In Penitenciarul Poarta Alba nu intri usor decat daca esti certat rau de tot cu legea.

Mici gainari, violatori sau criminali periculosi - la Poarta Alba sunt cu totii, „cazati” in conditii mai mult sau mai putin apropiate de standardele cerute de Uniunea Europeana , care ne invata ca suntem datori sa le oferim si celor care au calcat „stramb” conditii umane de detentie. Ca doar, vorba aia, sunt si ei oameni.

Nu putine au fost cazurile, de-a lungul timpului, cand in penitenciare au izbucnite revolte sau au stari conflictuale, greve - in sensul refuzului detinutilor de a se hrani - pe fondul conditiilor mizere de detentie. La Penitenciarul Poarta Alba mai rar sa auzi insa despre asa ceva. Poate si pentru ca informatiile razbat destul de greu din „interior” in afara.

Pe adresa redactiei au sosit, in mai multe randuri, cateva scrisori de la detinutii din Poarta Alba. Unele in care cei incarcerati acuzau conducerea Penitenciarului Poarta Alba ca fura din alimente sau ca inlesneste furtul de combustibil din conductele care trec prin zona inchisorii. Dar... nimic confirmat pana la ora actuala.

Una dintre cele mai recente scrisori din partea unui detinut aflat la Poarta Alba se refera, de aceasta data insa, la starea de sanatate a celui care ne relateaza ca se numeste Eugen M., nascut in data de 24 februarie 1957. Potrivit acestuia, motivul pentru care a fost incarcerat este trecerea ilegala a granitei de stat. „Nu aveam alta solutie, eram disperat.

In anul 2004 m-am eliberat din Penitenciarul Arad, pe data de 1 septembrie, iar pe 3 septembrie am trecut frontiera la unguri, deoarece in Romania nu aveam nici o sansa sa supravietuiesc”, sustine autorul scrisorii, care precizeaza ca este bolnav de TBC si, totodata, cardiac.

Iar de aici... si motivul pentru care detinutul ne scrie, nu de alta, dar de puscarie nu il poate scapa nici un ziar din Romania, poate doar un avocat prea destept care sa gaseasca cine stie ce chichita in legile si asa destul de prost facute.

Asadar, motivul pentru care detinutul ni s-a adresat este acela ca nu i se respecta nici un drept in sensul tratamentului - cel putin asa sustine Eugen M., care adauga in scrisoarea sa ca din data de 6 septembrie a intrat in greva foamei. „Nu mi se respecta nici un drept, din acest motiv am declarat «refuz de hrana» pentru ca imi sunt incalcate drepturile de om (...).

Nu pot ajunge la domnul director al penitenciarului”, ne mai relateaza Eugen M., care sustine in scrisoarea sa ca: „Pana nu mi se da tratamentul medical conform legilor in vigoare si regimul alimentar TBC, deoarece prin lege peniternciarul este obligat sa-mi asigure asistenta medicala, refuz hrana”. Ca o concluzie, Eugen M. ne mai adreseaza rugamintea de a inmana conducerii penitenciarului cererile sale. Lucru imposibil pana acum, motivul fiind acela ca la Penitenciarul Poarta Alba accesul nu este chiar atat de simplu, directorul institutiei fiind parca la nesfarsit ocupat.

Vom reveni.