"Salajeanul” va prezinta un clasament al bancilor din Salaj, clasament pe care l-am realizat in functie de cateva criterii care noi le-am considerat importante in ceea ce priveste activitatea unei banci.

Am tinut cont de numarul de clienti pe care il are fiecare din cele 10 banci existente in Salaj, de tipul serviciile oferite persoanelor fizice si juridice, numarul de agentii locale, investitii, proiecte de investitii, numar de carduri emise, implicarea in viata comunitatii si nu am omis nici relatiile cu presa.

In Salaj isi desfasoara activitatea 10 banci, iar pana la sfarsitul anului viitor alte trei vor fi infiintate. Cele 10 banci sunt Banca Comerciala Romana, Banca Romana de Dezvoltare, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, San Paolo IMI Bank, Leumi Bank, OTP Bank, Banca Carpatica, Casa de Economii si Consemnatiuni si Banc Post.

Mai urmeaza sa intre pe piata bancara locala Volksbank, HVB Bank si Finansbank. Fiecare din cele 10 banci are un grup tinta de clienti, urmaresc promovarea unor anumite produse bancare in functie de solicitarile clientilor si majoritatea si-au stabilit un program de extindere la nivel judetean.

Banca Transilvania

Banca Transilvania a fost infiintata in judetul Cluj de un grup de oameni de afaceri, iar pe piata salajeana a intrat in anul 1995 prin deschiderea sucursalei din Zalau. Banca Transilvania detine in Salaj o sucursala si doua agentii din care una in Zalau si o agentie recent infiintata in orasul Simleu Silvaniei.

Banca Transilvania este banca care a investit cel mai mult in ultimii doi ani la nivel de judet, valoarea investitiilor depasind 800 de mii de euro, investitii care s-au concretizat in infiintarea celor doua agentii si extinderea sediului sucursalei. Banca are 37 de angajati, detine 15 la suta din piata cardurilor si are peste 10.000 de clienti persoane fizice si juridice.

Institutia bancara se adreseaza in primul rand clientilor persoane juridice si in special IMM-urilor, cu oferte de creditare avantajoase.

Banca Comerciala Romana

Banca Comerciala Romana gestioneaza la nivel national active de peste 10 miliarde de euro, iar in Salaj este prezenta cu opt unitati din care trei functioneaza in Zalau. BCR are in Salaj o retea de 24 de ATM-uri si 77 de POS-uri, detinand astfel pozitia de lider pe piata locala inclusiv din punct de vedere al numarului de clienti.

La creditele in lei, BCR detine pe piata judeteana o pondere de 42,59 la suta, iar in valuta o pondere de 51,04 la suta. Pe piata judeteana a creditelor de consum BCR detine o pondere de 42,70 la suta, la credite imobiliare 52,80 la suta, la certificate si depozite in lei 98,91 la suta, pe piata cardurilor 37,53 la suta, iar pe cea a certificatelor de depozite in valuta 99,03 la suta.

BCR detine o retea de agentii locale din care 3 in Zalau, iar restul in Sarmasag, Simleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei si Crasna.

Leumi Bank

A luat fiinta in Salaj prin deschiderea unei sucursale judetene in data de 4 septembrie 2006. Banca are in Salaj un singur bancomat. Directorul sucursalei Salaj, Silvia Pernes, a spus ca banca se afla in plin proces de expansiune care se va concretiza si in Salaj prin investitii in noi agentii, dar numai de la anul. Unitatea bancara este cea mai nou intrata pe piata bancara judeteana.

Inaugurarea oficiala a bancii va avea loc in acest an, in prezenta unor oficiali ai bancii.

SanPaolo Bank

Functioneaza in Salaj din 2002 si are sucursala in Municipiul Zalau. Directorul Sucursalei Salaj a bancii, Ciprian Gongos, ne-a declarat ca unitatea are 11 angajati, este o banca relativ noua pe piata romaneasca, detine un bancomat si nu are deocamdata retea de POS-uri, dar dispune de o gama bogata de servicii bancare.

Banca Romana de Dezvoltare

Banca Romana de Dezvoltare functioneaza in Salaj de mai bine de 10 ani, detine o retea de 7 bancomate, 15 POS-uri are agentii in Zalau, Cehu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei.

Unitatea are 30 de angajati si a intrat pe piata cu o paleta larga de servicii de creditare atat pentru clienti persoane fizice cat si juridice si in special pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii care au proiecte de dezvoltare si au nevoie de finantare. Banca se numara printre unitatile bancare care ofera finantare prin Programul „Fermierul”.

Ultima investitie a BRD Romania in Salaj a fost inaugurarea in acest an a agentiei din zona Perla, agentie destinata atat clientilor persoane fizice cat si celor juridice. Directorul BRD Salaj, Alexandru Saxon, ne-a spus ca banca se caracterizeaza prin servicii de buna calitate, personal specializat si o oferta de servicii bancare pentru toate categoriile de clienti.

Banca Carpatica

Banca Carpatica este o alta institutie bancara recent intrata pe piata salajeana. Sucursala Salaj a bancii si-a inceput activitatea in data de 16 martie 2005. Unitatea detine deocamdata un singur bancomat si nu are retea de POS-uri.

Este una din bancile care ofera finantare prin Programul „Fermierul” si a intrat pe piata cu servicii de creditare avantajoase in special pentru persoane fizice.

