Coruptie in uniforme

Biroul Vamal Ploiesti este zguduit in aceste zile de un cutremur declansat de o actiune a procurorilor anticoruptie. Oamenii legii au retinut pentru 24 de ore 14 lucratori vamali, in frunte cu Liviu Jianu, nimeni altul decit adjunctul sefului biroului din Ploiesti. Acestia sint: Silvia Chiru, Nicolae Oprea, Emil Horobet, Carmen Dumitru, Daniela Barbu, Dumitru Goroanga, Viorel Dutu, Nicolae Sitoianu, Mircea Onda, Ion Roman, Cristian Firimita, Vasile Necula si Matilda Radulescu.

Potrivit procurorilor Departamentului National Anticoruptie, in perioada noiembrie 2005-august 2006, acestia ar fi pretins si primit de la comisionarii vamali mai multe bunuri si sume importante de bani pentru urgentarea formalitatilor de vamuire a mai multor firme de import/export. Surse judiciare sustin ca cei 14 angajati ai Biroului Vamal Ploiesti isi facusera un obicei din a-i "taxa" pe comisionari doar pentru a-si face datoria, ei fiind denuntati la DNA.

Lunar, acestia incasau 400 de milioane de lei vechi constind in bani, dar si produse, cum ar fi pungi de cafea sau sticle de bauturi fine. Dupa audieri-maraton, marti seara vamesii au fost retinuti pentru 24 de ore de procurorii anticoruptie si prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunerea arestarii preventive pentru 29 de zile.

Biroul a ramas fara vamesi

Retinerea subalternilor si a adjunctului sau l-a luat prin surprindere pe seful Biroului Vamal Ploiesti, Costin Duta. "Sint bulversat. Stiu doar atit, ca joia trecuta, la birou au sosit invitatii scrise din partea DNA, pentru fiecare lucrator in parte, sa se prezinte la Bucuresti ieri. Au plecat si nu au mai venit la munca.

Oficial nu am fost instiintat pentru ce sint invinuiti", a declarat seful vamesilor-spagari. Acesta s-a trezit ieri dimineata ca nu mai are cu cine vamui cele aproape 80 de tiruri care asteptau in curtea institutiei. Pentru a debloca activitatea vamii, Costin Duta a adus patru lucratori vamali din Cimpina si inca opt din Bucuresti. Asta, deoarece mai bine de jumatate dintre cei 25 de angajati ai biroului au fost acuzati oficial de fapte de coruptie.

Dorel Fronea, fostul sef al vamii din Ploiesti, in prezent directorul Directiei Regionale Vamale Bucuresti, ne-a declarat ca nu stia care erau "obiceiurile" lucratorilor pe care i-a avut in subordine. "Am fost surprins sa aud ce s-a intimplat la Ploiesti. Pina in septembrie anul trecut, cit am fost la conducerea acelui birou, nu am avut informatii despre fapte de coruptie. Personal le tineam lucratorilor vamali sedinte saptaminale in care ii avertizam asupra riscurilor la care se expun atunci cind incalca legea", a afirmat Dorel Fronea.