Constructia drumului de acces spre viitoarea fabrica "Bosch" de la Blaj (judetul Alba) a fost demarata ilegal, sustin consilierii locali ai PSD, care au pregatit un adevarat rechizitoriu la adresa primarului si a viceprimarului din municipiu.

Fostul primar al orasului, Ioan Solea (PSD), actual consilier, impreuna cu cei patru colegi ai sai, acuza mai multe ilegalitati in constructia caii de acces, a rigolelor si a trotuarelor (care vor costa in total aproximativ un milion de euro).

Este vorba, in primul rand, de faptul ca lucrarile au demarat prin scoaterea din circuitul agricol si din domeniul public de interes national a unei suprafete de 12.225 mp, aflata in administrarea Academiei Agricole, respectiv a Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Vini-Viticole Blaj.

Pentru a putea fi construit acest drum Ð sustin alesii locali - era nevoie de promovarea si aprobarea unei hotarari a Guvernului, precum si de plata unei taxe pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului.

De asemenea, grupul celor cinci consilieri PSD a mai mentionat ca "s-au ocupat abuziv si unele portiuni de teren aflate in proprietatea SC "Loreley Trans" SRL Blaj si SC "Mega Construct Ind" SRL, care au actionat in Justitie Consiliul Local, obtinand ordonante presedintiale de sistare a lucrarilor".

Consiliul Judetean a alocat zece miliarde lei vechi special pentru constructia drumului, insa Consiliul Local, la initiativa primarului municipiului, Alexandru Bacila (PNL), a schimbat destinatia a sase miliarde pe care i-a folosit pentru alte reparatii. Pentru continuarea lucrarilor la drumul de acces spre investitia "Bosch", CL a contractat in schimb un credit.

Primarul a spus ca actiunea sa a fost legala intrucat banii erau dati de CJ pentru reechilibrare bugetara, iar suma finala care a fost alocata pentru acest proiect este aceeasi: 10 miliarde.

PSD s-a opus proiectului de asociere cu "Bosch"

In sedinta din 10 octombrie 2005, consilierii PSD s-au opus contractului de cooperare intre Consiliul Local Blaj, Consiliul Judetean, furnizorii de utilitati si SC "Bosch Rexroth" SRL Romania. Motivul a fost acela ca aceasta companie nu era inregistrata la Oficiul Registrului Comertului.

"Pana in 30 iunie 2006, in cazul neexecutarii la timp si necorespunzator a lucrarilor, municipiul Blaj se declara raspunzator fata de SC "Bosch Rexroth" SRL Romania", se precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii de PSD Alba.

Primarul contraataca

Primarul Bacila a recunoscut ca au fost probleme cu terenurile, dar a afirmat ca ele s-au rezolvat. Statiunea Viticola si-a dat acordul pentru un schimb de folosinta a terenurilor, deci practic locatia drumului a ramas aceeasi.

Referitor la firmele care au acuzat ca le-a fost incalcat terenul, edilul a spus ca societatile respective au obtinut terenuri la schimb, astfel incat si aceasta problema s-a rezolvat.

"Daca nu incepeau lucrarile, oamenii aia plecau. "Bosch" este o firma serioasa. Ar trebui sa ne gandim la finalitate", a adaugat Bacila.

La randul sau, viceprimarul Gheorghe Rotar a spus ca PSD nu face decat sa "aduca un deserviciu fantastic prin faptul ca se leaga de un investitor strategic care nu doreste implicarea in nici un scandal".

Viceprimarul vinde oua

Mai mult, social-democratii l-au acuzat pe viceprimar ca isi completeaza veniturile vanzand oua, printr-o firma la care este asociat, Spitalului Municipal Blaj, aflat sub autoritatea Primariei. "D-l viceprimar este asociat, impreuna cu sotia, la SC "Agrorot" SRL Blaj, care are ca obiect principal producerea si comercializarea oualor de gaina.

Sotia d-lui viceprimar a fost numita, dupa alegerile din 2004, in functia de asistent sef la Spitalul Municipal Blaj, aflat sub autoritatea Consiliului Local. Spitalul s-a aprovizionat cu oua cu precadere de la firma familiei Rotar, iar d-l viceprimar a semnat pentru SC "Agrorot" SRL mai multe facturi de livrare a oualor catre spital", se mai arata in documentul semnat de liderii PSD.

In replica, viceprimarul a spus ca firma sa vinde oua institutiei medicale din anul 2000, cand la guvernare erau social-democratii, si ca oricum nu are nici o putere asupra institutiei medicale. Despre sotia sa a spus ca nu este incompatibila intrucat, desi este administrator al firmei, ea nu detine o functie de conducere la spital.