Casa de Economii si Consemnatiuni

Cea mai „batrana” banca din Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni” functioneaza in Salaj inainte de anul 1920. CEC Salaj are peste 30.000 de clienti persoane fizice si 4.300 de clienti persoane juridice. Are o retea de 32 de agentii locale, are 104 angajati, peste 1.000 de carduri pe piata, doua bancomate si 32 de POS-uri.

CEC Salaj este una dintre bancile care a oferit finantare prin Programul SAPARD. Ultimele investitii s-au concretizat prin informatizarea totala a bancii, modernizarea sediului si aplicarea unui program de restructurare. Este banca cu cei mai multi clienti din mediul rural, iar asta in primul rand pentru ca este cea mai veche banca din Rom’nia si singura in perioada regimului comunist.

Directorul Sucursalei Salaj a CEC, Szommer Francisc Otto, ne-a spus ca banca are produse de creditare avantajoase atat pentru persoane fizice cat si pentru cele juridice, iar mai noi a intrat pe piata si cu carduri in special pentru plata salariilor. Banca se afla in plin proces de extindere si in asteptarea privatizarii.

OTP Bank

Este o alta banca relativ noua pe piata judeteana. Si-a inceput activitatea in Salaj in acest an, are 7 angajati si un bancomat la sediul bancii din Zalau. Are peste 500 de clienti si a intrat prima pe piata judeteana cu imprumuturi in franci elvetieni, urmata apoi de Raiffeisen Bank. Nu are agentii sau POS-uri la nivel de judet.

Banc Post

Si-a inceput activitatea in Salaj in luna aprilie a anului 1992. Detine o retea de 5 ATM-uri, 17 POS-uri si are o agentie in Simleu Silvaniei. Banc Post Salaj are distribuite pe piata peste 10.000 de carduri si se afla in plin proces de extindere dupa programul de restructurare prin care banca a trecut la nivel national.

Cele mai cautate servicii ale bancii sunt in special cele de imprumut atat pentru persoane fizice cat si pentru cele juridice, dar si pentru transferuri de bani online. Este una dintre bancile cele mai vechi din Salaj, alaturi de BCR, banca Transilvania si CEC.

Raiffeisen Bank

O banca a oamenilor de afaceri, asa cum a fost numita de o revista de specialitate, pentru ca ofera o paleta larga de produse bancare destinate in primul rand celor din mediule conomic, adica agentilor economici. Este una din bancile cu produse avatajoase pentru intreprinderi mici si mijlocii. A lansat recent pe piata din Salaj creditarea in franci elvetieni cu o dobanda avantajoasa.

S-a implicat in sprijinirea agentilor economici locali prin organizarea de intruniri pe probleme de finantare, intruniri la care au fost invitate in special IMM-urile din Salaj. S-a infiintat in Salaj in 2003, inainte avand denumirea de Banca Agricola. Dispune de o retea de 8 bancomate, peste 60 de POS si peste 10.000 de clienti. Raiffeisen Bank Salaj are o agentie in orasul Simleu Silvaniei.

Emanoil Girdan, director in cadrul Raiffeisen Bank, ne-a declarat ca urmeaza sa fie deschise doua agentii unde vor fi asigurate servicii bancare la cele mai inalte standarde.

Banci noi in Salaj

HVB Banc este una din bancile care urmeaza sa intre pe piata din Salaj. O banca moderna si puternica mai ales dupa fuziunea cu banca omului de afaceri Ion Tiriac are deja un sediu in Salaj. Trebuia sa-si inceapa activitatea inca de anul trecut, dar masura a fost amanata.

Volksbank este o alta unitate bancara care va intra in curand pe piata salajeana, iar Finansbank inca se mai „gandeste”.

Clasamente

Am realizat mai multe clasamente, in functie de numarul de agentii, clienti, carduri lansate, fara sa omitem comunicarea cu presa.

In functie de numarul de agentii:

1) Casa de Economii si Consemnatiuni

2) Banca Comerciala Romana

3) Banca Transilvania

4) Banca Romana de Dezvoltare

5) Raiffeisen Bank

6) Banc Post

7) SanPaolo Bank

8) Banca Carpatica

9) OTP Bank

10)Leumi Bank

In functie de numarul de carduri:

1) Banca Comerciala Romana

2) Banca Romana de Dezvoltare

3) Banc Post

4) Raiffeisen Bank

5) Banca Transilvania

6) Casa de Economii si Consemnatiuni

7) OTP Bank

8) SanPaolo Bank

9) Banca Carpatica

10)Leumi Bank

In functie de numarul de clienti:

1) Banca Comerciala Romana

2) Casa de Economii si Consemnatiuni

3) Banc Post

4) Banca Romana de Dezvoltare

5) Banca Transilvania

6) Raiffeisen Bank

7) San Paolo Bank

8) Banca Carpatica

9) OTP Bank

10)Leumi Bank

In comunicarea cu presa:

1)Raiffeisen Bank

2)Banca Comerciala Romana

3)Casa de Economii si Consemnatiuni

4)Banca Transilvania

5)Banc Post

6)Banca Romana de Dezvoltare

7)SanPaolo Bank

8)Banca Carpatica

9)OTP Bank

10)Leumi Bank

In functie de investitii

1) Banca Comerciala Romana

2) Banca Transilvania

3) Banca Romana de Dezvoltare

4) Raiffeisen Bank

5) Banc Post

6) Casa de Economii si Consemnatiuni

7) SanPaolo Bank

8) Banca Carpatica

9) OTP Bank

10)Leumi Bank

Toate cele 10 banci ocupa prima pozitie in ceea ce priveste disponibilitatea de a raspunde intrebarilor adresate de cotidianul „Salajeanul”.