Profesorii mureseni nu boicoteaza inceputul anului scolar. Cu toate ca majorarea de 60 la suta oferita de Guvern o considera o pacaleala, reprezentantii sindicatelor din judetul Mures au anuntat inceperea in conditii normale a cursurilor scolare * In data de 15 septembrie va avea loc un miting la Bucuresti, organizat de trei sindicate din invatamant, Federatia Sindicatelor Libere, Federatia

Spiru Haret si Alma Mater, tema este tocmai legea salarizarii, care era cuprinsa in acordul semnat anul trecut si care nu a fost realizata * Boicotul anului scolar ar putea veni de la Autoritatea de Sanatate Publica, care a dat aviz negativ sanitar pentru jumatate din unitatile scolare

Promisiunea Guvernului de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 60% a fost acceptata in Mures foarte bine, daca ar fi sa tinem cont de reactiile liderilor celor trei sindicate care activeaza pe raza judetului.

Cu toate ca pana acum majorarile salariale din invatamant au depasit cu 1,6 la suta inflatia, acest lucru nu inseamna imbunatatirea situatiei in invatamant. Am putea afirma chiar ca salariile nu sunt stimulative, comparativ cu ceea ce s-a intamplat cu chenzina din alte sectoare bugetare, ca sa nu mai vorbim de mediul privat.

Mentionam ca in programul de guvernare, actualul guvern s-a angajat fata de personalul didactic la o majorare cu 60 la suta, dar in acest moment adica penultimul an de mandat, s-a ajuns la o majorare cumulata in jur de 20 la suta din procentul promis.

"Noi solicitam ca noua lege de salarizare sa cuprinda o majorare esalonat pe urmatorii doi ani de guvernare si sa schimbam raportul acesta care este dezavantajos pentru invatamant", ne-a declarat Cornel Crucean, liderul FSLI Mures, legat de noile negocieri purtate intre guvernanti si sindicate.

Cu tot izul de contestare a angajamentelor guvernamentale, Crucean a afirmat ca membrii sindicatului pe care il prezideaza vor iesi in strada in 15 septembrie la fel ca alte filiale ale FSLI, dar se vor prezenta la cursuri normal.

Nici liderul Sindicatului Functionarilor Publici si al Personalului Contractual, Felicia Ionescu, nu s-a exprimat pro-boicot, desi in declaratia pe care a acordat-o cotidianului nostru a recunoscuta ca: "Solicitam respectarea angajamentelor facute in campania electorala si asumate prin programul de guvernare".

Desi a recunoscut ca Guvernul a fost neserios, presedintele Spiru Haret a fost de aceeasi parere ca si colegii sai din sindicate: vor trimite delegati la miting, la Bucuresti, dar anul scolar 2006-2007 va debuta la 15 septembrie.

Probabil ca teama sindicalistilor vine din experienta anului trecut, cand au obtinut dupa zilele de greva generala o majorare salariala echivalenta cu sumele pe care nu le-au incasat prin neprezentarea la cursuri.

Precizam ca liderii mai multor organizatii sindicale din invatamant au anuntat, saptamana trecuta, dupa intalnirea pe care au avut-o cu ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, ca vor boicota inceputul anului scolar 2006 - 2007 printr-un un miting. Acestia urmeaza sa picheteze peste trei zile Palatul Victoria pana cand vor fi rezolvate toate probleme ridicate de profesori.

Boicot ASP

Daca sindicalistii mureseni s-au declarat atat de multumiti de oferta guvernamentala, boicotul ar putea veni din cu totul alta directie, si anume din partea Autoritatii pentru Sanatate Publica.

Pana in prezent, inclusiv cu recolta de ieri, cand altor 10 unitati scolare li s-au retras autorizatiile de functionare, statistica ASP a ajuns la o cifra dramatica. 136 de unitati scolare neautorizate, aproape 350 cu autorizatii temporare si cu program de conformare, iar 8 unitati inchise, adica aproape 45% din cele 1077 de institutii de invatamant din Mures.

Directorul executiv al ASP, Silviu Morariu, ne-a declarat ca si mai tragic este faptul ca din cele 789 de unitati aflate in mediul rural, 468 nu au sursa de apa.

Morariu a recunoscut ca a solicitat institutiei prefectului ca incepand de saptamana viitoare sa invite primarii si directorii de scoli la o evaluare la sange a situatiei scolilor, gradinitelor si anexelor si a pentru a se stabili planul de reabilitare, acolo unde este posibil.

"Vom da termen 31 octombrie pentru unitatile care trebuie reparate urgent pentru ca pun in pericol viata copiilor, iar pentru cele autorizate temporar vom elabora planurile de conformare cu termen pana in 2008, dar cu etape intermediare foarte clare", a recunoscut directorul ASP.

Acesta a avertizat ca daca cineva va indrazni sa intre in cele 8 unitati scolare inchise la Dumbravioara, Dileul Vechi, Goreni, Corbesti, Tirimioara (Bistra Vale s-a redeschis), el, personal, va sesiza parchetul pentru ca prin astfel de actiuni ar fi pusa in pericol nu doar sanatatea, dar chiar si viata elevilor.

Actiunile de control ale ASP vor continua pana la sfarsitul lunii, cand evaluarea tututor unitatilor de invatamant va fi finalizata, Morariu afirmand ca, probabil, vor fi inchise sau nu vor beneficia de autorizatie si alte unitati de invatamant.

"Am inteles tinta Guvernului ca fiind majorarea cu 60 la suta pe perioada mandatului de guvernare, dar daca-l comparam cu alte categorii bugetare se constata ca majorarile in alte sectoare au fost mai substantiale.

Obiectivul nostru este ca sa ne apropriem ca nivel de salarizare al celorlalte sectoare bugetare, incepand cu magistrati, politie si ministrul de Interne", a declarat presedintele Sindicatului de Invatamant Preuniversitar, Cornel Crucean.

"Reprezentantii guvernului au fost neseriosi, in ceea ce priveste acordul semnat. Ei s-au angajat sa elaboreze pana in 15 aprilie o noua lege a salarizarii si ca vor veni cu documente concrete privind majorarea salariala, ceea ce n-au facut", a declarat presedintele Sindicatului Spiru Haret, Ioan Sacarea