Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat in sedinta de saptamana trecuta criteriile de stabilire a ordinii de prioritate in solutionarea cererilor de locuinte de la Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) fara nici o modificare * Pricewaterhouse Coopers (PwC) nu a modificat suma la care a fost evaluat terenul de la Pasunea Someseni, spunand ca diferenta poate fi folosita de CL ca

marja de negociere cu asociatul care va construi cartierul rezidential pe terenul respectiv

Sedinta de saptamana trecuta a fost lipsita de controverse in ceea ce priveste ordinea de zi. Nu se poate spune insa acelasi lucru si despre discutiile ce au urmat dupa parcurgerea ordinii de zi, la “diverse”.

Aproape toti consilierii locali au luat cuvantul pentru a cere lamuriri in diferite domenii sau pentru a aduce la cunostinta consiliului sesizarile primite in urma audientelor pe care fiecare dintre ei le au cu cetatenii municipiului Cluj-Napoca. Toate aceste discutii au durat mai mult decat parcurgerea propriu-zisa a ordinii de zi.

“De ce nu le vindem?”

Proiectul de la punctul 1 de pe ordinea de zi avea in vedere prelungirea unor contracte de inchiriere. Consilierul local PSD Gheorghe Vuscan a incercat sa explice colegilor de sedinta ca poate ar fi mai bine ca aceste spatii sa fie vandute. “Nu toti cei care au in chirie aceste spatii respecta contractele de inchiriere. Unii dintre ei chiar le subinchiriaza.

In ultimul timp, spatiile comerciale se bucura de un real succes atunci cand vine vorba de vanzare. De ce nu le vindem? Am fi mai castigati”, a explicat Vuscan. Consilierul local PNL Ovidiu Turdean i-a explicat lui Vuscan ca nici unul dintre spatiile prezentate in proiectul de hotarare nu intra sub incidenta Legii 550, asfel ca ele nu pot fi vandute.

In aceste conditii, cele cinci contracte de inchiriere au fost prelungite cu o perioada de doi ani. Urmatorul proiect de hotarare, votat in unanimitate de consilierii locali, avea in vedere transcrierea unui contract de inchiriere. Proiectul de la punctul trei de pe ordinea de zi viza asocierea CL cu societatea Zara SRL.

Obiectul asocierii il reprezinta un spatiu pe strada Craiova, pentru care societatea Zara plateste 500 RON lunar. Avand in vedere ca spatiul respectiv poate fi vandut, consilierii locali au decis ca asocierea sa dureze pana la vanzarea spatiului.

ANL pune conditiile

De la punctul sase de pe ordinea de zi, pana la punctul 17, consilierii au aprobat Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD). Trei dintre acestea au fost amanate si asta din cauza Coeficientului de Utilizare a Terenului (CUT), care, in proiecte, nu corespundea cu situatia reala din teritoriu. Mai departe, consilierii locali si-au insusit criteriile de stabilire a ordinii de prioritate in solutionarea cererilor de locuinte de la ANL. Singura observatie la acest punct a venit din partea consilierului local PSD Gheorghe Vuscan caruia nu i s-a parut normal ca familiile care adopta copii sa fie avantajate la punctaj. “Descurajam natalitatea” a explicat Vuscan.

Proiectul de la punctul 20 de pe ordinea de zi avea in vedere suplimentarea numarului de posturi la cantina de ajutor social si pensiunea Primariei. In urma preluarii salii Caminului Cultural din Someseni de catre primarie, locatie unde se organizeaza mese festive, s-a decis ca este nevoie de sase persoane care sa ocupe posturile de bucatari si ospatari.

Cinci stele si caruta

La proiectul de la punctul 23 de pe ordinea de zi, ce avea in vedere stabilirea traseelor ocolitoare pentru circulatia vehiculelor cu tractiune animala pe raza municipiului Cluj-Napoca, consilierul local UDMR Somogy Gyula a votat impotriva. “Nu sunt de acord cu acest proiect. Ce fac agricultorii care au animale? Au dreptul de a tine cabaline, dar nu au dreptul de a circula cu ele.

Daca acesti oameni vor sa mearga la piata sa-si faca cumparaturile sau la camp?” a intrebat Somogy. “Noi nu interzicem proprietarilor de animale sa circule cu ele. Doar stabilim pe unde au voie sa circule. In ceea ce priveste piata, va spun doar ca, de exemplu, in piata Mihai Viteazu nu au ce cauta carute si animale.

Nu e permis, intr-un oras de cinci stele cum se vrea a fi Clujul, sa avem in centru carute”, a fost replica primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Urmatorul proiect discutat de consilieri avea in vedere instituirea taxei pentru activitatea de ridicare a autovehiculelor parcate ilegal.

Astfel, cei care isi lasa masina in locuri nepermise, aceasta fiind apoi ridicata de cei de la Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP), trebuie sa plateasca o taxa de 183 RON pentru recuperarea si transportul autovehiculului, la care se adauga o taxa de parcare de 28,5 RON pentru fiecare zi in care autovehiculul stationeaza in spatiul RADP.

Ramane cum am stabilit

In ceea ce priveste Cartierul Tineretului, disputa continua. La sedinta anterioara a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, municipalitatea si-a insusit expertiza tehnico-valorica a terenului situat in zona Bulevardul Muncii - Pasunea Someseni si a aprobat contributia CL la societatea comerciala infiintata in vederea realizarii cartierului Tineretului.

Expertiza tehnico-valorica a terenului a fost realizata de renumita societate Pricewaterhouse Coopers Management Consultants (PwC), care a evaluat terenul la 3,8 euro/mp, suma ce a nemultumit mare parte dintre consilierii locali, fiind considerata mult prea mica in comparatie cu valoarea reala a terenului. CL a decis atunci ca valoarea de evaluare a terenului sa fie de 4 euro/mp.

Atata tot ca, acum, PwC a anuntat consilierii locali ca, din moment ce s-a insusit expertiza, diferenta de 2 centi / mp poate fi folosita de CL doar ca o marja de negociere cu asociatul care va construi cartierul rezidential pe terenul respectiv.

Terenul de la Pasunea Someseni, in suprafata totala de 203 hectare, se afla in proprietatea Primariei municipiului Cluj-Napoca, care a realizat o asociere cu societatea Polus Real Estate in vederea realizarii unui complex rezidential. Pe langa valoarea la care a fost evaluat terenul, CL contribuie in societate si cu plata catre PwC a contravalorii expertizei tehnico-valorice.

Astfel, contributia finala pe care Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca o va avea in societatea infiintata in vederea construirii cartierului Tineretului este de 8,12 milioane de euro, valoarea terenului, la care se adauga 42.007 RON, contravaloarea expertizei tehnico-valorice. Metoda prin care cei de la PwC au ajuns la pretul de 3,8 euro / mp de teren este cea a comparatiilor de piata.

Prin aceasta metoda se estimeaza valoarea unei proprietati prin compararea acesteia cu proprietati similare tranzactionate recent, aplicand corectiile necesare.

Principalele argumente aduse de PwC pentru pretul mic estimat pentru Pasunea Someseni au fost faptul ca terenul se afla in extravilanul agricol, suprafata mare de teren si faptul ca acesta nu este parcelat, deschiderea de doar 20 de metri spre B-dul Muncii - considerata mult prea mica, privelistea oferita de zona industriala, forma neregulata a terenului si inclinarea pe anumite portiuni din teren.