Ministrul Educatiei, clujeanul Mihail Hardau, este implicat din nou intr-un scandal. Dupa problemele legate de Bacalaureat si Capacitate, de data aceasta, Hardau este acuzat de trafic de influenta.

Ministrul clujean si inspectorul scolar general al Capitalei, Cristian Alexandrescu, sunt acuzati de fostul director al Liceului “Dante Alighieri” din Bucuresti ca au facut presiuni asupra lui pentru a-l scapa de repetentie pe fiul procuroarei Viorica Stoica.

Elevii de la “Dante Alighieri” risca sa fie cei mai afectati de situatie, intrucat tot personalul institutiei ameninta cu demisia, din solidaritate cu fostul director al institutiei, demis printr-un ordin al Inspectoratului.

Scandalul cu privire la presiunile la care a fost supus directorul liceului bucurestean “Dante Alighieri” de insusi ministrul Educatiei, Mihail Hardau, scade tot mai mult credibilitatea sistemului de invatamant romanesc.

Dupa problemele grave aparute la testele nationale de Capacitate si la Bacalaureat, ministrul Hardau este acuzat de aceasta data ca ar fi facut presiuni asupra directorului unui liceu bucurestean pentru ca un elev sa scape de repetentie.

Nastase Creciun, directorul liceului “Dante Alighieri” din Capitala, l-a acuzat grav la inceputul acestei saptamani pe ministrul Educatiei ca a facut presiuni asupra lui pentru ca fiul procuroarei Viorica Stoica sa treaca anul scolar.

Acuzatia directorului loveste si in inspectorul scolar general al Capitalei, Cristian Alexandrescu, care a incercat sa-l convinga pe director sa faca la randul lui presiuni asupra cadrelor didactice ale elevului, pentru ca acesta sa fie promovat.

Directorul sustine ca presiunile au fost facute atat pe baza unei plangeri formulate de mama elevului, procuroarea Viorica Stoica, delegata la Guvern, cat si prin repetate telefoane din partea unor superiori. Chiar ministrul Hardau a contribuit la declansarea acestei situatii, printr-un memoriu in care cerea rezolvarea favorabila a situatiei.

Totodata, directorul sustine ca nu a fost numit in functia de director interimar la conducerea liceului, dupa expirarea mandatului, deoarece a refuzat sa rezolve cererea.

Hardau se ascunde dupa deget

In tot acest scandal, cum era de asteptat, Hardau se “spala pe maini” si arunca vina in curtea vecinului. Acesta a declarat ca prin actiunea lui a dorit ca viitorul copilului sa nu fie afectat, din cauza unor eventuale greseli pe care le fac directorii, profesorii sau secretarele.

Mai mult, ministrul a sustinut ca nu o cunoaste pe procuroare, mama copilului, si ca aceasta s-a prezentat in audienta ca orice alta persoana. De fapt, procuroarea Viorica Stoica a fost cea care l-a acuzat public, anul trecut, pe procurorul general de la acea vreme, Ilie Botos, ca i-ar fi luat dosarul privind fraudarea alegerilor.

Stoica a avut mai multe iesiri publice impotriva lui Botos, pe care l-a acuzat ca facea “jocurile PSD”. Chiar a fost implicata intr-un scandal de coruptie, fiind citata la DNA pentru presupuse fapte de coruptie in dosarul mafiotului italian Riccardo Orlandino.

Directorul, schimbat din motive intemeiate

Ideea este sustinuta sus si tare si de reprezentantii Inspectoratului Scolar General al Capitalei (ISG), care ne-au declarat ca nici nu se pune problema ca le-ar cunoaste pe cele doua persoane, mama si fiu, care se invart in jurul scandalului. Totodata, acestia neaga vehement acuzatiile care i-au fost aduse inspectorului scolar general, Cristian Alexandrescu.

Principala lor motivatie este aceea ca elevul ar fi scapat de repetentie, daca s-ar fi facut presiuni asupra directorului. “Eu nu o cunosc personal pe doamna Stoica si nici pe fiul ei. Dar daca ar fi fost vorba de astfel de presiuni, atunci acel elev ar fi trebuit sa promoveze clasa, lucru care evident nu s-a intamplat. Daca au existat astfel de presiuni, se pare ca ele au fost fara rost.

