In organizarea Consiliului judetean Alba si a Teatrului de papusi „Prichindel” din Alba Iulia, in perioada 4 - 8 octombrie la Alba Iulia se va desfasura editia I, pilot, a Festivalului de teatru „Povesti pentru copii si oameni mari”.

Parteneri la aceasta curajoasa initiativa sunt: UNITER, Teatrul Odeon Bucuresti, Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru - sectia romana, La Maison des Illustrateurs Paris, Institutul Suedez, Casa de cultura a sindicatelor Alba Iulia, Casa de cultura a studentilor Alba Iulia si Pub 13.

Organizatorii isi propun ca, incepand de anul viitor, acest festival sa devina international.

Cu un buget alocat de Consiliul judetean de 2,5 miliarde ROL, organizatorii au reusit ca anul acesta sa inscrie pe lista participantilor nume prestigioase: Teatrul „Odeon” din Bucuresti, Teatrul National Constanta, Coca Bloos, Maia Morgenstern, Adriana Trandafir, Dorina Lazar, Rodica Mandache, Tatiana Iekel, regizorul Alexandru Dabija si multi, multi altii.

Asa cum ne-a relatat d-na Ioana Vieru, directoarea Teatrului „Prichindel” si a Festivalului, teatrele care si-au anuntat prezenta si actorii ce vor veni la Alba Iulia nu au cerut onorarii, intelegand importanta unui astfel de eveniment cultural si faptul ca banii sunt putini.

Entuziasmul organizatorilor este sporit si de faptul ca au gasit toata intelegerea nu doar la colegii de breasla, ci si la Consiliul judetean Alba, care a incurajat acest proiect, cel mai mare la nivel judetean pana in acest moment.

Organizatorii doresc ca acest festival sa devina unul international incepand de anul viitor si, cu aceasta ocazie, sa se materializeze un alt proiect important pentru municipiu, acela al unui teatru „pentru oameni mari” la Alba Iulia.

In acest sens, d-l Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba, a declarat ca exista un proiect de hotarare pentru infiintarea unui teatru, proiect care va fi supus dezbaterii consilierilor judeteni.

Festivalul va cuprinde, desigur, reprezentatii dramatice, insa, pe langa acestea, se vor desfasura si alte actiuni, cum ar fi atelierele de lucru pentru profesionistii breslei si pentru copii, auditii radiofonice, lansari de carte, chiar si reprezentatii pentru copiii internati in spitale.