Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, se suspenda executarea serviciului obligatoriu, in calitate de militar in termen si militar cu termen redus. Ultima incorporare a recrutilor pentru militarii in termen va fi in luna octombrie a acestui an, iar pentru militarii cu termen redus, a avut loc deja in luna iunie.

In viitor, prin profesionalizarea armatei, cetatenii romani, indiferent de sexul lor, pot efectua pe baza de voluntariat orice forma de serviciu militar atata timp cat indeplinesc normele impuse de catre Ministerul Apararii Nationale (MApN).

Dupa data de 1 ianuarie 2007, tinerii se vor prezenta la centrele militare de care apartin numai pentru a fi luati in evidenta militara, pentru a fi selectionati si pentru a li se stabili aptitudinile si optiunile privind modul de indeplinire a indatoririlor militare, acestia ramanand inactivi pana la o posibila stare de razboi sau o posibila stare de mobilizare, precum si pe timpul starii de asediu cand executarea serviciului militar devine obligatorie.

Mai mult, potrivit deputatului Romeo Raicu, membru al Comisiei de aparare si presedinte al comisiei pentru controlul SIE, la propunerea Ministerului de Interne, stagiul obligatoriu a fost eliminat si pentru jandarmi si pompieri, aceeasi regula se aplica si in cadrul Serviciului Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe.

Record la recrutare

La Cluj, recrutarea pare a merge bine, tinerii fiind destul de interesati in ceea ce priveste o posibila cariera militara. Contactat telefonic pentru a oferi informatii cu privire la aceasta campanie - aflata de altfel, in plina desfasurare - Valer Marcut, purtator de cuvant in cadrul biroului de recrutare Cluj, a declarat ca inscrierile in cadrul armatei au avut ecou in randul clujenilor.

Mai departe, locotenent colonelul Mircea Romocea, ofiter de relatii publice al Corpului 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan, ne-a declarat ca centralizarea datelor incepe la Bucuresti, se continua in tara si ca mai apoi toate datele se transmit in capitala pentru o evidenta nationala.

Surse din MApN ne-au asigurat insa ca vom avea parte de o surpriza, atata timp cat numarul celor interesati de recrutarea in cadrul Armatei ajunge undeva la peste sase mii de candidati. Mai mult, capitanul-comandar Tiberiu Fratila din cadrul Biroului de Presa al MApN a precizat ca in data de 20 octombrie 2006 vom avea parte de primele estimari in ceea ce priveste campania de recrutare.

Programul unui soldat angajat in structurile MApN va fi de opt ore pe zi, fara ca acesta sa primeasca cazare si masa. La vremea lansarii acestei campanii, fostul ministrul al Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat ca, pentru ca acest proiect sa se finalizeze in cele mai bune conditii, va fi nevoie de circa cinci mii de voluntari, cifra care se pare ca a fost depasita.

Testari dure

Cei interesati de o cariera in domeniul militar trebuie sa se prezinte, dupa ce au parcurs o serie “de pasi locali” la centrele zonale de selectie, recrutare si orientare care functioneaza in localitatile Alba Iulia, Breaza si Campulung Moldovenesc. Durata selectiei se incadreaza intre 24 si 48 de ore, in functie de cariera militara de care este interesat candidatul.

Candidatii vor trebui sa treaca prin trei teste eliminatorii si anume testarea psihologica - care presupune un test de inteligenta, un chestionar de personalitate si un test care verifica reactiile in situatii limita - apoi un test care verifica aptitudinile fizice si un interviu de evaluare ce vizeaza capacitatea de exprimare si motivatia interioara a fiecarui candidat.

In momentul de fata, in tara exista peste patruzeci de birouri de recrutare, marea majoritate fiind in municipiile resedinta de judet