Oricum noi nu dorim in nici un caz sa se pierdem credibilitatea, asa ca nu ne-am incurca cu astfel de treburi”, ne-a declarat Marian Banu, inspector de imagine din cadrul ISG Bucuresti.

Cat despre demiterea din functie a lui Nastase Creciun, inspectorul este de parere ca toata aceasta poveste este de fapt numai un subiect de presa, singurul vinovat pentru cele intamplate fiind directorul, care nu s-a prezentat la examen.

“Sunt de parere ca nu e singular cazul de la Alighieri, doar ca directorul a facut scandal pentru ca si-a pierdut functia. De ce credeti ca au aparut abia acum informatiile, cand si-a pierdut functia? Daca au fost presiuni de ce nu le-a dat la iveala in iunie, cand se incheie situatia de an scolar.

De fapt, directorul nu s-a prezentat la concurs pentru ocuparea postului, nu si-a depus dosar, prin urmare nu are nicio justificare pentru scandalul pe care il face. Si in alte licee profesorii nu s-au prezentat la examen, dar nu au facut scandal.

Inspectoratul a numit deja, prin delegare, un inlocuitor la “Dante Alighieri”, care oricum nu a stralucit prea mult prin rezultate, in ultima vreme”, a precizat Banu.

Profesorii ameninta cu demisia

De cealalta parte, la liceul bucurestean situatia nu e nici pe departe rezolvata. Profesorii au organizat un miting de protest impotriva deciziei luate de inspectorat.

Ca urmare a demiterii directorului Nastase Creciun, toate cadrele didactice din liceu isi vor da demisia, inclusiv portarul, dupa cum a afirmat Alina Coco, profesoara de limba romana si fosta membra a Consiliului de Administratie al liceului. Situatia i-ar afecta in acest sens pe elevii liceului, care risca sa nu ia startul in noul an scolar.

Deocamdata, doar directoarea adjuncta nu si-a dat demisia, insa si aceasta isi pastreaza functia doar temporar pana la rezolvarea unor acte, a precizat Alina Coco. Aceasta afirma ca s-au mai facut presiuni asupra conducerii liceului pentru a rezolva situatii asemanatoare cu cea a elevului Del Cet Andrei.

Profesoara este convinsa ca in toata tara exista astfel de cazuri, dar nu au fost facute publice. Alina Coco precizeaza ca elevul in cauza este acum repetent ca urmare a celor cinci corigente acumulate.

Razbunare pentru “D-nul Goe”

Profesoara a realizat un rezumat al situatiei elevului Del Cet Andrei. Conform profesoarei de la “Dante Alighieri”, mama elevului s-a prezentat la liceu in momentul in care a sesizat ca situatia fiului ei este grava. Viorica Stoica a prezentat o adeverinta medicala prin care reiesea ca elevul nu se poate prezenta la scoala.

In ciuda acestui fapt, Del Cet Andrei a continuat sa se frecventeze cursurile la scoala. Situatia scolara a elevului a fost incheiata, fiind declarat repetent. La o luna dupa aceasta, s-au facut presiuni de la Inspectoratul Scolar Bucuresti asupra directorului Creciun pentru a rezolva situatia elevului repetent, insa acest lucru este imposibil de realizat, a adaugat Alina Coco.

Reprezentanta liceului bucurestean a precizat ca demiterea directorului Creciun a fost un act de razbunare, in conditiile in care acesta mai avea dreptul de a se prezenta la urmatoarea etapa de concurs de director, conform metodolgiei de desfasurare a concursului de director.

Coco a declarat ca absenta directorului de la concursul de director a fost motivata de probleme grave de familie si directorul liceului era delegat pentru urmatorul concurs.

Alina Coco a declarat ca “acum a fost adusa de la Inspectoratul Capitalei o necunoscuta care nu a dat niciodata concurs de director de liceu, nu cunoaste limba italiana, iar la liceul nostru este necesara cunoasterea limbii italiene, deoarece au loc intalniri cu ambasadori si alte personalitati, se preda in limba italiana”.