Ziua de 14 septembrie este dedicata praznicului Inaltarii Sfintei Cruci. An de an, in aceasta zi, manastirea Dervent din judetul Constanta devine un adevarat centru spiritual.

Incepand cu 13 septembrie, mii de pelerini din intreaga tara isi vor indrepta pasii catre acest loc sfant pentru a participa la hram si pentru a se inchina Crucilor de Leac, datorita carora ziua hramului este numita de catre crestinii dobrogeni „Sarbatoarea Derventului”.

Darul facerii de minuni, cu care sunt inzestrate crucile de piatra, a caror inceput se pierde in negura istoriei, face ca in fiecare an milioane de credinciosi sa treaca pragul manastirii.

Cu acesta ocazie, miercuri seara, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de priveghere la manastirea Dervent, in cadrul careia va fi calugarit tinarul Gelu Bandarica, vietuitor al manastirii din anul 1999, care s-a hotarat sa isi dedice viata intelegerii tainelor crestine si sa le transmita celorlalti prin intermediul icoanelor pe care le zugraveste cu multa daruire.

In alta ordine de idei, pentru cei care vor sa depuna pomelnice la Manastirea Dervent dar nu au timp sa se deplaseze pana acolo, pot opta sa trimita aceste pomelnice direct pe site-ul manastirii. Astfel, pot fi trimise on line pomelnice pentru cei vii sau pentru morti, parastase, acatiste, si se poate face chiar si Sfantul Maslu, pentru cei aflati in suferinta.

Pe site se specifica si faptul ca pentru aceste pomelnice nu exista o suma fixa, fiecare doritor putand da dupa puterea si dorinta sa. Sumele trebuie trimise fie pe adresa manastirii fie intr-un cont deschis pentru acest lucru, specificandu-se si numarul de ordine primit dupa trimiterea pomelnicului, „pentru o mai buna recunoastere”.

Speram insa ca aceasta recunoastere nu se face insa in functie de suma trimisa de credinciosi, si ca marimea sumei influenteaza in vreun fel citirea lor.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca unul dintre cele sapte pacate capitale pomenite in Biblie este lenea, care se pare ca este incurajata in acest fel, chiar daca ideea in sine, aceea de a fi in pas cu lumea tehnologizata de astazi, este in fond buna. Deja putem vedea slujba de Inviere pe monitorul calculatorului, fara a parasi confortul propriei locuinte. Va veni oare si o zi in care ne vom putea spovedi on line?