Situatie incredibila la PSD: desi acum cateva luni Mircea Geoana se plangea de faptul ca partidul se afla in pragul falimentului, iar zilele trecute social-democratii s-au trezit cu sechestru pe conturi, pentru o datorie de trei miliarde lei acumulata in campania electorala si neachitata pana in prezent, PSD a fost anul trecut cel mai bogat partid din Romania.

In ciuda faptului ca se afla in opozitie, social-democratii au avut cele mai mari venituri, desi nu toate legale, la care se adauga, iata, rusinea patita zilele trecute. Aceste fapte au fost dezvaluite recent de un raport al Curtii de Conturi privind finantarea partidelor politice in 2005, precum si finantarea campaniilor electorale, dupa alegerile locale partiale de anul trecut.

Raportul a avut in vedere pusculitele principalelor partide politice de pe scena romaneasca: PNL, PD, PSD, PRM, PC, UDMR si Alianta D.A. PNL- PD. PSD ramane in esenta sa un partid disciplinat, anul trecut fiind formatiunea politica cu cele mai insemnate incasari din cotizatiile membrilor de partid.

Dovada a faptului ca pensionarii si agricultorii nevoiasi, adica imensa majoritate a electoratului pesedit, stiu sa-si respecte indatoririle, spre deosebire de cei pe care i-au ales.

In plus, principalul partid de opozitie a beneficiat si de cele mai mari subventii de la bugetul de stat, PSD-ul cel atat de mult acuzat de coruptie primind de la bugetul dirijat de dusmanii sai de moarte din Alianta nu mai putin de 30% din totalul banilor destinati tuturor celor sapte partide parlamentare.

Astfel, din cei 7.030.000 RON dati de la buget partidelor, PSD-ului i-au revenit aproape 2.000.000 RON, pe locul doi, dar la mare distanta aflandu-se PNL, care a primit de la ministerul omului sau, Sebastian Vladescu, „doar” 1.375.557 RON. PRM completeaza podiumul, cu 1,12 milioane RON, democratii primind si ei 1,1 milioane RON.

De-a dreptul induiosatoare este constiinciozitatea membrilor simpli din PSD, partidul baronilor adunand anul trecut din cotizatiile amaratilor nu mai putin de 4.242.565 RON, aproape dublu fata de cotizatiile tuturor celorlalte partide la un loc. Pentru exemplificare, PNL a primit 1.444.476 RON, iar PD doar 357.403 RON.

Per total, beneficiind de cea mai insemnata felie de la buget, dar si de o masa fidela de membri de partid, PSD a avut anul trecut o avere de 7.246.780 RON (peste doua milioane euro), in timp ce PRM a fost cel mai sarac partid, adunand din subventii, cotizatii, donatii etc numai 1.682.944 RON.

Iar pentru a ne face o idee asupra banilor care ruleaza prin conturilor partidelor politice, Curtea de Conturi arata si totalul veniturilor incasate de cele sapte formatiuni politice anul trecut: 25.387.434 RON, ceea ce reprezinta echivalentul a aproape 10.000.000 dolari.

Culmea marlaniei politice: PSD cere membrilor amarati sa cotizeze pentru plata datoriilor

Dincolo de sumele astronomice rulate- nemeritat, ar spune, cu siguranta, majoritatea covarsitoare a romanilor- de partidele politice, ramane problema paradoxala a PSD.

Cel mai bogat partid din Romania, cu cele mai mari subventii si cele mai impresionante cotizatii, care a avut o „cifra de afaceri” pe 2005 de peste doua milioane euro, nu a gasit un „mizilic” de trei miliarde lei pentru a-si achita datoriile din 2004 si a scapa de rusine.

Tabloul este cu atat mai penibil sau poate cu atat mai grav, cu cat, ieri, Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului Romaniei si vicepresedinte al PSD a solicitat public tuturor membrilor de partid sa cotizeze fiecare cu cat poate pentru a se aduna cele trei miliarde.

In conditiile in care baronii pesedisti se bucura, nemeritat, de fidelitatea si constiinciozitatea unor categorii devenite defavorizate tocmai in urma guvernarii lor, cererea formulata ieri de Vacaroiu reprezinta o mostra de marlanie politica.

Senatorul pesedist s-a scociorat in buzunare in fata camerelor de luat vederi, a scos o bancnota de un milion si a spus ca aceia sunt toti banii lui, dar ca si-ar putea rupe de la gura cinic milioane de lei pe luna pentru a-si ajuta partidul. Vacaroiu a indemnat apoi toti membrii PSD sa faca la fel, precizand ca social-democratii nu se incurca ei in trei miliarde si ca isi vor plati datoriile.