Vicepresedintele PNL, senatorul Puiu Hasotti a continuat, si ieri, seria reprosurilor la adresa presedintelui Traian Basescu, pe care il considera principalul element generator de disensiuni in sanul Aliantei.

Puiu Hasotti a declarat ca Traian Basescu se manifesta „precum un factor perturbator”, ba mai mult, senatorul liberal a apreciat ca presedintele Romaniei se manifesta politic precum Putin.

Ca o explicatie a comportamentului presedintelui care „torpileaza” relatiile PNL-PD, Puiu Hasotti a indicat drept vinovat „temperamentul” acestuia: „Basescu confunda Romania cu o nava care este mereu in deriva. Un comandant de nava este insa una, iar un presedinte de republica - alta”.

Pentru ca raceala si declaratiile taioase dintre liderii PNL si PD au fost subiecte „la ordinea”... saptamanii care tocmai a trecut, vicepresedintele liberal Puiu Hasotti a tinut sa precizeze ca, din punctul sau de vedere, relatiile dintre cele doua partide nu sunt 100% compromise, dar ca totul depinde de presedintele Traian Basescu, „despre care Stolojan a avut o anumita parere in 2002, dar o voi spune la momentul potrivit”, a spus senatorul.

„Cat priveste afirmatia lui Basescu cum ca nu are nimic cu PNL, nu mai spun nimic, decat ca este o afirmatie de-a dreptul ipocrita”.

Ca PNL poate sa functioneze in continuare ca o Alianta cu PD - cu conditia ca Basescu sa nu mai intervina - este un lucru dovedit, potrivit lui Hasotti, de faptul ca grupurile parlamentare din Senat si Camera Deputatilor conlucreaza fara probleme.

Un exemplu mentionat de senator a fost rectificarea adusa de acesta Legii 9/1998 alaturi de cinci senatori PD, prin care fostii detinatori de pepiniere vor putea primi si ei despagubiri pentru proprietatile confiscate de statul bulgar.

Pe de alta parte, vicepresedintele Puiu Hasotti a afirmat ca relatiile tensionate dintre PNL-PD sunt rezultatul implicarii lui Traian Basescu in activitatea Partidului Democrat, partid care se reduce la a fi doar un ecou al presedintelui Romaniei.

La aceasta situatie se adauga, evident, si „cateva slugi presupus liberale” precum Theodor Stolojan, Mona Musca, Raluca Turcan sau Valeriu Stoica.

Cat priveste soarta Aliantei dupa aderare, Puiu Hasotti a spus ca nu poate aprecia daca acest proiect politic se va „rupe”, pentru ca „in politica totul este posibil”, dar a tinut sa sublinieze ca pe el personal il intereseaza mai mult soarta PNL decat a Aliantei.

Cat priveste dorinta presedintelui Traian Basescu de a avea alegeri anticipate, vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a spus ca ele sunt foarte greu de realizat.

Pentru a incheia subiectul „dorintelor” presedintelui Basescu, liberalul a luat peste picior intentia acestuia de modificare a Constitutiei: „Sa se schimbe Constitutia, sa dizolvam Parlamentul, sa fie presedintele premier, sa stabilim cum sa avem parul si cum sa ne imbracam, sa fie Udrea ministru de Interne si Externe (...), iar Basescu, deasupra tuturor oastea sa si-o recunoasca...”.

In alta ordine de idei, presedintele PNL filiala Constanta, deputatul Gheorghe Dragomir, a anuntat, in cadrul aceleasi conferinte de presa, ca in perioada urmatoare, organizatia judeteana a Partidului National Liberal va nominaliza candidatii pentru alegerile locale din 2008.