Saracia sau disperarea ii impinge pe tot mai multi oameni sa isi "rupa" din corp un organ sanatos pentru a-l vinde suferinzilor pe bani grei. Ziarele de mica si mare publicitate din Banat abunda in anunturi de genul "donez rinichi". "Donez" e doar un fel de-a spune pentru ca, in realitate, generoasa oferta nu e altceva decat o "tranzactie" de zeci de mii de euro.

Legea penala romaneasca pedepseste cu inchisoare de pana la cinci ani transplanturile contra-cost. Acest lucru nu pare, insa, sa-i sperie pe unii "donatori" de organe si cu atat mai putin pe bolnavii aflati de ani buni pe lista de asteptare a clinicilor, pentru transplant.

Exista oameni care, contra unor sume intre 10 si 15 mii de euro, sau chiar mai mari, sunt dispusi sa renunte, fara sa stea pe ganduri, la un rinichi sanatos. Este si cazul unei femei de 62 ani din orasul timisean Lugoj. Rozalia F. este hotarata sa isi vanda un rinichi pentru a-si putea cumpara o casa.

Batrana locuieste intr-un apartament aflat intr-un imobil retrocedat, iar proprietarul i-a pus in vedere sa paraseasca locuinta. Din pensia modesta, de aproximativ un milion de lei vechi, Rozalia nu-si poate permite nici sa stea cu chirie, cu atat mai putin sa-si cumpere o locuinta.

Nici cei trei fii pe care ii are nu o pot ajuta, deoarece si ei locuiesc in chirie si au venituri la fel de modeste.

In disperare de cauza, pensionara s-a decis sa-si vanda un rinichi. I s-a oferit un miliard de lei, insa tranzactia a cazut deoarece persoana interesata nu a mai contactat-o.

"Nu mi-e frica de moarte"

Daca unii traiesc adevarate drame, care ii imping la acest tip de gesturi disperate, altii, in schimb, sunt hotarati sa isi "rupa" o bucata din corp doar din... hobby. In aceasta situatie se afla un timisorean de 39 de ani, care a decis sa-si vanda un rinichi pentru a cumpara masina mult visata.

El a acceptat sa stea de vorba, sub protectia anonimatului, cu reporterul "Romaniei libere", asa ca in cele ce urmeaza ii vom spune "Victor".

Electronist de meserie si neinsurat, barbatul marturiseste ca s-a decis sa-si vanda un rinichi pentru a-si putea achizitiona un BMW in valoare de 10.000 euro. "Am primit deja doua oferte, una de 10.000 si alta de 15.000 euro", spune Victor. A acceptat-o, evident, pe cea de-a doua.

"M-a contactat un barbat din Dumbravita, care se afla intr-o situatie disperata. Am aflat ca e grav bolnav si ca ii functioneaza ambii rinichi doar la aproximativ 15 la suta din capacitatea normala", mai povesteste Victor. El mai sustine ca nu doar ratiuni de ordin material l-au determinat sa renunte la un rinichi, ci la fel de mult ar fi cantarit si dorinta de a ajuta pe cineva.

Aceasta a fost inspirata, poate, si de experienta prin care a trecut in urma cu cativa ani chiar sora lui, care a avut, de asemenea, mari probleme cu rinichii.

"Pot foarte bine sa traiesc si cu un singur rinichi. Oricum, nu mi-e frica de moarte. Si daca mai traiesc un singur an, macar sa stiu ca mi-am implinit visul. Daca nu profit acum, cat inca sunt tanar, pe urma va fi prea tarziu", a mai explicat barbatul.

Impreuna cu potentialul primitor al rinichiului, Victor a prospectat indelung "piata" transplanturilor romanesti. Au ales in final Clujul, unde chiar luna viitoare s-ar putea sa aiba loc interventia chirugicala ce ii va aduce masina mult visata.

Barbatul este, insa, constient ca obtinerea de foloase materiale in urma transplantului incalca mai multe paragrafe din Legea 95/2006, pentru care risca intre 3 si 5 ani de inchisoare. Acesta este, de altfel, motivul pentru care anunturile din ziare sunt publicate sub masca unor oferte umanitare, complet dezinteresate.

Si cum romanul este inventiv, s-a gasit o rezolvare si pentru aceasta chestiune. "In actele ce vor fi intocmite pentru transplant nu va fi trecuta nici o suma de bani, aceasta fiind stabilita in urma unui acord intre donator si primitor", mai spune Victor.

In judetul Timis, pe lista de asteptare pentru transplant figureaza 126 de bolnavi, cel mai vechi caz fiind inregistrat inca din anii '80. Pe de alta parte, la Politie nu se afla in lucru nici un dosar care sa vizeze transplanturile ca afacere.

"Nu am primit nici o sesizare in acest sens", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ, comisarul-sef Serban Pittner.