezul noptii si au durat aproximativ noua ore.

"Ne simtim amenintati"

Una dintre cele mai dure pozitii fata de proiect a adoptat-o secretarul de stat Haraszty Laszlo, liderul delegatiei maghiare care a participat la cele doua dezbateri publice privind proiectul minier. "Cred ca acest proiect nu reprezinta decat un potential real de pericol pentru Ungaria. Nu aduce nimic bun tarii mele, iar avantajele pentru tara dumneavoastra sunt discutabile.

Guvernului maghiar nu-i place ideea minei de la Rosia Montana. Ne simtim amenintati, ne simtim in pericol", a declarat acesta la finalul dezbaterilor de marti.

Este cea de-a doua discutie publica organizata in Ungaria pe aceasta tema, dupa cea de luni de la Szeget. In baza Conventiei de la Espoo, Romania, ca tara semnatara, este obligata sa isi consulte vecinii in cazul unor proiecte care ii pot afecta si pe acestia.

La intalnirea de marti au participat aproximativ 300 de persoane. Numarul celor care au cerut lamuriri sau au tinut sa-si exprime protestul impotriva proiectului de la Rosia Montana a depasit 40, atat la Szeged, cat si la Budapesta, din aceasta cauza dezbaterile durand sapte, respectiv noua ore.

Unii dintre vorbitori si-au exprimat temerea repetarii unui nou dezastru ecologic, asa cum s-a intamplat in anul 2000 la Baia Mare, cand poluarea raului Tisa cu cianide a provocat distrugerea florei si faunei piscicole.

In replica, reprezentantii companiei "Gabriel Resources", actionarul majoritar al SC "Rosia Montana Gold Corporation", le-au spus celor aproximativ 300 de persoane prezente in sala ca intre proiectul din Muntii Apuseni si conditiile de la Baia Mare exista diferente majore, una dintre ele fiind materialul de constructie a iazului de decantare.

O alta diferenta, extrem de importanta, in opinia vicepresedintelui companiei, John Aston, si care a starnit proteste in sala, este aceea ca Rosia Montana este situata la o distanta mult mai mare de granita Romaniei cu Ungaria.

Intrebat ce se va intampla daca "Gabriel Resources" nu va primi acordul de mediu si permisul de functionare, vicepresedintele Aston a replicat ca "atunci, terenul ar deveni foarte ieftin in Rosia Montana".